Last news in Fakti

27 Януари, 2005 00:00 499 0

Избран е проектантът на новата сграда на Европейската централна банка

  • сграда
Европейската централна банка оповести официално името на компанията, която ще се заеме с проектирането на новия щаб на банката. Както се предполагаше, това е виенското бюро Coop Himmelblau, което предложи няколко кули, свързани със стълби, мостове и висящи градини.

Проектът бе избран след 11-месечен конкурс и се смята от повечето специалисти за най-скъпия и претенциозния от всички представени предложения. Много професионалисти останаха изненадани от смелостта на банкерите, защото по принцип за характерен елемент на архитектурата на банкови учреждения се смятат стабилността и строгите форми, докато от Coop Himmelblau залагат главно на ефектността и детайлите.

Компанията е основана през 1968 г. и е проектирала музеи в САЩ и Холандия, участвала е и в проектирането на клиентски център на BMW в Мюнхен. Най-голяма популярност обаче бюрото спечели с проектирания жилищен небостъргач във Виена и с ултрасъвременния театър в Дрезден.

В момента централата на ЕЦБ се намира във Франкфурт в сграда под наем, в съседство с друга много по-ефектна сграда, проектирана от британския архитект Норман Фостър. Според съобщенията в немската преса строежът на новата сграда може да "глътне" над 700 млн. EUR. В новото си жилище на другия край на Франкфурт ЕЦБ възнамерява да влезе до 2009 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА