Last news in Fakti

31 Януари, 2005 00:00 536 0

Гръцки строителни консултати се насочват към България

  • гръцките-
  • фирми-
  • проекти-
  • компании-
  • консултанти
Гръцките консултантски фирми се насочват към строителния пазар в България и целия Балкански полуостров, съобщи председателят на гръцката асоциация на консултантските фирми HELLASCO Панос Антонаропулос на семинар в столичния хотел "Лайт" в петък. Организацията обединява над 220 компании с годишен оборот от над 550 млн. евро.

Досега гръцките консултанти не проявяваха интерес към външните пазари, тъй като са малки и трудно устояват на конкуренцията на големите северноевропейски компании. След Олимпийските игри обаче строителният пазар в Гърция бележи сериозен спад и ние се насочваме към големите проекти на Балканите, посочи Антонаропулос. Той изрази готовност гръцките фирми да се кооперират с български консултанти, за да печелят големи проекти.

За да са конкурентни в чужбина, консултантските фирми от двете държави трябва да работят заедно, посочи и шефът на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти (БААИК) арх. Марин Бакалов.

Гръцките компании проявиха интерес към проекти в областта на управлението на водите, строителството на язовири и пътища, както и към изработване на кадастъра. От над 1000 км. проектирани магистрали до момента в България са изградени едва около 300, обясни на гостите генералният секретар на браншова камара "Пътища" Христо Славков. Той им представи предстоящи инфраструктурни проекти у нас, финансирани от ЕС, сред които ­ магистралите "Люлин", "Марица", "Струма", "Калотина ­ София", части от "Хемус", както и пътят "Подгова ­ Маказа" и тунелът при ГКПП "Илинден".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА