31 Януари, 2005 00:00 634 0

ДКЕР може да сложи таван на цените на парното

  • дружествата-
  • комисия-
  • бобов-
  • варна-
  • изкупуване-
  • енергията-
  • могат-
  • определя-
  • приватизация-
  • документът-
  • регулаторната-
  • бобов дол-
  • регулаторната комисия
Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) може да определи таван на цените на парното на топлофикациите. Такава възможност ще залегне в Основните насоки за регулирането на тези цени. Документът ще бъде приет от регулаторната комисия през тази седмица. Той ще определя начина на формиране на тарифите в процеса на приватизация на дружествата и в либерализирания пазар до 2012 г. Новият модел ще позволи на дружествата да разширят пазарите си, да оптимизират разходите си, за да могат да продават с печалба всеки киловат.

Официално регулаторната комисия отказа информация по подготвяния документ. В момента ДКЕР определя всяка година приходите и разходите на дружествата и цените им. Прилага се моделът на "разходи плюс". През миналата година почти всички дружества поискаха увеличение на цената на енергията и цената за мощност, след което комисията ограничи общите и технологичните разходи на дружествата по преноса на топлинна енергия и намали приходите им общо с 8.8 млн. лв. Увеличението тогава беше мотивирано с инвестиционните проекти, които са осъществили дружествата. Агенцията за приватизация вече избра "Финанс инженеринг" за купувач на "Топлофикация Бургас" и се очаква да избере такъв и за "Топлофикация Плевен". Експерти се опасяват, че приемането на документа може съществено да промени инвестиционните намерения на новите собственици на дружествата.

До десет дни ДКЕР ще приеме насоки за ценовото регулиране и на централите заради приватизацията на тецовете "Бобов дол", "Русе" и "Варна". Документът ще определя два регулаторни периода. Първият ще е до 2007 г., когато ще се прилага досегашният начин на ценообразуване, а вторият - до 2012 г. Предвижда се за трите централи да има договори за разполагаемост. Регулаторната комисия допуска за ТЕЦ "Бобов дол" и "Варна" да има за изкупуване на енергията, произведена от местни въглища от НЕК, каквато възможност е заложена и в енергийния закон. Документът ще регулира отварянето на електроенергийния пазар чрез определяне на количества за свободно договаряне с привилегировани потребители и гарантиране на инвеститорите, обясни председателят на ДКЕР Константин Шушулов. Това означава, че например новите собственици на централите ще могат да продават свободно, но и ще имат гарантирано изкупуване на определени количества, обясни той.

По думите на Шушулов в подготвяния документ няма да се фиксира нормата на възвращаемост, която купувачите биха получили. Тецовете "Бобов дол", "Русе" и "Варна", които са в процедура на приватизация, могат да имат договори за разполагаемост и за изкупуване на енергията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА