Last news in Fakti

16 Февруари, 2005 00:00 285 0

Русия ще строи част от АЕЦ „Черна вода”

  • изграждането-
  • вода-
  • черна-
  • черна вода-
  • има инсталирана мощност
Руският президент Владимир Путин заяви пред румънския си колега Траян Бъсеску, че Русия е готова да изгради трети и четвърти блок на АЕЦ "Черна вода", съобщи Медиафакс, цитирайки Адриана Съфтою, говорител на румънския президент.По думите на Съфтою Русия има желание да сътрудничи и на "Газпром-Ромгаз" за изграждането на подземни газови хранилища, както и за разширяване на мрежата за пренос на газ на румънска територия, отбелязва агенция Медиафакс. АЕЦ "Черна вода" е проектирана за пет реактора Канду 6, канадско производство.

Първи блок на централата има инсталирана мощност от 700 мегавата и произвежда около 10% от електроенергията в Румъния. Изграждането на втория блок на централата е в етап на приключване, като през август миналата година започнаха технологическите проби за пускане в експлоатация, което трябва да стане в периода 2005-2006 г.

Трети реактор на АЕЦ "Черна вода", който според плановете трябва да бъде готов през 2011 година, ще има инсталирана мощност от 706 мегавата и ще доставя около 10% от годишното производство на електроенергия в Румъния. За изграждането му, което ще започне догодина, са необходими 1 милиард долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА