28 Февруари, 2005 00:00 1 021 0

Продават селски училища за хотели

  • години-
  • прилеп-
  • славеево-
  • морето-
  • хотел-
  • училище
Да си купиш училище, но не за да сееш просвета, а за да отвориш хотел. Доскоро звучеше абсурдно. От тази зима обаче вече подобна възможност е напълно реална.Демографският срив удари катинар на училищата по селата. На мегдана обикновено стърчи по една стара и порутена сграда, за да напомня за възрожденския дух на някогашните местни родолюбци. Но и за да слага бариера пред предприемачите, решили да ударят първа копка на хотел или ваканционно селище, най-вече в близост до морето.

В момента държавата подготвя поредния търг за разпродажба на стари училища в Добричка област. Наддаването е на 2 март - ден преди националния празник на България. Но месец преди това по време на най-суровата зима в равнината джипове и лимузини кръстосваха селата с школа от списъка за разпродажба. "Цените ще се вдигнат пет пъти", коментираха вещи в бранша.

Старото училище в село Славеево, което е по-близо до Албена, отколкото до Добрич, е отдавна рухнало. Откъртени са прозорците и вратите на някогашните 3 класни стаи. Пресъхнала е и каменната чешма. Но дворът му до самия централен път за морето се шири на 9200 кв. м площ. Прилича на огромен парк, потънал в храсти и шубраци и лишен от грижлива ръка на стопанин. Наддаването за порутената сграда и парцела тръгва от 19 000 лева нагоре. Тази зима сделките в село се сключват за 10 000 лева на декар, казва кметският наместник Желязко Ганев. Доскоро местните продавали къща с двор за 3000 лева, но откакто англичани тръгнали да купуват имоти в този район, цените им ударили тавана. Селското училище е строено през 30-те години на миналия век по време на румънската окупация на Южна Добруджа. Пламенни родолюбци събирали пари, за да вдигнат школо за децата на Славеево и на съседното Пчелино, за да учат, знаят и пазят българския език.

През 80-те години обаче не останали ученици и го затворили завинаги. Сградата крие рискове от срутване. През ваканциите наоколо звучи детска глъчка - пращат внуците на село. Малчуганите играят в училището и големия му двор и може да стане беля, тревожи се Ганчев. Той не крие и очакванията си да се появи инвеститор, който да пораздвижи местните дела.

В съседното село Прилеп, което е само на 10 км от морето, старото школо също провокира предприемачески интереси. Още повече че през последните няколко години мястото е превърнато в истинска вилна зона, макар че до нея се стига по кози пътеки. В Прилеп е прочутият етнографски комплекс "Чифликът Чукурово", който посрещна английския престолонаследник принц Чарлз при неговата визита в България. Модерните вили са накацали като лебеди в селото. До него няма още читав път въпреки усилията на депутати и хора от властта да го направят. Школото е оценено за предстоящата продажба за 30 750 лева и като базова цена е по-скъпо от това в Славеево. Голямата битка между играчите на търга ще бъде за терена в Прилеп, категорични са специалистите. Мястото е идеално за луксозен семеен хотел и за туристи, които могат да си платят добре, за да почиват по-далеч от шума на комплексите и масовите курорти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА