Last news in Fakti

19 Април, 2005 00:00 507 0

Деветима на съд за рухналата сграда на бул. „България”

  • георги-
  • управителят-
  • техническият-
  • радо-
  • радо еоод-
  • радо еоод георги-
  • софийска градска прокуратура
Девет души отиват на съд за рухналата сграда на бул. "България" в София на 27 декември м. г. Софийска градска прокуратура е готова с обвинителния акт и той е внесен в съда. Делото бе образувано ден след като рухна скелето и бетонна плоча на строежа. При инцидента загина работникът Стоян Кондилев, а други петима бяха ранени.

Обвиненията, повдигнати от Софийска градска прокуратура, са за причиняване на смърт и телесна повреда заради немарливо изпълнение на задълженията или незнание. Предвиденото от закона наказание е до 5 години затвор.

Изпълнител на проекта е "Радо" ЕООД. "Мастерфикс" АД е инвеститор, а "Евробилд" е подизпълнител. Строителният контрол е бил поверен на "Строителен стандарт" ЕООД.

Обвинени са проектантът на сградата Георги Данов, техническият ръководител на обекта от фирма "Радо" ЕООД Георги Бабанов, управителят на фирма "Евробилд" Тенко Янев, техническият изпълнител от фирмата Атанас Вълков, консултантът Емил Славков, управителят на "Радо" ЕООД Георги Найденов, техническият контрол Валентин Христов, консултантът Георги Хранов и управителят на бетоновия център "Малинова долина" Даниел Капсъзов.

Експертизите по делото са показали, че аварията е настъпила, защото рухналата плоча е с по-нисък клас на якост, изпълнена е с по-ниска от проектираната дебелина, арматурата е неправилно определена от проектанта, скелето също е проектирано неправилно. Тези обстоятелства са довели до рухването на плочата и тежкия инцидент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА