Last news in Fakti

3 Май, 2005 00:00 797 0

Тютюневи дружества ипотекират имоти в полза на Булгартабак

  • холдинга-
  • година-
  • задължения-
  • полза-
  • миналата-
  • дружеството-
  • дружества-
  • тази година-
  • холдинга срещу непогасени
Над 10 тютюневи дружества, някои от които все още в състава на "Булгартабак холдинг", ще учредят ипотеки в полза на холдинга срещу непогасени свои задължения. Това стана ясно от обяви в "Държавен вестник" за свикване на общи събрания на акционерите. Те ще се проведат в периода 6-10 юни т.г.

В дневния ред за почти всички събрания е залегнала точка, която гласи, че ще се учредяват ипотеки в полза на холдинга срещу непогасени задължения. Изпълнителният директор на "Булгартабак" Георги Костов не бе открит за уточнение на общия размер на задълженията."Слънце"-Стара Загора ще заложи активите на дружеството в полза на холдинга, става ясно от съобщението за събранието, което се свиква на 7 юни. Предлага се административна сграда с пазарна оценка 1,286 млн. лв., общежитие за 399 801 лв., складове за тютюни и горива за около 100 000 лв. и друг склад за 94 000 лева. Към края на март тази година дружеството в Стара Загора отчита загуби от 2 286 820,72 лв. Тютюневите фабрики в Шумен, Харманли, Хасково, Пазарджик, Кърджали, Исперих, Дупница, Дулово, Гоце Делчев и Асеновград също ще ипотекират имоти.

"Пловдив БТ" ще издаде запис на заповед в полза на холдинга. "Смолян БТ" ще покрие натрупаната загуба за 2004 г. от 140 260,69 лв. с резерви. Само дружествата в София, Благоевград и "Юрий Гагарин"-Пловдив нямат задължения към холдинга. През пролетта на миналата година "Булгартабак" обяви конкурси за продажба на 12 преработвателни дружества.

10 от тях бяха с обща загуба през първото полугодие на миналата година от над 65 млн. лв. Печеливши са само "Гоце Делчев БТ" и "Пазарджик БТ".

През есента на миналата и в началото на тази година надзорният съвет на холдинга финализира договорите за продажба на някои дружества. За 100 000 лв. е продадено "Исперих БТ" на ЕТ "Айсберг Бейхан Сонен". Фирма "Си Ди Таб" плати 32 000 лева за "Дулово БТ". 210 000 лв. за "Смолян БТ" даде "Никам Лайн". За "Сандански БТ" кандидат беше "Лийв Тобако Михайлидис" (Leaf Tobacco Mihailides S.A)., но се отказа заради цената - 2,5 млн. лв при задължения от 3,1 млн. лв.

Загубата на "Булгартабак холдинг" за първото тримесечие на тази година е 1,191 млн. лв. според данни на Българска фондова борса. За същия период на м. г. дружеството е било на печалба със 782 000 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА