Last news in Fakti

11 Март, 2005 00:00 660 0

Поскъпват жилищата с лихвоточки

  • влогове-
  • строеж
Строежът на жилища с лихвоточки поскъпва, съобщиха от местната комисия към Столичната община. Причината е, че правото на строеж ще се продава от градската управа на цени, близки до пазарните. "Желаещите да се включат в кооперация или индивидуално строителство с лихвоточки плащаха досега в пъти по-малко.

Според промяната в Закона за общинската собственост обаче цената на преотстъпената земя не може да е по-ниска от данъчната й оценка", обясни Орлин Иванов, председател на столичната комисия. Осем парцела - четири за строеж на кооперации и още толкова за фамилни къщи, ще бъдат предложени на дългогодишните спестители в София. Терените са в "Красно село", "Възраждане", Панчарево и др. В курортното предградие на столицата вече имало десетина къщички, построени с жилищни спестявания. От началото на месеца в районните администрации приемат документи на граждани с многогодишни влогове, които ще бъдат включени в шестия окончателен списък. Право да строят на общинска земя имат тези, чиито влогове са престояли в Банка ДСК не по-малко от 5 години до 1990 г. 315 хил. са били жилищните влогове у нас до тази година, обясни Гавраил Митов, шеф на жилищноспестовния фонд, 124 хил. вложители са включени в списъците за строеж, а 75 хиляди от тях са вече компенсирани. Една лихвоточка се плаща в момента по 4 ст. Парите обаче се осребряват само ако собственикът на влога реши да строи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА