Last news in Fakti

12 Март, 2005 00:00 1 059 0

Земеделската земя в Рибарица е вече 15 000 лева за декар

  • декар-
  • година-
  • цената-
  • рибарица-
  • миналата-
  • земеделските-
  • проект-
  • туристически-
  • дружество-
  • данни-
  • миналата година
До 15 000 лв. стигна цената на декар земеделска земя край курортното селище Рибарица в тетевенския Балкан заради интереса към изграждане на туристически обекти в района, съобщиха от ловешката дирекция "Земеделие и гори".

Купувачите обикновено променят статута на земята и я използват за строителство. Цената е висока заради множеството заявени намерения за строежи на нови туристически комплекси. Най-големият проект е за три скиписти и скибаза от европейски тип с инвестиции от 150 000 000 евро. Съвместно дружество на община Тетевен с частното дружество "Фронтиер" вече подготвя проект за базата в селата Рибарица и Дивчовото. Обмисля се и втори проект, който ще бъде реализиран от друго съвместно дружество между общината и фирма "Априкон 1" АД - "Богоя" АД. То ще изгради спортно-туристически комплекс в подножието на връх Богоя. Община Тетевен ще участва в него с два имота в местността "Дебелщица" в Рибарица.

По данни от миналата година в курортното селище са били предвидени за строителство около 5 нови хотела.

Към Рибарица действително има сериозен инвеститорски интерес и това доведе до ръст в цените на земята през последните години, каза и кметицата на селото Стефка Димитрова. Терените в регулация вече са на изчерпване и това обяснява и насочването към земеделските земи. Техните цени вече достигат дори 30 000 лв. за декар, добави тя.

По данни на Системата за агропазарна информация (САПИ) до ноември миналата година средната цена на земеделските земи с възможност за промяна на предназначението в Тетевенско е била 7240 лв. за декар, но отделни сделки са се сключвали на по-високи стойности.

В останалите райони в Ловешка област средната цена на земеделските парцели остава около 100 лв. за декар, но търсенето и предлагането още са сравнително слаби. По данни на земеделското министерство в момента в областта се продават ниви с цена от 100 до 700 лева за трета категория, като горната граница е за ниви в Летница. Година по-рано цените са били от 80 до 150 лева за декар.

Цената за горите на декар е 700 лева, но има само една оферта за продажба, всички останали са по договоряне. Цената на единствената оферта е непроменена от миналата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА