Last news in Fakti

8 Юни, 2005 00:00 788 0

Инвеститори ще подаряват инфраструктура на общината

  • общината-
  • инфраструктура-
  • общински-
  • става-
  • наредбата-
  • обаче-
  • сделки-
  • други-
  • обекта-
  • имота-
  • собственост-
  • изграждането-
  • имущество-
  • инфраструктурата-
  • инвеститорите-
  • трябва-
  • съвет-
  • подробен устройствен план-
  • столичния общински съвет
Инвеститорите ще подаряват изградената от тях техническа инфраструктура - улици, осветление, водопроводи и канализация, на Столичната община. Това предвижда проектонаредба за придобиване, разпореждане и управление с общинско имущество, която предстои да бъде приета от Столичния общински съвет (СОС). В нея е разписан редът, по който предприемачите ще изграждат безвъзмездно в полза на общината инфраструктурата.

Бизнесът обаче не е съгласен това да става безплатно. Председателят на Камарата на предприемачите Николин Гаврилов смята, че трябва да има някакъв бартер. Управителят на строителната компания "Феърплей интернешънъл" Марио Захариев предложи срещу изградена инфраструктура да не се плаща такса смет или фирмите да бъдат обезщетявани с общински имот, като всичко това става на базата на пазарна оценка. Преди няколко години общинският съвет прие такова решение - инфраструктура срещу имот за изграждането на улица от компанията "Линднер" към бизнес парка в кв. "Младост". Германският холдинг обаче и до ден днешен не е влязъл във владение на имота, с който беше обезщетен, поради отказа на общинското дружество "Софийски имоти" да го освободи. Фирма "Бокар" пък искаше единствено новоизграденият от нея комплекс от еднофамилни къщи на бул. "България" да носи името на компанията, но общинските съветници отказаха да има такъв административен адрес.

Приемането на наредбата за разпореждане с общинското имущество е много важна за инвеститорите, защото усвояват нови територии, до които няма път, вода, ток. Някои от тях и сега изграждат за своя сметка липсващата инфраструктурата. Това обаче става без правила. Не са редки случаите, когато построените обекти не отговарят на нормативните изисквания. Други предприемачи пък въобще не си правят труда да постоят улиците и да прокарат ток. Това е повод след това собствениците на жилищата да протестират пред общината. Най-пресният случай е с жители от кв. "Манастирски ливади".

С последните поправки в Закона за устройство на територията пък беше забранено издаването на разрешения за строеж, ако няма изградена инфраструктура. Не се допуска и издаването на акт 16 за пускане на обекта в експлоатация, ако няма ток, вода и канал. Законът задължаваше инвеститорите да имат сключени договори със "Софийска вода" и "Електроразпределение", за да получат строителна виза.

По закон задължение на общината и експлоатационните дружества е да изградят инфраструктурата. Общината обаче се оправдава, че няма пари. В същото време има силен инвеститорски интерес към застрояване с жилища и търговски площи предимно на южните територии - Витошката яка, кв. "Манастирски ливади" и "Малинова долина". С въвеждането на ред се постига баланс между интересите на предприемача и обществото, коментира шефът на общинската дирекция "Архитектура и градоустройство" арх. Георги Бачев.

Заради големия обществен интерес са необходими публични дебати по наредбата, за да се чуят повече мнения и експертни оценки, смята арх. Борислав Борисов, общински съветник от БСП. Документът е качен на сайта на Столичния общински съвет. Той е изработен от секретаря на общината Росен Желязков. В момента се обсъжда от постоянните комисии към СОС, като междувременно възникна спор коя да бъде водеща - по нормативна уредба или по стопанската дейност. Приемането на наредбата е на основание на Закона за общинската собственост и се забавя с близо половин година. Нормативният документ е много важен и защото половината от решенията, които взима СОС на едно заседание, са свързани с продажби, замени, прекратяване на съсобственост и други разпоредителни сделки с общинско имущество.

Другият нов момент в наредбата е, че всички разпоредителни сделки вече ще влизат за обсъждане в СОС с т.нар. информационна карта за имота. Досието на обекта ще се комплектова от районната администрация, на чиято територия се намира. То ще съдържа акт за общинска собственост, скица, извадка от действащия подробен устройствен план, становище от главния архитект на района за състоянието на имота, характера и параметрите на застрояване, справка за ползването, наличие на реституционни претенции, вещни тежести и висящи съдебни спорове и други предложения за сделки със същия имот. Докладите ще се внасят за решение в СОС със становище на районния кмет и на дирекция “Общинска собственост”, придружени с предварително изготвена пазарна оценка.

Редът за изграждане на "частна" инфраструктура

Проектонаредбата предвижда "по изключение изграждането на обектите на техническата инфраструктура върху общински имоти да бъде финансирано и реализирано от физически и юридически лица по възлагане от общината". Това ще става при няколко условия. Първо е необходимо изрично писмено искане на изпълнителя да извърши работата на свой риск. Съответните елементи на техническата инфраструктура трябва да са предвидени с устройствена схема или в подробен устройствен план за територията. Обектът не трябва да е включен в годишната инвестиционна програма на общината или на експлоатационните дружества. Възлагането на изграждането на обекта ще става с договор за безвъзмездна изработка, който се сключва от кмета с инвеститора. Проектирането и строителството на обектите ще бъде изцяло за сметка на изпълнителя. Той има право да превъзложи строежа изцяло или отчасти на подизпълнители. Столичната община си запазва правото да проверява изпълнението. Построеният обект остава собственост на общината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА