Last news in Fakti

21 Юни, 2005 00:00 954 0

Цените на имотите полудяха по целия свят

  • цените-
  • имотите-
  • години-
  • пазара-
  • страни-
  • които-
  • много-
  • имоти-
  • икономист-
  • кредитиране-
  • фактори-
  • имущество-
  • година-
  • растеж-
  • например-
  • поскъпването-
  • жилищата-
  • миналия-
  • повече-
  • евентуален-
  • ръста-
  • банките-
  • върху-
  • евентуален срив-
  • миналия век
Никога преди цените на имотите не са скачали толкова бързо, за такъв продължителен период от време и в толкова много страни, констатира авторитетното списание "Икономист". Бумът в този сектор завладя цялото "глобално село" - от Америка, Великобритания и Австралия до Франция, Испания и Китай. Общата стойност на жилищната собственост в развитите страни е нараснала с повече от $30 трилиона през изминалите пет години до $70 трилиона, сочат изчисления на "Икономист". Този ръст се равнява на 100% от комбинираните брутни вътрешни продукти на тези страни. Той изпреварва този на фондовите индекси от края на 90-те години на миналия век, когато балонът на световните борсите покачи цените на акциите до стойности, отговарящи на 80% от глобалния БВП. За сравнение ръстът на фондовия пазар в САЩ в края на 20-те години на XX век достигна 55% от БВП. С други думи, сегашният бум на цените на имотите се очертава да бъде най-големият балон в историята, посочва "Икономист". Поради тази причина нараства броят на икономистите, които се опасяват от евентуален срив на пазара и последваща рецесия на световната икономика.

През изминалите три години цените на имотите са се покачили с 48% във Франция, с 63% в Испания, с 19% в Хонконг, се казва в проучване на на Банката за международни разплащания и Wall Street Journal Research. Най-много те са скочили в България - с 48%, или с близо 20 процентни пункта повече от втората в класацията - Южноафриканската република, пише още в материала на авторитетното издание.

Най-много са поскъпнали жилищата в страни, определяни като атрактивни туристически дестинации, както и тези в големите градове, които се явяват финансови и търговски центрове.

Кои са факторите за тези невиждано високи цени на собствеността

Два са основните фактора според "Икономист", които са причината за бума на имотите: ниските лихвени проценти в глобален мащаб, които стимулират покупките на жилища, и силното търсене на малки и големи инвеститори, които гледат на тях като на алтернатива на акциите. Известно е недоверието, с което домакинствата се отнасят към фондовите борси след краха им в началото на този век. Сред другите причини за ръста в сектора са нарастващият приток на свободни капитали в глобален мащаб, агресивното кредитиране на банките и ниската доходност, предлагана от облигациите. Поддържането на разхлабена парична политика, натрупването на свръхрезерви на някои азиатски централни банки и извънредните приходи на страните - производителки на петрол, също са предпоставка за вложения в имущество.

Какъв ще е ефектът от евентуален срив на пазара на недвижимости върху икономиката

Засега повечето икономисти вярват, че ако се случи срив на пазара на имоти, то той няма да се отрази силно върху глобалната икономика в контекста на цялостния икономически растеж. Това се обяснява с тенденцията пазарът и на тези активи да се глобализира, което от своя страна позволява рискът да бъде намален, тъй като може да бъде разпределен. Ако цените на жилищата обаче започнат да падат рязко, има реална опасност това да се отрази негативно на финансовите пазари предвид голямата и нарастваща ангажираност и участие на банките и инвеститорите в този сектор. Срив на недвижимостите може да окаже натиск и върху потреблението, тъй като домакинствата държат доста от богатството си в имоти.

Докато локалните фактори играят ключова роля във формирането на цените на недвижимите имоти, все повече анализатори се убеждават, че на пазара играят глобални фактори. Още през 70-те и 80-те години на миналия век изследователите ги констатираха като водещи при определянето на тенденциите в сегмента на търговските и бизнес площи. Сега те ги посочват и като основни причини за поскъпването на жилищата по света.

Икономистът от МВФ Марко Тероунс смята, че около 40% от движенията на цените на имотите в световен аспект се дължат на глобални фактори като икономическия растеж и лихвените равнища. "Както поскъпването на жилищните и бизнес площите беше глобална тенденция, така и евентуален срив може да се очертае като такъв с всичките произтичащи от това тенденции", смята експертът.

Първите сигнали за забавянето на ръста на цените на имотите са налице. В Австралия например, ако през 2002 и 2003 г. пазарът там е генерирал 60% растеж, то през миналата година покачването на цените се е забавило, а за първата четвърт на тази година то е само 0.4% според "Икономист". Подобни тенденции възникнаха и във Великобритания, Холандия и Южна Корея. В много страни регулаторните органи вече работят за озаптяването на растежа на този пазар. В Китай например властите наложиха 5.5% данък за препродажбата на имущество за по-малък период от две години.

Причина за поскъпването на имотите не е само в свободното движение на имотите, но и това на хората

Това обяснява например защо мнозина британци имат интерес към инвестициите в имущество на Апенините въпреки лошите данни за икономиката на Италия и песимистичните прогнози за бъдещото й развитие, посочва "Уолстрийт джърнъл". Евтините полети, предлагани от нискобюджетните авиолинии, имат основна заслуга за интереса на чужденци към недвижимо имущество.

Кредитната експанзия е сред другите основни фактори, които стимулират растежа на пазара на имоти. Дванайсетте страни от еврозоната поддържат ръст на ипотечното кредитиране от 8% на година от края на 2000 г. насам. За сравнение този на корпоративното кредитиране е 5% годишно. Подобна е картината и в САЩ, и в Япония. Там годишният темп на нарастване на ипотечните кредити е съответно 11 и 6%, докато търсенето на заеми от страна на бизнеса намалява. На Острова разликата между ръста на ипотечното и търговското кредитиране е още по-голяма в полза на първото. При жилищните той е 20% на година, а при фирменото - 8%.

"Кредиторите и инвеститорите трябва да са внимателни при управлението на риска на пазара на собственост", предупреждава Уилям Роудс, зам.-председател на УС на "Ситигруп". Въпреки че признава, че банките са много по-подсигурени и капитализирани за разлика от 70-те и 80-те години на миналия век, той е притеснен от наличието на балон в сектора на недвижимите имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА