18 Юли, 2005 00:00 4 124 0

Пречиствателните станции – един от основните проблеми на черноморските курорти

  • станции-
  • станция-
  • пречиствателни-
  • пречиствателните-
  • години-
  • които-
  • собственост-
  • трябва-
  • елените-
  • пречиствателната-
  • варна-
  • курортите-
  • курорта-
  • бъдат-
  • слънчев-
  • смята-
  • бургас-
  • инфраструктурата-
  • парадайз-
  • бийч-
  • морето-
  • строителството-
  • според-
  • станцията-
  • черно
Курортите по Черноморието са изправени пред абсурдната ситуация да са застроени с хиляди нови, лъскави, скъпи и шарени хотели, които имитират постройките в големите средиземноморски и американски курорти, и в същото време да се обслужват от инфраструктура - пречиствателни станции и водоснабдителна мрежа от 80-те години, когато никой не е предвиждал какво ще се случи след 20-25 години. ВиК системата е технически и морално остаряла, а капацитетът на повечето пречиствателни станции не може да поеме туристическия поток, който всяка година се увеличава. На места дори повече от половината от отпадните води се пускат в морето непречистени, твърдят експертите.

Към момента по цялото крайбрежие има 26 пречиствателни станции за битови отпадъчни води, като 18 от тях са с биологично пречистване, а 8 - с механично. Според председателя на Бургаската регионална туристическа камара Георги Атанасов категоричното изискване на Европейския съюз е във всички селища с население над 3-4 хил. души да има изградена пречиствателна станция. Това важи и за курортите и селищата, в които през лятото притокът на туристи е голям. Такива са например Варвара, Синеморец, Шабла, Черноморец, Русалка, Св. Константин и Елена, "Елените", "Дюни" и др., които имат население между 2 и 10 хил. жители.

По данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) общата сума, нужна за разширението и модернизирането на канализационната система и пречиствателните станции по морето, се изчислява на 100 млн. лв. Част от тези средства вече са вложени, но повечето тепърва предстои да се инвестират, сочат данните на ековедомството.

Най-критично е в Слънчев бряг и Златни пясъци

Там и през това лято едва ли ще се намери изход от проблема, който се доближава до криза, коментират експертите. По данни на екоминистерството пречиствателните станции в двата курорта се справят с едва половината от домакинските отпадни води.

Само в Слънчев бряг през последните четири-пет години са инвестирани 600 млн. лв. за построяването на нови обекти. През последната от тях легловата база в курорта е нараснала с 20 на сто и в момента се смята, че в него има повече от 50 хил. легла.

Мръсните води от Слънчев бряг се пречистват от станцията в Равда, която обслужва и Несебър. Станцията наскоро беше разширена и в нея бяха вложени 16 млн. лв. Въпреки това районът се нуждае от ново пречиствателно съоръжение, което да обслужва само комплекса, смята шефът на регионалната туристическа камара. Дни преди откриването на разширената пречиствателна станция кметът на Несебър Николай Трифонов също посочи, че само след година-две проблемът с мръсните води от Слънчев бряг ще постави курорта пред сериозно изпитание. Засега не изпитваме реални затруднения, но знаем, че има проблем, който в най-скоро време трябва да бъде решен, казаха хотелиери и туроператори, работещи с големите курорти. От сектора твърдят, че са наясно с факта, че остарялата инфраструктура не може да поеме нуждите на засилващия се туристически поток.

Подобна е ситуацията и в Златни пясъци. Според Георги Иванов от екоминистерството капацитетът на всички пречиствателни станции от Златни пясъци до Варна е ограничен и отпадните води не могат да бъдат цялостно пречистени. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) има проект за изграждането на канализационен колектор, който да откара мръсната вода от северните курорти до Варна, където да бъдат пречистени и заустени в Черно море.

Подписани са финансови меморандуми по ИСПА

Те предвиждат изграждане на пречиствателни станции в Балчик, кв. "Аспарухово" във Варна, кв."Меден рудник" в Бургас, Шумен и Търговище и имат пряко отношение към чистотата на Черно море. Според проучванията на МОСВ в най-скоро време трябва да се изградят и нови пречиствателни станции в Ахтопол, Созопол и Черноморец.

Ако до две години съществуващите съоръжения не се разширят или не се изградят нови, ще се влоши качеството на туристическия продукт, посочи Георги Анастасов. Той обясни, че в Обзор пречиствателната станция е готова. Трябват около 400 хил. лв. за нейното дооборудване, за да действа нормално. В Поморие засега пречиствателните съоръжения ще обслужват туристическия поток, но в близките години трябва да се прави ново проектиране, защото и там легловата база расте.

В Созопол е започнало строителството на пречиствателната станция, но лимитът е много малък - за тази година той е към 300 хил. лева, които са недостатъчни. В Приморско пречиствателните съоръжения обслужват освен града и Китен, затова е наложително разширение, както и да се подобри транспортната връзка на селищата от вътрешността със самата община. В Царево е направена нова пречиствателна станция. В Ахтопол проектът и търгът са приключени и предстои строителството й.

Проблемът с ВиК системата на курортите е свързан със захранването от един водоизточник, смята директорът на дирекция ВиК в МРРБ Пламен Никифоров. Според него трябва да се потърси решение с участието на инвеститорите в разширението на инфраструктурата. Един от примерите е Банско, където петзвезден хотел няма нито вода, нито водопровод.

Кой отговаря за инфраструктурата

Бумът в строителството на хотели ще продължи и през следващите две години, но ако не се реши проблемът с ВиК мрежата, съществува реална опасност те да бъдат затворени, твърди Никифоров. В момента се прави оценка на състоянието на пречиствателните станции и мрежата и ще бъдат предложени конкретни мерки на Министерския съвет. Оценката е свързана с необходимите средства за разширяване на инфраструктурата. От министерството не са ангажираха с предварителни изчисления за необходимите за целта суми. Един от вариантите, които ведомството смята да предложи, е да се ограничи строителството в курортите, за да се движи с темпа на разширяване на инфраструктурата.

Друг проблем пред разширяването на канализационната система и пречиствателните станции по морето е объркването на собствеността, коментираха от МОСВ. По данни на регионалното министерство например пречиствателните станции по морето попадат на територията на една от трите общини - Добрич, Варна или Бургас. Изградените до 1998 г. са в активите на търговските дружества ВиК-Добрич - 100% държавна собственост, ВиК-Варна - 51% държавна и 49% общинска собственост, и ВиК- Бургас - 100% държавна собственост. Изградените след 1998 г. станции, съгласно Закона за общинската собственост са общински. Така средствата за модернизирането и изграждането на пречиствателни станции се поделя между местните ВиК, общините и държавата.

Казусът "Елените"

Пречиствателната станция на курортното селище "Елените" е единствената, която е частна собственост, и това създава редица затруднения на обектите, които са зависими от нея. Станцията е приватизирана заедно с курорта през 1999 г. и обслужва хотелите и в Св. Влас, в това число обектите на братята Диневи, комплекса "Парадайз бийч" и др. В началото на май стана ясно, че заради възникнал спор между собствениците на "Парадайз бийч" и "Елените" водоподаването към "Парадайз бийч" е спряно и базата ще остане затворена за този сезон. От "Елените" тогава обясниха, че станцията е построена само за нуждите на селището и капацитетът й не позволява да пречиства водите и на съседните обекти.

По тази причина "Парадайз бийч" разработва проект за изграждането на собствена ВиК мрежа.

По информация на хотелиерите в района пречиствателната станция технически не отговаря на всички изисквания за обработката на отпадните води и на практика тя зауства в Черно море голямо количество непречистена вода. За да се докаже подобно твърдение обаче, трябва да се извърши проверка от комисия на регионалната инспекция в Бургас. Такава проверка ще установи как работи пречиствателната станция и дали въобще работи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА