Last news in Fakti

3 Август, 2005 00:00 836 0

Мостов кредит осигурява цялата сума за имота

  • кредит-
  • обезпечение-
  • много-
  • срещу-
  • имота-
  • покупката-
  • фирмите-
  • софия-
  • новия-
  • стойността-
  • бизнеса-
  • новия имот
Ако сте решили да закупите недвижим имот - за лично ползване или за вашия бизнес - вероятно си задавате въпроси като: как да финансирам покупката, дали да изтегля кредит, кой кредит би бил най-изгоден за мен, какъв имот да ипотекирам и каква сума ще ми отпуснат срещу него? Следващите редове ще ви помогнат да разрешите тези дилеми.

Когато граждани или фирми решат да си купят имот, много често пречка за тях се оказва определеният процент собствено участие, което изискват кредитиращите институции - стандартно между 25% - 30% от цената на покупката. В такива случаи има много елегантен изход от положението - така нареченият: мостов кредит.При този тип кредит може да се отпусне сума в размер на 100% от стойността на новия имот, който планирате да закупите. Финансирането се обезпечава от комбинация с два имота - новозакупеният и един допълнителен имот - собствен или на трето лице. Когато от кредита се изплати частта, равна на покритата собствена част от допълнителния имот, кредиторът спокойно може да вдигне ипотеката. Това може да се случи и ако във времето пазарната стойност на новия имот се покачи и той може сам да обезпечи заема.

И за гражданите, и за бизнеса този тип финансиране е много изгодно. Обикновено младите хора срещат трудност при намирането на пари за самоучастие при тегленето на кредит. Дори и да получават стабилни доходи, те нямат толкова спестени пари и често прибягват до заем от познати или до продажба на друг имот. Освен това спестяването с цел събиране на цялата сума за жилище невинаги е най-добрият вариант. Нарастването на инфлацията и покачването на цените на имотите може да обезсмислят покупката във времето. Много по-разумно е собствените средства, ако ги имате, да бъдат използвани за ремонтни работи по новия имот, защото те винаги излизат по-скъпо от първоначалните изчисления. При фирмите изваждането на свежи пари от оборотния капитал за покупка на имот може да доведе до затруднения в бизнеса, особено в началото, когато са необходими най-много пари за първоначалните ремонти по обекта.

Като обезпечение при мостовия кредит може да бъде ипотекиран всякакъв личен имот - фамилно жилище, апартамент, къща, земя, заедно с имота, който ще бъде закупен. Кредитът е подходящ и когато се купува ново строителство. След като сте се насочили към покупка "на зелено", вие може би притежавате друг имот, където живеете. Именно него може да използвате като допълнително обезпечение. Освен това можете да ипотекирате жилища, офиси, магазини, заведения и регулирани парцели, които се намират не само в София, но и в градовете, където "Кредитекс" има свои представителства - Пловдив (Пазарджик и Асеновград), Варна (Добрич), Бургас (Несебър, Поморие, Созопол), Стара Загора, Велико Търново (Горна Оряховица), Плевен, Русе, Шумен, Сливен (Ямбол), Хасково (Димитровград), Кърджали, Благоевград (Петрич, Сандански), Велинград.

Неформалните ни изследванията показват, че кредитите с комбинирано обезпечение са предпочитани от кредитополучателите. Хората на бизнеса бързо разбират, че тази кредитна схема по никакъв начин няма да затрудни производството им. А това е една от предпоставките вноските по кредита да се плащат редовно. Използването на "чужди" средства в нови производствени помещения и оборудване дава възможност на фирмите да реинвестират по-голяма част от печалбата и да запазят конкурентоспособността си. Още едно предимство за фирмите е, че ние нямаме строги изисквания при фирмен кредит задължително да се изисква фирмен имот, каквато е практиката в някои банки. Финансирането е възможно и срещу личен имот и тъй като 90% от фирмите в България са малки и средни и това е допълнително улеснение за тях.

Ще си послужа с пример от практиката ни. Като обезпечение за искания кредит собственик на фирма предлага два апартамента - единият е собственият му апартамент, в който той живее в София, а другият е фамилна собственост и се намира в Стара Загора. Срещу тях той иска кредит за закупуване на новостроящ се офис в София. Срещу това обезпечение му беше отпуснат кредит в размер на 100% от стойността на сделката. Тъй като има цялата сума, клиентът успява да изплати наведнъж имота. Така той получава право на собственост върху него още преди да е завършен напълно и да има акт 16, т.е. покупката се извършва "на зелено" и стойността й е по-малка от пазарната цена на имота като завършен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА