Last news in Fakti

5 Август, 2005 00:00 820 0

Варна ще се разраства в три посоки

  • града-
  • варна-
  • посока-
  • концепцията-
  • константиново-
  • летището-
  • изграждането-
  • запад-
  • казашко
В близките 15-20 години Варна ще расте в три посоки - юг, запад и север-североизток, съобщи директорът на общинската дирекция "Устройство на територията" Венелин Жечев. Това гласи концепцията за новия Общ устройствен план (ОУП) на града.

Договорът за изработката на плана беше подписан в началото на месеца. Той ще бъде разработен от екип на "Териториална проектантска организация" - Варна, с ръководител арх. Иван Никифоров, ще премине през три етапа и ще струва около 2 млн. лв., каза още Жечев. Срокът за завършването му е две години. Още толкова ще продължи и съгласуването на отделните етапи. Успоредно с ОУП ще бъде направено и транспортно обследване на града. За него са предвидени около 150 хил. лв.

Най-авангардната идея, която е заложена в концепцията, е изграждането на два нови моста в южна посока над Варненското езеро, каза ръководителят на отдел ОУП в общината Иван Трендафилов. Първият от тях ще бъде аналогичен на Аспаруховия. Той ще свързва Варна с кв. "Аспарухово" и предвидените нови територии за урбанизиране, които са заложени в концепцията. Те са в районите на нос Галата, селата Звездица, Казашко и Константиново и вилните местности Боровец и Прибой. Вторият мост ще бъде изграден между селата Казашко и Константиново и ще има връзка с автомагистрала "Хемус". Той ще бъде част от нов обходен маршрут, който ще заобикаля града от западна посока извън жилищните райони и летището. Целта е потокът от транзитно преминаващи автомобили от Украйна и Румъния към Турция да бъде пренасочен извън гъсто населените райони.

По предварителни оценки новият мост между Казашко и Константиново ще струва минимум 155 млн. лв. Предвидено е 116 млн. лв. от тях да бъдат привлечени от структурните фондове на ЕС, тъй като магистралата ще обслужва товари от цяла Европа. За останалото финансиране ще се търсят средства от държавния бюджет, сочат разчетите в общинския план за развитие до 2013 г. Предстои да се направи проучване за вида на съоръжението, което трябва да не затруднява движението на корабите, които акостират на пристанище Варна-запад. Не е изключено мостът да бъде и с повдигаща се конструкция, коментира Трендафилов.

Сега действащият градоустройствен план на Варна е от 1981 г. Новият ОУП запазва заложената в него комуникационно-транспортна схема. Втората посока на развитие на града е на запад към с. Тополи и летището. Планът залага успоредно с това на аерогарата да бъде изградена нова писта. Целта е шумът от прелитащите самолети да се намали до минимум.

Третата възможна посока за разрастването на Варна е на североизток към Франгенското плато, където биха могли да се изградят комплекси за отдих и развлечения.

Обмисля се островната зона на града - под Аспаруховия мост, да бъде обособена като делови център. Планът залага още изграждането на голф игрище на юг от с. Константиново, панаирен комплекс западно от летището, няколко спортно-атракционни комплекса, два технологични парка в южна и западна посока, балнеологичен център и студентско градче. Концепцията предвижда също и изграждането на няколко големи логистични бази, както и втора автогара. Според екипа, разработил концепцията за нов ОУП, постоянните жители на града през 2050 г. ще надхвърлят 550 хил. души. В момента те са 360 хил.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА