Last news in Fakti

8 Ноември, 2005 00:00 463 0

Общината опакова паметника при НДК

  • бъдат-
  • белчев-
  • информационни-
  • туристически-
  • общината
Има идея паметникът "1300 години българска държава" в градинката пред НДК да бъде опакован, съобщи шефът на комисията по култура в СОС Георги Белчев. От години монументът се руши, в момента около него са поставени ламаринени заграждения, за да не пострада случаен минувач.

Общината планира да задели 70 000 лв. за обезопасяване и разкрасяване на пространството около него. Ще бъдат махнати ламарините, а самият паметник може да бъде опакован, за да се обезопаси, предстои конкурс за идеен проект, уточни Белчев. Кметството не можело да ремонтира или събори монумента, защото бил държавна собственост, а и скулпторът имал авторски права.
,Средствата ще дойдат от събраните 1 млн. лв. туристически такси - заведенията и хотелите плащат по 1 лв. за всеки посетил ги чужденец. Разпределението на парите ще се гледа на сесия на СОС в четвъртък. 250 000 лв. ще струва създаването на туристическо-информационен център между колоните на ресторант "Кристал". В него ще бъдат изложени програмите на столичните кина и общинските театри, ще се продават билети за тях, сувенири и информационни материали. Други 250 000 лв. ще се отделят за ремонт и издръжка на информационния център за столицата в Москва.

200 000 лв. ще бъдат насочени към участие на София на туристически борси, отпечатването на безплатни информационни материали и туристически карти, които да се раздават в хотелите. Общината ще похарчи 350 000 лв. за инфраструктурни проекти и озеленяване.

15 000 лв. ще струва построяването на сноуборд парк на Витоша. Пистата за сноуборд и съоръженията ще бъдат общински, най-вероятно ще ги построи фирма "Спортна София", обясни Георги Белчев. Сеславският манастир и храмът "Св. Николай Чудотворец" в с. Желява ще бъдат реставрирани за 50 000 лв. 10 000 лв. са предвидени за създаването на Музей на частните колекционери. Според Белчев в сграда на общината вече имало експозиция на произведения на изкуството на частни колекционери, но музеят още не съществувал. 190 000 лв. ще отидат за ремонт на квартални улици и градинки.

Скоро ще бъдат поставени и 30 информационни табла на български и английски с информация за големи културни и архитектурни паметници, съобщи зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов. Той е внесъл в общинския съвет и идейния проект за подмяна на табелите в столицата с нови - на кирилица и латиница. Кметството планира и на всяка улица да сложи табела с информация какво означава името й и откъде идва. Не е ясно кога ще бъде извършена подмяната на табелите, както и откъде ще дойдат нужните над 1,5 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА