Last news in Fakti

1 Юли, 2014 15:50 1 828 4

Събарят 39 къщи във Варна

  • гъбена махала-
  • варна-
  • незаконни постройки-
  • къщи-
  • събаряне
Събарят 39 къщи във Варна - 1
Снимки: БТА

Интересно е името на махалата, в която от днес започна събарянето на 39 незаконни постройки – „Гъбена махала”. Името е породено от факта, че в района къщите никнат като гъби след дъжд. Собствениците на 15 от тях са се съгласили те да бъдат съборени (въпреки че по-късно през днешния ден тази информация беше оборена от обитаващите въпросните имоти), а останалите 24 постройки ще бъдат разрушени принудително. Това предизвика вълна от недоволство, тъй като някои от семействата нямат къде да отидат и трябва да се изнесат буквално на улицата. Част от домакинствата са с по четири деца и са категорични, че няма да напуснат обитаваните от тях имоти. В същото време обаче те не могат да представят нотариален акт за собственост. „Ако се наложи, ще плащам данъци, общината досега не ни е искала. Към 1000 и нагоре хора живеят, в „Гъбената махала” всичко е незаконно. Никой не е искал досега да ни събаря”, обяснява мъж, цитиран от bTV. Общината няма как да поиска данък за имоти без нотариален акт.

ДНСК прехвърли правомощията за разрушаването на имотите на община Варна, която от своя страна възложи изпълнението на районните кметства. „Преди да обяснявам какъв е статутът на тези постройки, тъй като той е ясен – изцяло незаконен, бих искал да се спра на статута на земята. Тя е частна собственост, в следствие на процеса на реституция, и е земеделска. Така че, в нито един от възможните случаи и комбинации на собственост, там няма как да има постройки. Дори и на собствениците, а камо ли на други”, коментира пред bTV Неделчо Михайлов, кмет на варненския район „Владислав Варненчик”.

Процедурата за премахването е започнала още на 1 ноември 2013 г., когато живущите в незаконните постройки бяха поканени да представят някакви документи за собственост върху въпросните имоти или земята под тях. След като такива не се появиха са съставени констативни протоколи последвани от констативни актове. Обжалването на актовете само забави, но не отмени събарянето на къщите, на което сме свидетели днес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Evgeni Dimov

    3 0 Отговор
    Като гъбар знам , че до 2 седмици след дъжд от гъбите няма и следа така че всичко си е в реда на нещата
  • 2 Пламен Бакърджиев

    3 0 Отговор
    („Ако се наложи, ще плащам данъци, общината досега не ни е искала. ) Наглоста им няма край. Ако се наложело? Тези ИЗВЪНземни трябва да бъдат наказани за назидание на останалите. В противен случай БЪЛГАРИЯ е загубена. НИКАКВА ИНТЕГРАЦИЯ !
  • 3 Бисер Благоев

    2 0 Отговор
    Искрено се надявам това да продължи навсякъде където ситуацията е такава,нагли до безумие и защо до сега никой не взе мерки,аз на собствен имот две тухли на кръст не мога да сложа без разрешително и т.н. а на тях им е разрешено всичко да но това да е началото на края на тези свърталища
  • 4 Бисер Благоев

    2 0 Отговор
    Искрено се надявам това да продължи навсякъде където ситуацията е такава,нагли до безумие и защо до сега никой не взе мерки,аз на собствен имот две тухли на кръст не мога да сложа без разрешително и т.н. а на тях им е разрешено всичко да но това да е началото на края на тези свърталища