Last news in Fakti

4 Юли, 2014 11:55 951 0

Тревога в Мексико: откраднаха камион с радиоактивен материал

  • мексико-
  • откраднаха-
  • камион-
  • радиоактивен материал

Провежда се операция за издирване на опасния товар

Бандити в централната част на Мексико откраднаха камион, който пренася радиоактивен материал, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на властите в страната. В региона и околните нему е обявена тревога от Министерството на вътрешните работи на страната и се провежда операция за издирване на изчезналото превозно средство.

Камионът е бил нападнат на територията на община Атисипан де Сарагоса. Хората в околностите са предупредени, ако случайно намерят опасния контейнер захвърлен, в никакъв случай да не се опитват да го отварят и незабавно да уведомят за това органите на поркуратурата.

Радиоактивният иридий-192 обикновено се използва в индустриалната радиография. Материалът е бил опакован в специален контейнер и може да предизвика здравословни проблеми, ако е неподходящо съхраняван и манипулиран, предупреждава мексиканският министър на вътрешните работи в специално изявление по случая.

В края на миналата година в страната пак имаше случай на кражба на камион с опасен токсичен медицински материал, за който от ООН предположиха, че може да се използва за направа на т.нар. „мръсна бомба“. По-късно товарът бе намерен хвърлен близо до мястото на инцидента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА