24 Септември, 2011 10:51 7 494 4

Бунт в Катуница, запалиха къщата на цар Киро

  • бунт-
  • убийство-
  • цар киро-
  • катуница

Размириците започнали след убийството на младеж

Шестима души са арестувани за убийството на 19-годишен младеж от пловдивското село Катуница, съобщи Дарик радио като се позова на съобщение от полицията. Над 150 полицаи бяха вдигнати по тревога заради саморазправа между българи и роми.

 
Снощи около 20 часа Ангел Петров излязъл да разходи кучето си в селото, когато срещу него се засилил микробус и го блъснал. Според непотвърдена информация в микробуса са били приближени на ромския бос Кирил Рашков - Цар Киро.
 
Минути по-късно мъже от Катуница започнали да се събират пред къщите на Рашкови. На място пристигнали и двама полицаи от участъка в Садово. След около час микробусът отново се появил и се врязал в образувания кордон от хора. Прегазил двама души и блъснал полицаите, след което се скрил в двора на дъщерята на Цар Киро.
 
Напрежението между роми и българи ескалирало и по една от къщите била хвърлена бутилка със запалителна течност. На място пристигнали екипи на пожарната, които потушили огъня.  

 

Жандармерията се принуди да скрие родата на Кирил Рашков и да я пази от разгневената тълпа. Хората крещяха, че искат мъжът да бъде изселен от Катуница, в същото време улиците бяха блокирани от десетки  полицейски автомобили, предаде бТВ. 
 

Версията на полицията:

По първоначални данни недоволството на жители от Катуница ескалирало след инцидент, станал около 20 часа на ул. „Стадион”, съобщават от пресцентъра на МВР. 19-годишeн младеж бил прегазен от микробус „Форд” с неустановен водач, докато разхождал кучето си. Според очевидци автомобилът връхлетял върху момчето и го влачил няколко метра, после избягал в неизвестна посока. Пострадалият бил откаран в болница, където по-късно е починал.

 
Минути след разигралата се трагедия на местопроизшествието започнали да се струпват множество разгневени хора от селото. Афектираната тълпа успяла да преодолее полицейския кордон, навлязла в имота на Кирил Рашков и започнала да унищожава имуществото му. Една от къщите в двора била запалена умишлено.
 
В хода на работата полицаите установили шофьорът - 55-годишен, криминално проявен от Пловдив и микробусът, причинил пътния инцидент. Автомобилът е иззет, а водачът е обявен за издирване..
Задържани са шестима мъже – четирима, возели се във „Форд”-а, а другите двама от колата, блъснала двама мъже и ранила трима полицаи. 
 
На мястото на инцидента е присъствал дежурен прокурор от окръжната прокуратура. Образувани са 4 досъдебни производства.
 
Действията по разследването продължават.

 

Масирано присъствие на полиция и жандармерия има и в този момент /12 ч./ предаде БНТ. 
 
Дирикторът на пловдивската полиция се е опитал да успокои напрежението. На импровизирана пресконференция старши комисар Тодор Чонов е заявил, че полицейското присъствие в Катуница ще остане. 

Същевременно жителите на селото са започнали да събират подписка за изселването на Цар Киро и неговото семейство, като твърдят, че системно са тормозени от ромската фамилия.

В подписката за изселване, която е адресирана до премиера, органите на прокуратурата, данъчните и медиите, се казва, че жителите на Катуница искат изселване на Кирил Рашков от селото, заради системно провокиране на етнически конфликти. 

 
Хората искат установяване на незаконно добитите доходи и имущество на семейството.
 
Настоящата подписка е провокирана от незаконно извършваната дейност и добити доходи на семейството и дългогодишни публично отправяни заплахи за саморазправа и убийства с етнически мотиви от Кирил Рашков и семейството му, включително и длъжностни лица - общински съветници, учители, завършили с трагичното събитие от снощи - смъртта на невинен младеж и няколко други ранени, включително и полицаи. Незаконната дейност на ромския клан се извършва под закрилата на държавните институции, повече от десет години пред очите на всички ни с мълчаливото бездействие и протекция на данъчна администрация, полиция, прокуратура, митница, се казва в подписката. 

 

 


Цар Киро: Няма да се изселя от Катуница

Бойко Борисов призова да не се политизира случаят в Катуница

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NO ONE

    2 0 Отговор
    Циганска работа......................
  • 2 Митко Николаев

    2 0 Отговор
    управниците са виновни.Те толелират мангалите.
  • 3 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Проблемите с циганите ще продължават,възможно е да се стигне
    и до по страшни последици.Искам да припомня на един професор
    исказал се по една телевизия,че за годините само със ЗРЪНКОВИ
    в Видин е имало проблеми.Г-н професоре,ами 1.05.1991 год.с.ПОДЕМ,ОБЛ.ПЛЕВЕН ,бяхя запалени 18 къщи и циганите
    изселени.Местното население сега диша спокойно там.
  • 4 Илихан Цингарев

    1 0 Отговор
    Управниците са виновни , не може циганите постоянно да се толерират - за ток , за вода и за какво ли още не ...............Сега нека те ги вкарат в ред .............щото НИЕ ще трябва да се справяме по друг начин.................................