Last news in Fakti

15 Декември, 2015 12:30 1 042 0

Бивш полицай отива на съд заради подкуп и контрабанден тютюн

  • полицай-
  • съд-
  • подкуп-
  • контрабанден-
  • тютюн

Той е обвинен и в това, че е разгласявал служебни тайни

Бивш полицай отива на съд заради подкуп и контрабанден тютюн - 1

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу бивш разузнавач в група „Криминална полиция“ към РУ „Полиция“ в гр. Стамболийски, за разгласяване на сведения, забранени по Закона на МВР; получаване на подкуп, чрез изнудване, посредством използване на служебно положение и държане на акцизни стоки без бандерол, съобщиха от полицията.

Обвиняемият започнал работа в системата на МВР от началото на 1992 г., като бил полицай към сектор „Опазване на обществения ред“ към РДВР-Пловдив, а от юли 2010 г. работел като разузнавач в полицията в гр.Стамболийски. Тази длъжност заемал до прекратяване на служебното му правоотношение през 2015 г.

През месец юли и месец август 2014 г. обвиняемият нарушил забраната за предоставяне на информация на граждани не по установения ред, като съобщил и показал от служебния си компютър на собственик на ресторант в гр. Пловдив снимков материал от полицейската база данни за лица, за които имал сведения, че извършват кражби на територията на гр. Перущица и в гр. Пловдив. Вместо да отработи по установения ред сигнал за кражба, подаден от въпросния собственик на ресторант, обвиняемият го посъветвал, ако лицата посетят заведението да внимава, като му предоставил възможност да ги снима с телефон и данни за имена, адреси и криминални прояви на хора, за които го уведомил, че биха могли да са евентуални извършители на кражбата. По този начин създал и предпоставки за евентуална саморазправа между пострадал и евентуални извършители на криминално деяние.

Освен това, в периода от 3 декември 2014 г. до 26 февруари 2015 г., при условията на продължавано престъпление, чрез изнудване и възползване от служебното си положение, обвиняемият на три пъти поискал и приел дар, който не му се следва. На 3 декември 2014 г. приел сумата от 400 лева в с.Ново село, обл. Пловдив, на 28 януари 2015 г. – 50 лева в гр. Стамболийски, обл. Пловдив и на 26 февруари 2015 г. – 2,4 кг. тютюн без бандерол – всички пари и вещи на обща стойност 906 лева, като за държането на тютюна му е повдигнато отделно обвинение. По делото е било установено, че обвиняемият е поискал парите за да прикрие престъпната дейност на семейство от гр. Перущица, които се занимавали с продажба на цигари без бандерол. Той им дал и разяснения как да бъдат скрити цигарите при внезапни проверки и как ще бъдат предупреждавани за тях.

Обвиняемият бил задържан от служители на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР на 26 февруари 2015 г., малко след като в с. Йоаким Груево, обл. Пловдив, получил четири торби с нарязан тютюн без бандерол . В момента спрямо същия е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“.

Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият не се е признал за виновен.

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за престъпленията, в които полицейският служител е обвинен е от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба до 20 000 лева и лишаване от право да заема определена длъжност или да упражнява определена професия или дейност.

Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи първо заседание по делото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА