14 Януари, 2016 13:36 1 415 0

5 г. затвор за девненски лихвар

  • затвор-
  • девненски-
  • лихвар

Присъдата подлежи на обжалване и протест

5 г. затвор за девненски лихвар - 1

Окръжната прокуратура във Варна постигна осъдителна присъда за девненския лихвар Стоян Стефанов. 46-годишният подсъдим бе осъден от състав на Варненския окръжен съд на пет години лишаване от свобода , които Стефанов ще изтърпи при първоначален общ режим в затворническо общежитие, и глоба от 5000 лева.

В периода от април 2007 до 25 май 2010 год. девненският лихвар извършвал банкови сделки без съответното разрешение, като отпуснал кредити срещу лихва от 20 на сто на десет свои съграждани от Девня – престъпление по член 252, ал. 2, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. Общият размер на отпуснатите незаконни кредити е в размер на 54 500 лева, като потърпевшите трябвало да ги върнат заедно с договорената лихва и по този начин Стоян Стефанов, известен в Девня с прякора си Попа, получил значителни неправомерни доходи от почти 40 000 лева.

Стоян Стефанов е осъждан, макар че предходната му съдимост не влияе на квалификацията на престъплението, за което бе осъден ефективно от Окръжния съд във Варна. Като оттегчаващи вината обстоятелства Окръжната прокуратура сочи в обвинителния си акт факта, че подсъдимият се е възползвал от тежкото материално положение на заемополучателите, като някои от тях са били принудени да вземат от Стефанов заем за лечение на болни близки.

Присъдата на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест пред въззивната инстанция в 15-дневен срок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА