Last news in Fakti

23 Ноември, 2016 03:00 7 570 11

Арест за 14 цигани, прали пари в нета

  • 14 цигани-
  • прали-
  • пари-
  • нета
Арест за 14 цигани, прали пари в нета - 1

14 цигани, наети от измамници да изпират парите им в интернет, бяха заловени при спецакция на антимафиоти. Тя е проведена от 14 до 18 ноември и помогнала да бъдат спрени преводи за 450 000 лв., съобщи "24 часа".

Ромите получавали пари уж за работа като финансови агенти. Според схемата процент от парите оставал за тях, а другите превеждали на трети лица, близки на “работодателите” им чрез онлайн банкиране. Така циганите препирали парите на бандитите и без да се усетят играели ролята на финансови муле.

Това обаче е сериозно престъпление и може да вкара човек в затвора за повече от 6 г., каза Явор Колев, шеф на отдел “Трансгранична организирана престъпност” в ГДБОП. От началото на годината са заловени общо 186 финансови мулета. Те са нанесли щети на бюджета за близо 4,5 млн. евро, а парите, които не са стигнали до различни банди, са над 500 хил. евро, каза Колев. Поръчителите на измамата са чужденци. Това прави залавянето им по-трудно, но не е изненада - в киберпрестъпленията почти винаги участват хора, базирани в различни страни.

“Има и странстващи мулета, които действат и в други държави. В момента в спецсъда има дело срещу група от 12 мулета. Колев и колегите му стартират кампания, която да образова малцинствата. Тя е подкрепена от банки и “Европол”. Инициативата е на ГДБОП, прокуратурата и Асоциацията на банките, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо от село

    24 2 Отговор
    Браво за заглавието. Циганина си е циганин и така трябва да бъде наричан. Това с ромите е някаква измислица на прехода. Но и теменужки да ги кръстят пак ще са си смърдяли цигани.
  • 2 Илиян

    10 0 Отговор
    "ЦИГАНИ" как не ви е срам!!!!!!!!!!!!!Веднага да се самосезират СЕМ,БХК,ВКС,САС,ФБР,ЦРУ,КГБ,ДАНС и всички правни и неправни организация и да линчуват публично журналиста посмял да нарече по този грозен начин братята роми.
  • 3 pllam

    4 0 Отговор
    Е,не,ха-ха-хах,знаят как да използват интернет банкиране,ама незнаели (в цитат"без да се усетят)че извършват престъпление!
    То от началото на демокрацията каквото и да сторят за тях не е престъпление,то и неплащането на сметки,кражбата,изнасилването и убийстото също не е престъпление,тези неща са "начин на живот","културална особенност",и дори рожденно право.
    Сега ако им простят щото не се били усетили,щот са тъпи и неграмотни,шапка им свалям на наще в съда!!!
  • 4 Гоуст

    13 1 Отговор
    Най-накрая да ги нарече правилно - цигани!
  • 5 Мършата

    4 0 Отговор
    Мене старите хора са ми казвали, че "Едно време Бог изпратил на циганите "м*******е", пророк да ги очовечи и те го изгорили и Бог ги проклел да почернеят и да вонят до последния си ден!" и действително м*******е вонят ужасно! Аз като ходя на магистралата да търся евтина любов и романтизъм направо съм мислил противогаз да си взема!
  • 6 ТРОШАЧА

    4 0 Отговор
    Наслушах се и се нагледах на програми за ограмотяване на циганите ... нито някога ще бъдат ограмотени нито асоциирани към обществото ! Това е ясно като бял ден . Просто си намираме поводи едни парични потоци да бъдат отклонявани и присвоявани ! Само че ще има повод и някои хора ще имат оправдание за това за да не се води престъпление .,, Елементарно Уотсън'' ...
  • 7 виц

    5 0 Отговор
    Имаше един виц преди време, оплакал се новопокръстения от Т. Живков Иван на кметя на селото че му викали циганина Иван. Кмета му казал:
    -Заколи едно куче, направи курбан и нагости селото и ще спрат да те наричат циганина Иван.
    Манго му рекъл:
    - Абе кмете, че курбан от куче става ли?
    Кмета отвърнал:
    - Е от циганин българин става ли?

    Това драги ми смехурко е истината, от циганин нищо не става.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Монах

    0 0 Отговор
    Бре че много умни. Циганя е имало
  • 11 Jan Biniqn

    0 0 Отговор
    I siganeta hakeri...hahaha...kakvo dojivqhme