Last news in Fakti

15 Март, 2017 13:41 1 183 0

Осъдиха военен прокурор, топил колеги

  • военен прокурор-
  • присъда-
  • набеждавал колеги

Военен прокурор от София за втори път бе признат за виновен за набедяване на колеги в престъпления, като знаел, че са невинни. Той обаче получи условна присъда.

Софийският апелативен съд призна за виновен Илиан Георгиев от Военноокръжна прокуратура за набедяване в извършване на престъпления прокурорите Веселин Стоев, Данчо Данов и Момчил Бенчев – от Военноапелативна прокуратура, и Малена Филипова – от Върховна касационна прокуратура.

На Георгиев е наложена условна присъда от 10 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. Наложено му е и наказание обществено порицание.

Престъплението е извършено в периода 05.10.2009 г. – 06.10.2010 г.

В искане до вече бившия главен прокурор Борис Велчев, Георгиев заявил, че Филипова и Стоев са извършили престъпление против правосъдието. Твърдял, че двамата са спомогнали да бъде осуетено наказателно преследване срещу Богдан Богданов, като са укрили съобщения от използвани Специални разузнавателни средства, в резултат на което са били унищожени веществени доказателствени средства.

Прокурорите Данов, Стоев и Бенчев пък Георгиев набедил в лично укривателство. Заявявал, че те са спомогнали да бъде осуетено наказателно производство срещу Николай Свинаров, по времето по което той е бил министър на отбраната. Георгиев твърдял, че тримата обвинители прикрили одитен доклад на дирекция "Управление на доставките" в Министерството на отбраната и така са "спасили" от наказателно преследване и други длъжностни лица от военното ведомство.

На първа инстанция Георгиев беше признат за виновен от Военен съд – Пловдив. Делото се гледа там, след като всички съдии в София си направиха самоотвод.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА