23 Март, 2017 10:43 1 927 1

Съдят двама братя, укрили данъци за милиони

  • братя-
  • данъчни измами

Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу братята Златко и Светлозар И. от Варна, които в качеството на пълномощници на „Грейн продукт“ ЕООД избегнали установяването на данъчни задължения – ДДС в особено големи размери. Данъчните престъпления са извършени от тях в съучастие като съизвършители и като продължавано деяние, съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна.

50-годишният Златко И. приспаднал неследващ се данъчен кредит в размер на 1 375 444, 96 лева в периода от 1 август 2009 до 14 юли 2010 год. сам и в съучастие с брат си в качеството си на представляващ дружеството „Грейн продукт“ ЕООД. Квалификацията „особено големи размери“ се определя от размера на невнесения и укрит ДДС, който надвишава 12 000 лева според разпоредбите на член 93, т. 14 от НК.

43-годишният Светлозар И. в съучастие със Златко и в качеството също на пълномощник на „Грейн продукт“ ЕООД избегнал установяването на данъчни задължения в особено големи размери – 791 583,19 лева. Това е станало чрез затаяване на истина и потвърждаване на неистина в подадени справки-декларации, които се изискват по Закона за ДДС в периода от 30 ноември 2009 до 14 юли 2010 г.

През лятото на 2009 г. двамата братя решили да извършват сделки със зърно, което изкупували от земеделски производители без документи. Подсъдимият Златко И. имал опит в бизнеса като управител и представляващ „Агроклас“ ЕООД.Той познавал лица, които се занимавали с изкупуване на търговски дружества със задължения към бюджета.

Регистрирал дружеството „Грейн продукт“ на такова лице, след това подставеният управител дал нотариално заверено пълномощно на Златко, който преупълномощил и брат си Светлозар да се разпорежда със средствата от банковата сметка на дружеството. Разследването установило, че то не е извършвало реални сделки.

Подсъдимият Златко И. се намира в момента в затвора, където изтърпява присъда за друго престъпление. Той вече е осъждан за данъчни престъпления по две присъди на Варненския окръжен съд като управляващ и представляващ „Агроклас“ ЕООД. Освен ефективната присъда от 4 години лишаване от свобода, съдът му е наложил и конфискация на една втора от наличното имущество. Брат му Светлозар също е осъждан, но е реабилитиран.

Ако двамата бъдат признати за виновни по тези обвинения, могат да получат наказания от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карли

    2 1 Отговор
    ОТ 2009 -2016 г. къДЕ са дремали данъчните през това време, крайно време да имат разузнавателно звено , а не да ВИСЯТ В кабинети и да разчитат на счетоводители и измамниците с ДДС-то, ДА ДЕКЛАРИРАТ ОБОРОТИТЕ СИ, НА 15 ДНИ ПРОВЕРКИ -ЯКИ И ТО НА МЯСТО ПО СКЛАДОВЕТЕ. Затвор за всички и там да доказват своята НЕВИННОСТ.
    В ДРУГИ ДЪРЖАВИ, ТОВА ДА ПРЕЦАКАШ ДЪРЖАВАТА Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, А ПРИ НАС Е СПОРТ БЕЗ ПОСЛЕДСТВИЕ- ТОЧЕНЕ БЕЗКРАЙНО НА ДЕЛА, АДВОКАТИ И ПРОЧЕЕ КОРУМПИРАНИ СЪДИИ, ДОКАТО МИНЕ ДАВНОСТ.