Last news in Fakti

12 Май, 2017 00:00 2 555 3

Хакер източи 37 бона от фирмена сметка

  • хакер-
  • източи-
  • фирма
Хакер източи 37 бона от фирмена сметка - 1

Неизвестен хакер „ужили“ старозагорска компания като с помощта на злонамерен софтуер проникнал в компютърната система и осъществил два превода на обща стойност 36 685 лв. За инцидента е бил подаден сигнал на 10 май в ОД на МВР от 45-годишна служителка на фирмата.

Според познавачи най-вероятно е бил използван вирус от типа „троянски кон“, който е влязал в системата под формата на зипнат файл. Предполага се че е бил използван откраднатия код на електронния подпис.

Парите са били пренасочени към сметка на куха фирма, след което са били прехвърлени към друго юридическо лице.

Същият ден е бил „ужилен“ и 75 годишен мъж от Нова Загора, който се разделил с 18 000 лв и златни накити след като бил хванат в мрежата на телефонни измамници, ползващи схемата „помогни на полицията“.

Възрастният новозагорец оставил парите в плик под базалтова плочка на съседна на жилището си улица около 15,00 часа на 10 май, след което се прибрал в очакване сумата да му бъде върната. За измамата той се усетил към 18,00 часа на същия ден и подал жалба в РУ „Полиция“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Рони

    3 2 Отговор
    На тия скрънзи бизнесмени както им казват е малко им е
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.