Last news in Fakti

7 Декември, 2011 16:07 1 181 0

46 акта за над 300 000 лв на фирми за храни

  • софия-
  • операция opson-
  • фирми за храни-
  • актове-
  • гдбоп-
  • европол-
  • интерпол

България взе участие в мащабната международна операция „OPSON”, проведена в десет държави

Международната операция бе проведена от 28 ноември до 4 декември т.г. в десет държави. Тя бе инициирана и ръководена от ЕВРОПОЛ и ИНТЕРПОЛ. Целта бе противодействие на производството, съхранението и разпространението на фалшифицирани храни и напитки. В  едноседмичната операция са участвали полицаи, митничари и органите за защита на потреблението, както и техните партньори от частния сектор. Извършени са проверки по аерогари, пристанища, магазини и пазари в България, Дания, Франция, Италия, Унгария, Холандия, Румъния, Турция, Испания и Великобритания. Иззети са стотици тонове от нестандартни и фалшиви храни и напитки, между които шампанско, сирена, зехтин и кафе. Открити са над 13 000 бутилки от нестандартен зехтин, 30 тона фалшив доматен сос, около 77 000 кг  неистински сирена,  над 12 000 бутилки  вино на стойност 300 000 евро,5  тона  нестандартна риба и морски дарове,  около 30 000  сладкиша. Разследва се и продажбата на нестандартен хайвер по Интернет.

В България операцията бе реализирана под ръководството на ГДБОП. Масираните проверки обхващаха тържища и борси в големите областни градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, и Пазарджик. В тях се включиха екипи на Агенцията по безопасност на храните, Комисията за защита на потребителите, Национална Агенцията по приходите, Патентно ведомство и Агенция „Митници”.
В рамките на операцията бяха проверени общо 35 обекта на фирми, които се занимават с внос, съхранение, търговия и разпространение на хранителни стоки и напитки. За установени нарушения, свързани с неспазване на нормите и разпоредбите, които са залегнали в редица закони и европейски директиви, са съставени общо 46 акта на стойност над 300 хиляди лева.
От складови помещения на софийска фирма са иззети над 12 хиляди  фалшиви стоки и аксесоари, носещи логото на чужда търговска марка, чиято обща стойност е над 3 млн.лв. по цени на правоносителя им. По случая е образувано досъдебно производство по чл.172б от НК за съхранение и разпространение в търговската мрежа на опасни за здравето ментета. В склад на друга софийска фирма са намерени над 3000 бутилки концентриран алкохол от български и чуждестранни производители. Част от бутилките били облепени със стари акцизни бандероли, а на друга – стикерите липсвали. Открити са и около 200 акцизни бандерола със съмнителен произход. На собственика на фирмата е съставен акт за установено митническо нарушение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА