Last news in Fakti

1 Март, 2018 16:07 6 630 10

Група автокрадци печели по 500 000 лв. годишно

  • автомобили-
  • кражба-
  • автокрадци

През 2017 г. в столицата са били откраднати 1200 коли

Група автокрадци печели по 500 000 лв. годишно - 1
Снимка: БТА

За автокрадците няма периоди – кражби има винаги, по всяко време. Една група за автокражби печели годишно около 500 000 лв. Това коментира пред bTV главен инспектор Пламен Максимов, началник сектор „Престъпления, свързани с МПС“ към СДВР.

По думите му, когато е много студено, крадците се ориентират към кражба на запалени двигатели, защото, ако колата не може да запали, ако се забавят, рискуват да бъдат видяни и заловени.

Статистиката на МВР показва спад на автокражбите в София – в сравнение с миналата година те са с около 67 броя по-малко, или 25%. През 2017 г. в столицата са били откраднати 1200 коли, което на фона на 2 млн. автомобила е нищо, каза Максимов.

Увеличение има обаче на кражбите, при които шофьорите са слезли за малко до магазин, например. Последният случай бил при леко ПТП. Най-модерният метод за кражба е т. нар. машина „кийлес“ (keyless от англ. ез. – безключов). С нея могат да се откраднат чисто нови автомобили, но засега – само определени марки и модели от по-масовите.

"Устройството се състои от две части, едната трябва да се приближи на по-малко от метър до ключа на собственика, за да прихване сигнал. Другата част е в съучастник, който в този момент получава сигнала и отключва автомобила. Някои от тези автомобили биват разглобени на части, други ги изкарват извън страната. Тези случаи не са много, но имаме данни, че е поръчана друга машина, модернизирана, която струва около 60 хил. лв. и тя ще може да пали всеки вид автомобил. Крадците влагат в такава електроника, защото възвръщаемостта е голяма – един такъв краден автомобил върви 20 – 25 хил. лв", обясни шефът на „Престъпления, свързани с МПС“.

По думите му, една група за автокражби печели годишно около 500 хил. лв. При по-редки модели, за които няма смисъл да купуват машини, крадците понякога дърпат колите с въже.

Пламен Максимов заключи, че засега полицията успява да се справи с кражбите, но се изисква още повече работа.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мадаФакаДонкеле

    40 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: рискуват да бъдат видяни и заловени.
    АХХАХАХА

    и какво като бъдат заловени, нали ще ги пуснат след 24ч?
  • 2 жалка полиция!

    36 2 Отговор
    полицаите знаят поименно всеки крадец !
    въпросът е че те си имат чадъри !
    "залавят" ги само ако не си платят !
    жалка полиция!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сталин

    17 0 Отговор
    Само10 човека да ги вкарат в дрънголника за по едни 20 години без право на обжалване и другите ще видиш как ще се замислят...........ама няма да стане щото съдът е безпристрастен.........

    Коментиран от #9

  • 5 Милен ИВАНОВ

    6 0 Отговор
    Извинете вие вземали ли сте пари от застрахователи.Като ви откраднат кола за 200000лв. След 6 месеца ви изплащат 140000лв.защото всички възлови агрегати и детайли не са застраховани.Пълно Авторско.
  • 6 Милен ИВАНОВ

    4 0 Отговор
    Като изгоря комбайна за 1240000лв.изплатиха 750000 след 2 години по съдилищата.
    НЯКОЙ ДА СЕЗИРА ОМБУТСМАНА НА СТРАНАТА.
  • 7 Насо

    5 0 Отговор
    Това е супер доходоносно и да те хванат до 72 ч. те пускат ако нещо се закучи ,което ме съмнява след няколко месеца си вън. А ако те осъдят явно си нямал кинти ще лежиш 1-2 г. максимум. Да не забравяме ,че ако няма кражби няма да правим и Каско кражба ,а само за щета. Половината от тези джамбази се на хранилка при застрахователите. А и с тези евтини и достъпни джаджи за отключване и палене.
  • 8 Duk

    10 0 Отговор
    Защо не променят закона,като в Румъния-8год.затвор за кражба на кола,без споразумения.Не се приема,защото на висшите полицаи и прокурори им се плаща,от джамбазите.Цяла България е пропищяла и не искат да променят закона,тези боклуци!
  • 9 Джендърменът русофил

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    Съдът не е безпристрастен, а пристрастен. За това ги пускат. Ако беше безпристрастен нямаше да ги пускат. Разбираш ли, или ти е трудно вследствие на закърнялото ти русофилско мозъче?
  • 10 qqqqqq

    3 1 Отговор
    Отрежете им ръцете като не можете да ги вкарате в затвора. Всичко е корупция, за това е така.