Last news in Fakti

26 Януари, 2012 12:44 2 242 2

Скандал между Филчев и Атанасов пред съда

  • октопод-
  • алексей петров-
  • атанас атанасов-
  • филчев

Разминаване в показанията за назначаването на Алексей Петров в ДАНС

Скандал между Филчев и Атанасов пред съда - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият главен прокурор Никола Филчев и бившият началник на НСС ген. Атанас Атанасов се изправиха един срещу друг на очна ставка по делото „Октопод“. Двамата са призовани като свидетели в процеса срещу бившия експерт в ДАНС Алексей Петров и Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов и Кирил Топалов. Те са обвинени в организирана престъпна дейност за рекет. На подсъдимата скамейка ще седне и бившият прокурор от Върховната прокуратура Цеко Йорданов, който ще отговаря за покровителство над израелски бизнесмен, сочен за близък на групата.

Атанас Атанасов даде вчера показания по делото. Никола Филчев днес. В това, което казаха и единият и другият имаше известни противоречия, затова съдът ги изправи един срещу друг.

„Известно ми е, че имаше връзка между Георги Първанов и Никола Филчев и тя протичаше през Алексей Петров“, заяви в показанията си пред Софийския градски съд вчера Атанасов. От показанията му стана ясно още, че Петров е бил назначен в службата като агент под прикритие през 2001 г. след ходатайството на тогавашния главен прокурор Филчев. Атанасов обаче не е бил съгласен с назначението. 

Първият въпрос, поставен от съдията днес, бе дали Никола Филчев и Атанас Атанасов се познават. Филчев отговори, че не  познава Атанасов, помни го по име, но не свърза, че лицето срещу него е Атанас Атанасов.

Един от въпросите, заради който застанаха един срещу друг, бе този дали Филчев е звънял по телефона на Атанасов, за да ходатайства за назначаването на Алексей Петров. Както вчера, така и днес Атанасов отговори категорично с „разбира се“ на този въпрос.

Филчев каза, че това е 100-процентова лъжа, обърна се към Атанасов и говорейки му на ти, му каза, че след скандала с подслушването са били в крайно влошени отношения. „Ще ти се обаждам на теб, за какво“, попита Филчев. "Аз исках от тогавашния премиер Иван Костов да те уволни, ама той ми каза: „Аз мога без него, ама жена му е много алчна. Служители на НСС никога не са ми докладвали на мен."

На въпроса, отправен към Филчев от ген. Атанасов - дали е идвал в апартамента му на гости, Никола Филчев отговори: "Аз не ви помня, че вие сте г-н Атанасов. Ходил съм в Атанасови, защото имаха нов дом, но не го свързвам с твоето лице. Спомням си, че г-н Атанасов ме покани, защото имал безплатни нови маса и стол, и се хвалеше с тях."

Бившият главен прокурор започна да дава показания по интерес начин. Още когато съдия Румяна Ченалова му снемаше самоличността, на въпрос дали е осъждан, той отговори: „Неосъждан засега.“ Отново в същия тон той каза, че е запознат с правата си. Чува ги за първи път, но пък обеща да каже истината.

Никола Филчев каза, че никога не е поддържал контакт с Алексей Петров. В прокуратурата не е идвал, заяви той. Филчев каза, че познава от всички подсъдими Алексей Петров и Цеко Йорданов. Той отрече да е ходатайствал за назначаването на Петров в НСС. Не е знаел и че Петров работи там. Повече от 10 минути хвали личността на прокурор Йорданов.

Това дело е един балон и ще завърши, както завършва всеки балон, Това заяви бившия главен прокурор Никола Филчев, след като с часове бе разпитван в Софийски градски съд по делото Октопод.

Той обясни какъв обикновено е финалът на балоните: „Първоначално надуваш балона - радост, оживление, големи очаквания. След това го изпускаш - балонът лети във въздуха - наоколо ръкопляскания, аплодисменти - на върха си! И идва момнет, в който балонът като всеки се спуква и никога не можеш да го надуеш пак".

Филчев обеща специално за медиите да даде пресконференция на стълбите на съдебната палата и да отговори на всичките им питания.

По-рано днес Едвин Сугарев и бившият главен прокурор пристигнаха в Съдебната палата, за да дадат показания. Това е първото виждане очи в очи на Сугарев с  Филчев, когото поетът и общественик критикува активно в последните години.

„Това ми е първото виждане с него, при което ще застанем очи в очи в съдебната зала“, каза Сугарев преди да влезе. „Има основания за ареста на Филчев, но се съмнявам, че има воля за това“, каза още Сугарев пред журналисти. Той допълни, че имал разговор с главния прокурор Борис Велчев, който първоначално бил решен на тази стъпка, но явно нещо го е разколебало.

„Ако Филчев не беше сменен като главен прокурор, нямаше да се стигне до това дело", категоричен бе Сугарев, който изтъкна, че е длъжен да бъде в съда и да каже каквото знае. Той посочи, че се е занимавал много с неща, свързани с Алексей Петров и по-специално убийството на адвокатката Надежда Георгиева и прокурора Николай Колев.

Според него тези афери имат отношение към делото „Октопод“ дотолкова, доколкото „чрез тях се осъществява връзката между Алексей Петров и бившия главен прокурор Никола Филчев“.

Сугарев заяви, че има какво да каже. Той каза също, че е имало време, когато е бил загубил надежда, че ще се стигне до това, което се случва днес в съда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джоджо

    0 0 Отговор
    Филчев е много по на дълбоко в тази кървава афера и от Алексей Петров и от Георги Първанов и е съвсем нормално сега да се обяви за невменяем за да спре разплитането и.
  • 2 Ананас Ананасов

    0 0 Отговор
    Ето ви "уважавани" български политик и магистрат.Поне единия е нагъл лъжец,ако не и двамата.