Last news in Fakti

3 Октомври, 2018 13:48 4 833 9

Кабинетът предлага нови наказания за крадците на автомобили

  • крадец-
  • автомобили-
  • автоджамбазин

Отпада възможността автоджамбазинът да се измъква с оправданието – аз само се возя

Кабинетът предлага нови наказания за крадците на автомобили - 1

Правителството прие пакет от законодателни промени, свързани с ефективното изпълнение на присъди относно конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, както и за противодействие на противозаконното отнемане на моторни превозни средства (МПС). Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Законопроектът за промени в Наказателния кодекс прецизира уредбата относно превенцията срещу противозаконно отнемане на МПС. В чл. 195, ал. 1 на НК се създава т. 12 за квалифициран състав на кражба, когато деецът с обективните си действия е демонстрирал намерение противозаконно да присвои МПС и да се разпорежда с него, като със своя вещ. Предлага се още приготовлението към кражба на МПС да се наказва като самостоятелно престъпление.

Отпада предвидената възможност за налагане на алтернативното наказание глоба в случаите на противозаконно проникване в чуждо МПС. Това е мотивирано с високата степен на обществена опасност на тези престъпления, което се обуславя както от значителната стойност на отнетата движима вещ, така и от факта, че много често отнетото МПС се използва при извършването на други престъпления.

С промените се предвижда още пряката и непряка облага, придобити чрез престъплението, да се отнемат в полза на държавата, ако не подлежи на връщане или възстановяване. А в случаите когато тя липсва или е отчуждена, да се присъжда нейната равностойност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Боби

    51 1 Отговор
    Абе можете да се справите с престъпността за нула време стига да искате, ама не искате.
  • 3 Аденауер

    8 2 Отговор
    Решението е само едно -Германския модел на общество на база -Морал,справедливост,хуманност.Това означава ТОТАЛНА ДЕКОМУНИЗАЦИЯ,ЛУСТРАЦИЯ НА ПОВЕЧЕ от 1,6 милиона червени разбойници по род и произход иТОТАЛНА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ВСИЧКО ЗАГРАБЕНО от тези ДУШМАНИ НА НАРОДА-според ЕВРОСТАТ заграбеното е повече от 100 милиарда долара.
  • 4 Гост

    14 1 Отговор
    Какви тежки присъди? То няма нито един осъден.
  • 5 minielectro

    10 1 Отговор
    Венци,Джамбаз значи търговец,думата е турска....Гледай внимателно и премисляй преди да пишеш нещо.Излагаш се!
  • 6 стоян

    8 0 Отговор
    А защо сега след 20 години на всекидневни кражби на автомобили =колко мързилива администрация търпим която не можем да накараме да работи в интерес на обществото
  • 7 Arefuck

    5 0 Отговор
    Открадната банка за 4 милиарда ок, няма проблем,а за 20 откраднати коли на месец,и то половината застрахователни измами, не е ок...ами аре моля ви се малко да си имаме некво уважение ...айде ние ше върнем откраднатите коли или ще купим нови, а па вие върнете 4 милиарда от ктб и още толко от аец,цанков камък и т. н.Само некви „народни ”проблеми се решават и ми яжте народния салам за 5 лв,а па язе ше купувам на курвите къщи по Испания рзбираш ли...
  • 8 Миризлив Пор

    4 0 Отговор
    Реално 90% от хората които правят "Каско" на колата си, го правят не заради щети по колата а от страх да не я откраднат. Ако се направи закона така, че да няма възможност да се измъкват лесно за кражби на коли и паднат кражбите огромна част от хората ще спрат да застраховат което застрахователите не искат. Абсурдно е да се смята "минал, качил се и запалил да се повози" - все пак това не е лада или москвич от преди 30-40 години които се палеха с парче кабел от + на акумулатора до + на бобината и мост с нещо на стартера колко да завърти или на бутане. При по-новите коли от 20 години насам за да излъжеш компютъра за да запалиш се изискват сериозни познания и техника - това ако не е квалифицирана подготовка здраве му кажи. Интересно защо в Букурещ не си заключват колите?

    Коментиран от #9

  • 9 Антонн

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Миризлив Пор":

    Не е точно така,може да си направиш застраховка само против кражба.
    Няма нищо общо с пълно авто каско!
    Сега по темата:
    Освен че трябва истински присъди за авто крадците,и не само!
    Не е зле да не се носи наказателна отговорност,ако го хванеш сам докато краде.