Last news in Fakti

14 Март, 2012 11:45 1 581 0

Шестима, сред тях и общинар, задържани за изнудване

  • варна-
  • задържани-
  • изнудване

Операцията на служители от областните дирекции във Варна, Русе и СДВР е проведена под ръководството на Русенската окръжна прокуратура

Действията по разследването започнали в началото на март, когато русенски бизнесмен подал сигнал в полицията. Той разказал, че на 18 февруари получил обаждане от непознат на мобилния си телефон. Мъжът се представил за прокурор от Варненската районна прокуратура и му съобщил, че трябва да се яви на разпит. Делото било за престъпления срещу кредитната и финансова система – пране на пари. Допълнил, че ако не се яви, ще бъде задържан и доведен в прокуратурата с белезници.


Притесненият бизнесмен споделил за разговора на свои познати от Русе, които му предложили помощта си. Уверили го, че могат да бъдат посредници и да решат съдебните му проблеми. На същия и на следващият ден бизнесменът предал на „посредниците” общо 200 000 лв. Няколко дни по-късно те му обяснили, че „нещата продължават да са сериозни”, защото случаят му е предаден на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.


След този разговор изнудваният получил серия от обаждания с искане да плати 60 000 евро.
В хода на работата по случая е установено, че основните организатори на изнудването са варненците Б.Б. /29 г./, собственик на СПА-център и И.М. /32 г./, служител в общината. Съучастници в схемата били Г.Н. /24 г./ от Шумен, и русенците К.Г. /58 г./, И.Д. /23 г./  и  Д.И,. 29-годишна.

Според Афера.бг арестуваният общинар е Ивайло Костов - син на Марин Костов, който стопанисва ресторант „Стария дъб” и е изключително близък до варненския кмет Кирил Йорданов.


Действията по установяване на лицата, адресите и точното им местонахождение, както и за физическото им задържане са осъществени при много добра координация и взаимодействие между служители на трите областни дирекции. В момент на предаване на част от исканата сума във Варна са задържани четирима от тях, уточняват от ролицията.


Претърсени са хотелска стая в столицата и жилища в Русе, както и офиси във Варна. Иззети са веществени доказателства, съотносими към извършеното престъпление.


Работата по досъдебното производство продължава под прякото ръководство на прокурор от Русе.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА