Last news in Fakti

22 Декември, 2018 12:34 3 186 5

Ученик ръководел групата, изготвяща фалшиви дипломи

  • фалшификация-
  • дипломи-
  • шумен-
  • ученик

Измамниците натрупали оборот от около 100 000 лева

Ученик ръководел групата, изготвяща фалшиви дипломи - 1
Снимка: БГНЕС

Лидерът на престъпната група, подготвяла фалшиви дипломи за средно и висше образование, която бе разбита от полицията в Шумен, се оказа 19-годишен ученик.

При акцията бяха арестувани общо осем жители на Шумен на възраст от 17 до 48 години. На обвиняемите лица е взета мярка за неотклонение "парична гаранция", поясни Соня Александрова, районен прокурор в Шумен.

Цената на диплома за средно образование варирала между 1500 - 1800 лева, а за висше - между 2000-2500 лева. Фалшивите документи са били с високо качество на изработката. Предполага се, че печалбата е около 100 000 лева.

Около 60 души са били "клиентите" на престъпната схема. Те са от цялата страна. Изпращали снимка и лични данни. Получавали документа в посоченото от тях населено място чрез куриерска фирма с наложен платеж.

Разследването започнало преди повече от два месеца. Фалшификаторите обяснявали, че имат лоби в Министерството на образованието и науката и че след заплащане на съответната сума документът ще бъде легализиран и вписан в регистър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трънчев

    19 10 Отговор
    Усетил е пазарна ниша и се е възползвал. Какво лошо?! Мисля че такива предприемачи трябва да се обучават за държавни служители. Ще им подхажда.
  • 2 Еййй

    17 4 Отговор
    Какво лошо ли бре утре някой катун.Който не може да си прочете и името те смачка на пътя ще разбереш какво лошо има.Ей заради такива като теб с такова мислене държавата е на това положение!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Еййй":

    Докато работодателите държат на едноименната такива глупави документи, които често не означават нищо за уменията на човек, е така ще има ниша за измамници. Така че сигурно хората, които са искали тскъв фалшив документ, може да са по компетентни от възпитаниците на съответните ВУЗове. Завърших в Габрово и сега разбирам поговорката: като знам какъв съм инженер, страх ме е да отида на лекар
  • 4 Някой си

    2 1 Отговор
    Бях чул за тия, ма много бързо ги хванаха. Верни бая народ се окупи оти биле истински
  • 5 факт

    0 0 Отговор
    нов бизнесмен