Last news in Fakti

5 Октомври, 2019 16:19 4 810 12

Китай залива България с нова синтетична дрога

  • китай-
  • дрога-
  • наркотици

В последно време доби доста голяма популярност и добива все по-голяма популярност така нареченото хашишово или марихуаново масло

Китай залива България с нова синтетична дрога - 1

Нови психоактивни вещества, основно синтетична дрога, проникват у нас, те не се улавят от стандартните тестове, а само от кръвни проби, а лаборатории в България тепърва се изграждат. Проблемът е,че те се внасят предимно от Китай като суха растителна маса, но обработена с над 200 вещества,синтетични канабиноиди, в половината от случаите те причиняват смърт заради свръхдоза.

Това съобщи пред БНР във Варна д-р Борислав Станчев от дирекция „Превенции” в община Варна, който участва в кампанията на сдружение „Отвори очи”,общината и Варненската и Великопреславска митрополия на тема „Православните семейни ценности срещу новите дроги”.

Д-р Станчев каза още, че се появява друга опасност, свързана с т.нар.”хашишово масло”: "Другото обаче е по-големият проблем, тъй като имаме голяма група хора, експериментиращи и неупотребяващи канабис. В последно време доби доста голяма популярност и добива все по-голяма популярност така нареченото хашишово или марихуаново масло. Това не е хашиш. Това е извлек. Обработва се с едни специални химически разтвори и се извлича тетрахидроканабинол, при което той е с много висока концентрация - 80% и нагоре. Често се продава под формата на ампулки, които се накапват било на тютюн, било на смески за пушене, а може да се продават и като ампули, готови за пушене в електронни цигари. Това в последно време е някаква мода, която е завладяла Съединените щати и Европа. Има го разбира се, и тук".

Ръководителят на клиниката по токсикология към Военноморската болница във Варна проф.д-р Снежана Златева предупреди,че съвременната марихуана вече е генномодифицирана, активното ѝ вещество е между 10 и 50 процента и употребата ѝ отключва шизофрения.Тя допълни,че през последните две години Варна е „залята” от евтини наркотици, има и данни за нелегални лаборатории в крайните квартали на града.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Heka

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Стоян Михайловски":

    Да духа е, важното е да се води духовен живот
  • 3 Любопитен

    10 6 Отговор
    Ясно, че синтетичните боклуци носят опасности, само не разбрах как отключва шизофрения, след като до ден днешен няма никакви данни и доказателства какви могат да са причините за отключване.

    Коментиран от #4

  • 4 доцент Лазаров

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Любопитен":

    Ето обяснение. Шизофренията е психично заболяване на психиатри, с което оправдават изписване на лекарства, бонуси и терапии. Изключително удобно и за някои на власт, за да изкарват неудобните им лоши, чрез шизофрения. Такава болест не съществува реално. Коренът и е от Шизей фрии. Свободен дух. А свободни духове са само йогите, адепти, те се отричат от света и потъват в блаженстване чрез съзерцание. И не вършат пакости,. Останалите сме заробени в нещо духове.. Всеки се занимава с нещо.
    Дори и някои следственни резултати на убийци ги приписват на шизофреници, а не са. Убиват от ревност, от алчност, от арогантност. Науката е дълбок материал.
  • 5 Шок и ужас

    7 1 Отговор
    Съвременният бич за младите. Не може 24 часа 365 дни в годината да си до децата си, а младите лесно се поддават – едни от любопитсво, едни от незнание, едни, за да се впишат в средата. Наскоро в дискотека сипаха нещо в безалкохолното на момче, докато е в тоалетната. Едвам го спасиха горкото, но не се знае какви последствия ще има за здравето. Страшно е!!!
  • 6 да ама не

    6 0 Отговор
    Е щом им пречи едно растенийце и го изкореняват на ви сега синтетична марихуана.Дрога може да се направи от много-многоооого неща.
  • 7 Сега ли разбрахте

    6 0 Отговор
    Това с синтетиката от Китай е от 10 години ма висе сега се светнахте. Правете разлика между огранично разтение и този боклук
  • 8 Лудия касапин

    3 0 Отговор
    50% THC бреее, къде е таз трява бе. Аз повече от 20-22% не съм чувал. Иначе има канабисово масло и хората в цивилизованите държави го използват с медицинска цел.

    Коментиран от #9

  • 9 Има в Калифорния

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Лудия касапин":

    И по високо ТХЦ но там се правят извлеци и по химичен път се изкарва на спецялна смола която се пуши.
  • 10 Легалузация

    3 1 Отговор
    На Марихуаната като в Холандия и САЩ учете се от развитите държави.
  • 11 Легализация редактирано

    3 0 Отговор
    Марихуаната е полезна ограмотете се
  • 12 Мафа Низакура

    1 0 Отговор
    "В последно време доби доста голяма популярност и добива все по-голяма популярност така нареченото хашишово или марихуаново масло". Това нарочно ли е написано така или умствения капацитет е толкова нисък? С всеки материал "факти" ме карат да мисля, че се подиграват с нас.