Last news in Fakti

24 Декември, 2019 19:58 3 826 19

Как да се предпазим от кражби по празниците

  • обир-
  • кражба-
  • дом-
  • джебчии

Най-рисковите райони ще бъдат обезпечени и с цивилни служители

Как да се предпазим от кражби по празниците - 1
Снимка: shutterstock

За гарантиране на спокойствието на хората и за противодействие на криминалната престъпност, в частност на джебчийските и домовите кражби, и на грабежите, през празничните дни са предвидени специализирани полицейски операции. Най-рисковите райони ще бъдат обезпечени и с цивилни служители, информират от СДВР. За празниците от полицията дават и ценни съвети срещу дебнещите в града крадци и взломаджии.

ЗА НАШИЯ ДОМ:

1. Да запазим дискретност относно предстоящите си планове! Не оставяйте ключове от дома си на леснодостъпни места!

2. Оставете осветлението включено, ако жилището ще е празно само за една нощ! А, ако отсъствието ще е по-дълго, се погрижете да затворите добре всички врати и прозорци. Осигурете близък, който да наглежда жилището.При напускане на дома за празниците, парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност.

3. При напускане на дома за празниците, парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност.

4. Живеещите на първите етажи да обърнат по-голямо внимание на защитата на своите жилища, призоваха от столичната дирекция.

5. Бъдете внимателни кого и как пускате вкъщи! Ако бъдат забелязани съмнителни следи от взломяване или бъде усетено подобно намерение, е време за позвъняване на тел. 112.

ПРИ ПАЗАРУВАНЕ:

1. Не носете големи суми пари, а ако все пак се налага - да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изостря вниманието и интереса на джебчиите.

2. При ползване на банкомат закрийте клавиатурата с ръка! Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки. Важно е банковата карта и ПИН-кодът да не се съхраняват на едно и също място.

3. Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали е по време на пробване на дреха, хапване в заведение или просто почивка. Не оставяйте във външни джобове на яке или друга дреха ценни вещи или пари!

4. При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат.

5. Когато паркирате автомобилите си, не трябва да оставяме в тях на видно място скъпи вещи, техника, чанти с пари или документи!

6. Избирайте място за паркиране на колата на добре осветени, многолюдни места и винаги, при възможност, на охраняеми паркинги и гаражи.

Данните сочат, че като цяло домовите и джебчийските кражби бележат спад. От 1 януари до края на месец ноември тази година са регистрирани 5093 случая на домови кражби. За същия период на миналата година броят им е бил 6219.

В същото време има и 4% ръст на разкриваемостта. За същия период са регистрирани 915 джебчийските кражби срещу 1366 за миналата година.

Според анализа, занимаващите се с този вид престъпна дейност са насочили повече вниманието си към масовия градски транспорт и по-малко към големите търговски обекти.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анархия

    46 2 Отговор
    През соца не си заключвахме вратите, а сега апартаментите по първите етажи са обирани по няколко пъти и хората живеят зад решетки, като затворници, а старите хора по селата биват бити и изнасилвани.

    Коментиран от #3, #4, #8, #13, #14

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 6 Отговор
    ТАКА Е АНАРХИЯ ДО ШИЯ
  • 3 гост

    28 5 Отговор

    До коментар #1 от "Анархия":

    Така е колега ,защото тогава имаше смърта присъда....И законите бяха много по-твърди...Пък сега куките ги е сткрах един шамар да ушият на поредния гамен на улицата камо ли дая му пръснат мозъка на асвалта !!!
  • 4 мани мани

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Анархия":

    помня, че ги заключвахме и дори са ни обирали тогава :)
    инак т'ва с оставянето на 1-2 ламБи си го практикуваме все още :) спасява до няк'ва степен ... китайците продават едни пищялки с две дистанционни са с датчик за движение :) за около 10лв.
    общо взето тря' се комбинира да се каже на съседите да се ослушват (тая дето няма да е, хич не им пука) и оставено да свети, пусната музичка:) а и тая пищялка... не че има спасение :) и хубави здрави поне две входни врати ...

    Коментиран от #7

  • 5 град Козлодуй

    7 2 Отговор
    весели празници БЬЛГАРИЯ
  • 6 Телефончету

    9 2 Отговор
    Да пази Бог от таквиз работи...!!!
  • 7 Прилича на тебе

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "мани мани":

    Тоз датчик(проз)
  • 8 един българин

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Анархия":

    Вярно е! По Тошово време много рядко се заключваха външните врати. Хората не ползваха "секретни" ключове, а най-обикновенни.
    Мисленето на хората е било такова, че просто не са се сещали да посегнат на чуждото.
    А сега в демократичното "общество" ни заливат с какво ли не.. и с това да се пазим от кражби... Толкова ли ниско паднахме!?
  • 9 Нема

    14 6 Отговор
    При 65000 хилядна милиция, до там ли я докарахме?
    Няма такава държава!
  • 10 Опа

    4 0 Отговор
    Влезна крадеца и заедно почнахме да търсим за пари хахахаххахахах
  • 11 1001ХАЛБИ

    9 1 Отговор
    Когато се промени закона за носене и боравене на огнестрелно оръжие за самозащита може нещата да се променят. Не както е сега ако ония ми посегне с нож и аз нямам нож немога да се защитя с подръчни средства и ли с бойни умения защото ще ме обвинят в самоволие и нарушаване на човешките му права. Сага тук важи закона, че мога да се защитавам с равностойно на него средство. Иначе влизам в затвора а той излиза чист това го знаят всички престъпници и използват ножове, колове палки и всички други помощни средства които ти в момента нямаш под ръка и неможе да се защитиш друго средство защото нарушаваш закона. Кражби е имало винаги и ще има но тогава не се гласеше и мисля че беше по добре така. А сега двама са се скарали или сбили научава целия свят. Най добре е пребий го до смърт и го изхвърли някъде той вече ще знай кво да прай.

    Коментиран от #12

  • 12 Novus ordo seclorum

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "1001ХАЛБИ":

    Ако ти скочат с палка имаш право да извадиш кози крак! Не си разбрал закона. Не е нужно оръжието да е еднакво , важно е да е от същата категория или по ниска. Не съм запознат с цялата категоризация ,но например: тръби, палки ,сопи са хладно оръжие. Ножове , ками , шило и тн . също са хладно, но прободно оръжие. После има огнестрелно с газови боебрипаси , такова с конвенционални и прочие и прочие. Мисля че ме разбра. Ако ти скочат с нож и те пропуснат , а после с козият крак му счупиш краката не си превишил пределите на неизбежна самоотбрана. Те така. Дано на никой не му трябва.
  • 13 Запознат

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Анархия":

    Това е гарантирано от Герб!

    Коментиран от #15

  • 14 СссереМ

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Анархия":

    Ти живял ли си през соца бе пишлигар,тогава престъпноста беше в пъти повече,не били заключвали дрън дрън ярина,просто всичко се криеше и само чрез слуховете разбирахме за престъпленията.
  • 15 ГОЛЕМИЯ МИ КОР

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Запознат":

    Ти е гарантиран от мен.
  • 16 Арчар

    5 1 Отговор
    България е единствената държава в Света, рекламираща по медиите и Интернет "как да се предпазим от крадци и Ало измамници". Единствената държава в Света, която не само си ги има тези абсурдни, ами си ги и отглежда и възпитава. Както каза един Германец през 2008г "какво означава тази реклама Кренвиши от месо?" Човекът не я разбираше. Защото, как нещо от месо би могло да се рекламира, че е тъкмо от месо? Струва му се неразбираемо. България е загниваща държава, с доста фалшиви неща в историята и още по фалшиви политици.
  • 17 Jeep

    2 0 Отговор
    Стига сте писали глупости. Това, че за някои работи не се е говорело, не значи, че ги е нямало. Друг е въпросът, че бяха в много по-малки размери.
  • 18 Тодор Живков

    1 2 Отговор
    Искахте демокрация,сега я имате
  • 19 ПЕРСИЕЦ

    2 1 Отговор
    Единствения начин, да се предпазите от кражби в дома Ви, е да си го пазите самите Вие!!!
    Ако, чакате да застснат "постови", пред всеки вход и да проверяват всеки влизащ или излизащ - е няма да Ви огрее!!!
    Спрете се с това миткане по родните Ви места!!! Наплющите се, като свине, наквасите се, като смоци и седнете зад волана и се изпотрепате по пътищата, като че от война бягате - а всъщност, я създавате ежеминутно по републиканската пътна мрежа, с простащината си, да сте най-отпред на колоната, щото се мислите за нещо повече от другите участници в движението!!!
    Да, ама - НЕ!!!
    НЕ СТЕ НИЩО ПОВЕЧЕ, ОТ ПОРЕДНИЯ ПОТЕНЦИАЛЕН ТРУП ВЪВ ВОЙНАТА НА ПЪТЯ!!!
    Карате кошляци, които и в Африка, не биха ги погледнали, изкупихте боклуците на Европа и се юркате с тях по надупчените "пътища", като че е имало бомбардировка предния ден. Мрете като мухи-еднодневки по пътищата, а не си давате сметката, че ще липсвате на някого и че ще му почерните живота!!!

    СПРЕТЕ С ИЗБИВАНЕТО НА КОМПЛЕКСИ, ЧЕ СТЕ ВЕЛИКИ И НЕНАДМИНАТИ ШОФЬОРИ!!!

    АЕРТОН СЕНА, СЕ РАЗМАЗА В СТЕНА НА ЗАВОЙ С НАД 200km/h, СЛЕД КАТО ИЗГУБИ КОНТРОЛ НАД БОЛИДА СИ !!!

    За това ли, са ви правили и отглеждали родителите ви - за да ви погребват в затворени ковчези, защото гледката е зловеща????

    ВНИМАВАЙТЕ В КАРТИНКАТА - КАК ЩЕ СЕДНЕТЕ ЗАД ВОЛАНА - ОТПОЧИНАЛИ И ТРЕЗВИ ИЛИ ТОКУЩО СТАНАЛИ ОТ МАСАТА, СЛЕД ПОРЕДНАТА БИРА...