26 Януари, 2020 09:03 6 607 20

Гурбетчии ощетили държавата с 241 000 лв

  • гурбетчии-
  • щети-
  • измама

Това са работници, които имат трудови договори за земеделска работа в Испания

Гурбетчии ощетили държавата с 241 000 лв - 1
Снимка: shutterstock

Испанските власти отново ще съдействат на разследването по скандалния случай „Гурбетчии точат 241 бона“. Европейска заповед е била изпратена от държавното обвинение в Смолян до Испания с искане за изпращане на различни по вид документи, които ще бъдат от полза в хода на досъдебното производство, разкри за „Родопи voice“ окръжният прокурор Тодор Деянов.

Делото все още е в разследващата фаза, а от държавното обвинение не се ангажираха със срокове за приключването му поради огромния обем документация по случая.

Припомняме, че досъдебното производство бе образувано през октомври 2018-та година. 50 жители на Неделино са проверявани поради съмнения, че са се възползвали от обезщетения за безработица на база фалшиви документи за работа в Испания.

Разследването е за документна измама в особено големи размери. Чрез използване на документи с невярно съдържание гурбетчиите са взели в България обезщетение за безработица в общ размер на 241 000 лева, смятат от прокуратурата. Това са работници, които имат трудови договори за земеделска работа в Испания.

Родопчаните са работели по няколко дни в Аранда де Дуеро, а има и такива, които въобще на са пътували до Иберийския полуостров, а след това са командировани в България, твърдят от държавното обвинение.

Всички те са получавали обезщетения от порядъка на 1200 лв.

„Постоянно живеем в стрес и останахме без доходи, социални и здравни осигуровки. Не можем да започнем работа, тъй като се надяваме заповедта за спиране на обезщетенията да се отмени!”. Това пък обявиха десетки жители на Неделино, които през май м.г. блокираха пътя за Кърджали за около час.

„През 2018 година заминахме в Испания, където започнахме работа във фирмата на наш съгражданин. След прибирането си в България решихме да се възползваме от Европейската директива за равно третиране при работа в друга държава от ЕС и получаване на обезщетения при оставане без работа. За съжаление след подаване на документите в НОИ-Смолян ни беше отказано изплащането на обезщетенията и със заповед на директора на НОИ бяха спрени, въпреки че част от нас получиха парични суми. Вместо да получим адекватен отговор, срещу нас започна наказателно производство”, посочиха гастарбайтерите в своя протестна декларация през м.г.

Недоволните неделинци посочиха, че са получи уверение от собственика на фирмата в Испания, в което е посочено, че фирмата е проверена от местните власти и според тях няма основание директивата на ЕС да бъде приложена в България.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    61 4 Отговор
    Аман от мошеници!Едни се скъсват да работят и плащат данъци и осигуровки, а други тарикати само лапат. Съд и затвор!
  • 2 El pepi

    75 6 Отговор
    В България нямаш право на нищо освен да плащаш данъци и глоби!
  • 3 Буков

    36 4 Отговор
    Май в Неделино преобладават тарикатите. Преди години самият кмет беше подведен под наказателна отговорност. Ставаше въпрос за кражби и далавери. Така, че хич да не се правят на ощетени. Да връщат всичко в троен размер!
  • 4 боцмана

    23 3 Отговор
    Щом закона не работи , изработи го ти! Това е мотото на мошениците организиращи , сами виждате за коя прослойка от населението става въпрос и печелещи комисионни от тези хора. Защото в множеството си тези хора нито знаят законите , нито могат да подготвят документите за тези измами. Това разбира се не ги оневинява , но кучето е заровено другаде.
  • 5 Някой си

    17 1 Отговор
    Последния абзац нещо куца, та има или няма основание да се приложи европейската директива?
  • 6 ДЪРЖАВАТА

    13 3 Отговор
    България в лицето на правителството си е виновна ! че не осигурява достойна работа на гражданите си, че не осигурява достойно заплащане на труда на гражданите си. Но какво друго правителство ще бъде добро за българите - от къде ? От Швейцария ли?

    Коментиран от #16

  • 7 Не защитавам

    21 2 Отговор
    тези хора,но като могат да го правят!!!Тука правата са ни само да плащаме данъци и осигуровки а дори и на лекар не можеш да отидеш без да плащаш!!!!Така че нескачайтр всички а погледнете в какво блато живеем!!Какво получавате всички Вие за това което плащате на държавата????-хубави пътища ли,здравеопазване ли абсолютно нищо!!!
  • 8 гост

    14 3 Отговор
    Хаха само не намесвахте Швейцария, там земеделските работници зимата са принудени да ходят на работа в ски курортите. Ако се наложи да вземеш обещетение за безработицата, социалните те слагат под наблюдение и през ден звънят да питат защо ме си започнал работа. Ако си безработен повече от 6 месеца дори могат да те съдят и вкарат в затвора за лентяйство.
  • 9 Лекар БГ

    23 4 Отговор
    На фона на милиардното ощетяване от Шайката,някак си веднага ще преглътна смешните 241 бона!10 години крадене и ощетяване...едните 241 К са проблем.....2.3 МИЛИАРДА се"раздадоха"от Бюджета преди Коледа-това е проблемът!!!
  • 10 Нашия..!

    6 1 Отговор
    Пише и за Смолян ски, браво похвално, но там какви живеят, та е възможно това,, източване,,..!
  • 11 ХАСАН

    7 5 Отговор
    ПОМАШКИ мошенници
  • 12 Бачо Киро

    28 2 Отговор
    А бе, бастуни! Когато 50 селянина извъртят нещо и дължат 241000лв данъци е ощетяване в особено големи размери, а??? А когато Цветанов купи апартамент струващ милион и половина за 500000 има няма, тогава укриването на около милион и писането на по-малка сума с цел не плащане на данъци е наред, а? Нищо, че е противозаконно и е укриване на данъци, но всеки бастун казва "всички го правят, защо да плащат повече" и всичко е наред???? Я турете само ДДС на милион и половина колко е, без другите неща... При това от ЕДИН ЧОВЕК. Всички некадърни идиоти на държавна служба сте за разстрел, не за уволнение - вие всички сте ОПГ.

    Коментиран от #18

  • 13 мечо

    8 2 Отговор
    а шеснаисет милйона данак несабран каде е и ас гледам телевизия и знам какво правите инаме рикитирате хората да ви плащат за кащите и колите и работа нияма нито какво да едеме

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Бачо Киро

    19 1 Отговор

    До коментар #13 от "мечо":

    Ангелкова подарява 15 милиона на чужди туроператори, Баце си купува самолет за 55 милиона без да има нужда, раздават бонуси на края на годината за скапаната си работа от порядъка на 80-120 милиона, НАП отписва за периода 2016-2018 20 МИЛИАРДА лева, за КТБто въобще нищо не се чува вече, но видиш ли, 50 селянина били ОЩЕТИЛИ държавата в ОСОБЕНО ГОЛЯМ РАЗМЕР с 240000 лева ........
  • 15 Браво Мечо

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "мечо":

    А бе ти си ходил на училище само топка да риташ! Учудвам се как си се научил да пишеш!
  • 16 Ми защо не

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪРЖАВАТА":

    Ако това ще е добре за България аз гласувам с Да.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Правят ни на луди

    1 0 Отговор
    Каква държава,такова робство не е имало и по турско робство.О,Извинете османско присъствие.Тук те събличат от всякъде.Само един пример,да си купиш кола втора употреба, "ама нов"внос=еко такса 300 лв и нагоре ,застаховка ЗГО, пътен данък,винетка.купуваш кола за 2000лв средно за българина от провинцията и се стигне до 3000лв=50%отиват в нечий джоб .Всичко вече се оглозга и изяде .Идва Ред да се взима от богатите:Божков и да уговорим започват да ги съблечат
  • 20 Котьо

    0 1 Отговор
    Все помаци със съдрани гащи !! Тарикати,а?! Тъпи,гнусни и крадливи! Ако са виновни ,да си платят !!!