Last news in Fakti

17 Март, 2020 23:30 3 897 18

Опитаха да прекарат десетки хиляди маски и дезинфектанти през "Капитан Андреево"

  • медицински маски-
  • дезинфектанти-
  • капитан андреево

Контрабандно пренасяните стоки са собственост на един от пътниците в автобуса - румънски гражданин

Опитаха да прекарат десетки хиляди маски и дезинфектанти през "Капитан Андреево" - 1
Снимка: Агенция Митници/Илюстративна

26 250 броя медицински маски и 17 280 опаковки с антибактериален гел са задържани от митническите служители на Митнически пункт "Капитан Андреево", при съвместна проверка със служители на Гранична полиция, на влизащ в страната от Турция автобус с пътници.

Автобусът с румънска регистрация е пристигнал на МП "Капитан Андреево" на 16.03.2020 г., около 15.45 часа, управляван от турски гражданин. Шофьорът и пътниците са заявили, че нямат нищо за деклариране.

По искане на Гранична полиция е извършена съвместна проверка на превозното средство и багажа на пътниците, при която са открити в багажното отделение на автобуса недекларирани 70 кашона, съдържащи антибактериален гел в 13 440 опаковки по 50 милилитра и 3840 опаковки по 250 милилитра, както и 525 кутии с 26 250 броя защитни медицински маски.

Установено е, че контрабандно пренасяните стоки са собственост на един от пътниците в автобуса - румънски гражданин с инициали А.D. Срещу него е съставен акт за административно нарушение по Закона за митниците.

В края на миналата седмица митнически служители задържаха над 257 000 контрабандни медицински маски, 150 защитни облекла и 165 литра дезинфекционен разтвор при проверки на ГКПП Капитан Андреево, Малко Търново и Дунав мост при Видин.

Митнически служители от Териториална дирекция Южна морска откриха 165 литра дезинфектиращ разтвор в различни опаковки и 500 медицински маски, при проверка на Митнически пункт Малко Търново на влизащ в страната от Турция лек автомобил. Колата, марка „Мерцедес” с румънска регистрация е пристигнала на МП Малко Търново на 13.03.2020 г. късно вечерта на входящо трасе от Турция.

В зоната за митнически контрол, шофьорът - румънски гражданин е заявил, че няма нищо за деклариране. При извършената митническа проверка, митническите служители откриват в багажното отделение на автомобила 10 кашона, съдържащи 32 туби с по 5 литра от два вида дезинфекциращи разтвори, други 5 туби с по 1 литър дезинфектант с дозатор, както и 20 броя празни пластмасови шишета с помпи и поставки за дозатори.

В единия от кашоните са открити и 5 кутии с по 100 броя защитни медицински маски за лице, във фабрични опаковки. Контрабандните стоки за иззети. Срещу шофьора на автомобила, румънски гражданин с инициали L. C., е съставен акт за установеното административно нарушение по Закона за митниците, по който ще му бъде наложена и глоба.

В същия ден, около обед, в района на ГКПП Дунав мост 2 митнически служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ са задържали и седем кашона, съдържащи общо 6650 маски и 150 защитни облекла, превозвани в лек автомобил с немска регистрация, пътуващ от Турция през България и Румъния за Западна Европа. Според шофьора - турски гражданин, продуктите са закупени в Турция и са предназначени за ползване от служители на автосервиз в Германия. С деянието си лицето е осъществил състава на чл. 233, ал. 2 от Закона за митниците и по случая е съставен акт за митническо нарушение.

250 000 контрабандни медицински маски задържаха митнически служители на ТД Южна морска и гранични полицаи на ГКПП Капитан Андреево при съвместна проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция. Камионът с турска регистрация пристига на българския пункт на 14.03.2020 г. малко преди полунощ. Шофьорът на камиона, турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока за Унгария.

При извършената проверка се установява, че в 50 от общо декларираните 553 колета с групажна стока има 250 000 медицински маски, които не са описани в митническите документи. В други седем от колетите в товарното помещение са открити текстилни изделия с лого на световноизвестни марки. Медицинските маски са задържани, а на шофьора на камиона е съставен акт по Закона за митниците. Стоките, носещи лого на известни марки също са задържани поради съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост. За случая ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И защо

    27 1 Отговор
    ги държат в митническите складове тези задържани маски, а не ги продадат на хората по нормални цени и ограничени бройки за да няма спекула.

    Коментиран от #11, #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1234

    30 0 Отговор
    Митничар, гледайки в куфара на пътника:
    - Хайде сега да видим, кои са вашите вещи и кои са мои
  • 4 Уди Кълвача

    9 0 Отговор
    Кой му ги продаде?
  • 5 това44

    7 10 Отговор
    Това са дребни риби, събират маски и калцуни и ръкавици от кофите, препират и препродават :) на дребно по 2лв бройката!
    Аз купувам само от държавните, като ги пуснат, нема да пълним гушата да прекупвачи и душмани на населението! Евтини тарикати... видите ли да ви предлагат маски, знайте че са намерени в кофите и изпрани... за бога братя не купувайте!

    Коментиран от #7, #18

  • 6 asd

    11 3 Отговор
    контрабандни медицински маски и гел за ръце ахйахахахахахаха ще падна от стола ей
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Алфа Вълкът

    3 5 Отговор
    Турците сега продават контрабанда, ама после как ще реват.
  • 9 Bingo

    20 1 Отговор
    Тези така наречени контрабандисти заредиха митницата с повече маски и гел отколкото правителството болниците. Кажете им имената поне да ни съдействат за да си набавим и ние.

    Коментиран от #10

  • 10 Луд

    23 2 Отговор

    До коментар #9 от "Bingo":

    Прав си.Правителството търси маски,а тираджията докарва 250000.Вместо да го арестувате му ги платете и го пратете за още толкова.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 И защо

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гошо от почивка":

    То има лесно - взема се средна проба, изследва се за показателите на които трябва да отговарят и ако отговарят се пускат в работа. Ама не, така ще си лежат на митницата, защото нямаме нужда. Цяла България е залята с маски и дезинфектанти, безплатно раздават пред магазини и на работни места. Какво, не ели така?
  • 13 един с каруца

    4 2 Отговор
    маските нямат сертификати, това са прости маски които се ползват, за какви сертификати се пише?

    за облеклото , да там си има сертивифкат, но не и за маската за уста

    маската е най прост бинт на три ката, казаха го много пъти, вие все сертификати търсите

    раздавайте ги да се ползват


    старите си маски вечер не ги хвърляйте, дезенфекцирайте ги със спирт като мокри кърпички леко влажни от спирта и в найлонова торбичка до сутринта, няма бацил да остане жив или вирус!
  • 14 ТИ ДА ВИДИШ

    2 1 Отговор
    като презарвативите може да се измие и в чаша с спирт до следващия сеанс
  • 15 боцмана

    4 0 Отговор
    Щом внася , какво повече искате? Осигурете вноса вие госпожи и господа управляващи.
  • 16 Никой

    2 1 Отговор
    Пускайте ги за продажба бе, хора пълни с идеи. Колко им трябва на хората, на всеки две маски и малко дезинфекцираща течност
  • 17 Самолиот

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "И защо":

    Тия хартиените маски мовеше да ги оставят да си ги вземат те са безполезни маските с активен вуглен и филтер които прилепват към лицето са правилните които защитават от вирусът но такива в бегето май няма и какво значи на по евтини цени трябва да са безплатни защото европа даде пари за сразване с кризата
  • 18 не разбирам

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "това44":

    възможно е у бгто нищо не е учудващо въпросът е кога ще ги пуснат тия държавните както ги наричаш на каква цена и ... то сега има нужда епидемията е сега и до сега имаше нужда ама няма що няма.Знае се от 2 месеца за китай от един месец за Италия и така нататаък.