Last news in Fakti

20 Юли, 2020 17:37 2 334 8

Бившият ректор на Медицинския университет на съд заради приема на чужди студенти

  • ваньо митев-
  • съд-
  • медицински университет

Повдигнато е и едно обвинение на служител в консултантската фирма, участвал в престъпната дейност

Бившият ректор на Медицинския университет на съд заради приема на чужди студенти - 1
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия ректор на Медицинския университет-София Ваньо Митев, декана на Факултет „Дентална медицина“ в същия университет Андон Филчев и още четири лица за участие в организирана престъпна група и за длъжностни престъпления, съобщават от прокуратурата.

Шестимата са предадени на съд за това, че в началото на декември 2014 г., с цел материално облагодетелстване, създали престъпно сдружение по набирането и гарантирано приемане в университета на студенти - предимно чужденци, които не отговарят на условията за прием.

За набиране на чуждестранни студенти организаторът и ръководител на престъпната група Ваньо Митев привлякъл три лица от фамилно консултантско дружество със седалище в гр. Петрич, както и британски студент от иракски произход. Набраните в нарушение на изискванията за прием студенти били от Гърция и Великобритания. Освен набирането на студенти по медицина, участници в престъпното сдружение подготвяли и представяли документи за записване или преместване на студенти в МУ-София с цел създаването на невярно впечатление за спазване законовите изисквания за прием на чуждестранни студенти.

Длъжностните лица в университета – ректорът и деканът, извършвали от своя страна необходимите действия в нарушение на служебните си задължения, за да бъдат приети всички чуждестранни студенти, „осигурени“ от другите обвиняеми.

Освен за ръководене на организирана престъпна група, действала на територията на България, Великобритания и Гърция, ректорът Ваньо Митев е обвинен и за това, че в периода от 1 септември 2015 г. до 3 ноември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице е извършил 35 деяния, с които е осъществил състава на общото престъпление по служба. За съучастие в 25 от тези деяния е предаден на съд деканът А.Ф.

Повдигнато е и едно обвинение на служител в консултантската фирма, участвал в престъпната дейност, за търговия с влияние по смисъла на чл.304б, ал.1 от НК. То е осъществено по отношение на гръцка гражданка, но която е било обещавано, че ползвайки контактите с ректора на МУ-София, тя ще бъде записана безпроблемно за студент в университета.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бацун

    6 0 Отговор
    Коха заради приема на чужди пачки
  • 2 др Гей Билтс

    8 3 Отговор
    Докторчетата са шарлатаните на нашето време. Завалийте си заминавеат от рак от Плацебо ефекта, като докторът им размаха пръст на пациентите - вие сте в 4-ти стадий с разсейки из цялто тяло. Ще се мре яко, яко ще се мре.
  • 3 ха здрасти

    12 0 Отговор
    навсякъде го има. Едно време гръцките студенти избягаха от старозагорския медицински, защото ги съдраха от рекет.
  • 4 Рюте, похвали!!!! Бойко

    6 0 Отговор
    Похвали го без "свидетели" на какъв език е говорил Рюте, той не може да го понася, но му бил казал"вие сте една от най стабилните финансово държави в ЕС" да се смее ли човек, да плаче и, защо ни на казваш Господи??????!!!!
  • 5 и кво толкова

    3 1 Отговор
    Малка му е заплатата на ректора и събирал за пенсия!
  • 6 Госあ

    6 3 Отговор
    Много нагли типчета има сред лекарската гилдия. И то обикновено най некадърните. А Ваньо Митев само у 5 звездни хотели спи на командировките (симпозиуми и конференции) На които апропо, нема много работа.
  • 7 Активист на БКП

    4 1 Отговор
    Нищо чудно,тоя е братовчед на Бойко Методиев Борисов !!!
  • 8 Сливен МЕИ

    1 0 Отговор
    Е същото приемат се турци без да знаят 1 дума на български и ги жулат 10 пъти повече за семестър..