Last news in Fakti

21 Август, 2020 20:51 5 118 22

Общинари от Варна в схема за изнудвания

  • общинари-
  • варна-
  • изнудване

В ареста е главният инспектор в отдел „Строителен контрол“ в община Варна Добри Д.

Общинари от Варна в схема за изнудвания - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Окръжната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за изнудване, извършено от повече от две лица в съучастие с длъжностни лица от община Варна. Производството се води по член 213а, ал. 3, т. 5, във връзка с ал. 2, т. 4 от НК.

В ареста с мярка за неотклонение са трима от привлечените към наказателна отговорност общо шестима участници в схемата за изнудване. С мярка за неотклонение „Задържане под стража“ са главният инспектор в отдел „Строителен контрол“ в община Варна Добри Д., варненецът Жечо Ж. и Илия Ст. С парична гаранция от 5000 лева е участникът в схемата Момчил Б.

Днес във Варненския окръжен съд се разгледаха исканията на Окръжната прокуратура във Варна за вземане мярка за неотклонение „Домашен арест“ на началника на отдел „Строителен контрол“ в община Варна Иван Л. и задържане под стража – на обвиняемия Атанас А. Съдебният състав не уважи исканията на прокуратурата и отказа да вземе каквато и да е мярка за неотклонение на двамата обвиняеми.

В периода от 7 юли до 31 юли в условията на продължавано престъпление и в съучастие обвиняемите принудили потърпевшия да се разпореди със своя вещ – паричната сума от 15 000 лева, като го заплашили със събаряне на недвижимия му имот в местността Ален мак. Толкова била сумата, която била поискана, за да бъде оттеглена жалбата срещу строежа му, „уредена“ от участниците в схемата за изнудване. Срещу обещание от 100 лева на 20 юли тази година жалбата в общината внесъл мъж, нает от обвиняемия Момчил Б. Три дни преди да бъде внесена жалбата, по нея била извършена проверка от привлечения към наказателна отговорност главен инспектор Добри Д., който посетил обекта със своя колежка.

След като потърпевшият подал сигнал за изнудването, служители на икономическа полиция в ОД на МВР под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна пристъпили към реализация. Сумата от 10 000 лева, дадена от изнудвания, е намерена и иззета в единия от обвиняемиия – Момчил Б.

Действията по разследването по досъдебното производство за изнудване с участието на длъжностни лица от община Варна продължават, съобщават от пресцентъра на Апелативан прокуратура - Варна.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГешеФ

    41 1 Отговор
    Така работи мафията в БГ !
  • 2 браво

    39 4 Отговор
    Изтрийте държавата и сложете нова на нейно място, тази е за смяна
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дедо ви

    34 2 Отговор
    Да попитам само може ли някой да посочи къде у нас представителите на ОПГ СИК /маскирани като ГЕРБ/ не се занимават с това , а вършат нещо "на ползу роду" а не на чекмеджето?
  • 5 Атанасова

    25 0 Отговор
    Защо не пишете, кой от коя партия ече да ни стане ясно за какво става въпрос.
  • 6 Мутра

    26 1 Отговор
    Ей живота е кратък. С работа няма да успееш да изживееш всичко по малко. Но ние мутрите крадем , убиваме , отвличаме , вселяваме респект. И по този начин ние печелим много пари. Ние сме богати. Няма ни в системното досие че сме криминално проявени. С благодарение на нашите съдии всички става. Забогатяваме. Ставаме хора на олигарсите. А вие си работете още. Нали трябва да има хора които да крадем. Все пак това сте вие народа. Ако не сте вие досега да сме мъртви. Много се радвам че работите за 500лв. Бачкайте си. Ние през това време ще крадем и лъжем и мажем.
  • 7 Варненка

    18 0 Отговор
    А какво мисли “браво кмете”по въпроса?
  • 8 Густо

    16 2 Отговор
    Катастрофа за каскетурата, поредна, но не последна! Оставка мутро проста!
  • 9 данъкоплатец

    21 0 Отговор
    кокошкарска история, нека големите далавери да изкарат на показ, парламент, правителство, партии, олигарси, мутри, там е парата, милионите, милиардите !!!
  • 10 Иво

    30 1 Отговор
    ТОВА Е НАВСЯКЪДЕ ВЪВ ВСЕКИ ГРАД ВЪВ ВСЯКО ЕДНО СЕЛО
  • 11 БГ681

    24 1 Отговор
    За съжаление само пушлка, първо почти всички ще ги пуснат а ако има осъден ще бъде условно. Вижте съда как е подходил. Освен това тези задържани нали занят и те доста факти. Във Варна е мн извратено положението, като свински черва. Затова и града затъва и изостава.
  • 12 101

    16 1 Отговор
    Тия са кокошкари, нека да разпитат под клетва шефове на строителни фирми.. как се взима разрешително за строеж, как е възможно невъзможното,.....малеее малеее
  • 13 Егати престъпната държава

    7 0 Отговор
    Много са "Тарикатите" (Мафиоти) на България МВР си е кокошкарска работа. Още един бич за народа а Гешев искал прокурорска държава :Х
  • 14 Patriot

    7 0 Отговор
    Лапачите сега ще са лапачи в затвора! Всеки държавен служител трябва да е под непрестанен контрол и ,ако, е хванат в корупция, веднага в затвора. Нали ние, гражданите, им плащаме заплатите, защо трябва да ги търпим и да им пускаме фъндък?!
  • 15 Ventura

    5 0 Отговор
    Хайде Гешев, с кмета Иванчева израстна в очите на слепите, ха да те видиме сега! Или тия са от вашите!?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Лицемерна порода

    6 1 Отговор
    Атанасова, ако не знаеш - да те светна ! Кметът на Варна е от т.н. ОПГ СИК / казано простичко - маскирани като ГЕРБ/. Това говори ли ти нещо?
  • 19 РВТБ

    4 0 Отговор
    Е що да взимат мерки,той Закона за Корупцията по високите етажи е за забавление?Няма да са само тези 15000 лв.за рози организиран екип,а практика.Щом си позволяват открито да изнудват хора нито ще е първо,нито последно.
  • 20 90909932

    3 1 Отговор
    Съда нещо го дава на контра,извършителите на свобода.Ако беше дребна кражба за 50-60 лв.,можеше и да по сериозна мярка,но общински служител откъде накъде.И в София съдийката сервира подобна история със " законната" блокада на сбиршината ,че шофьорката се " врязала " ,а тълпата я инквизирала , защото била "разярена" от постъпката й.И хоп малка парична гаранция непокриваща щетите ,нито материалните ,нито нематериалните.Ами те затова си заслужават хвърлените боклуци по сградата ,щото съда издиша.
  • 21 kick

    5 0 Отговор
    Да поясня, всички са от герб или около тях! Въпросния Атанас-Кеби е бивш съдружник на взривени сикаджия номер 1 във Варна Данчо Марков, а след това на Ицо Ламята, който и днес дърпа конците на цяла Варна стоейки в сянка.
  • 22 Целата държава е схема за рекет и грабеж

    4 0 Отговор
    Всеки където е на работното място цели да прави рекети и грабежи от чистачка до премиер