Last news in Fakti

12 Ноември, 2012 17:40 1 683 0

Постоянен арест за племенника на убития бизнесмен

  • борислав енев-
  • племенник-
  • убийство-
  • арест
Постоянен арест за племенника на убития бизнесмен - 1
Убитият бизнесмен Борислав Енев

Димо Ст., разследван за убийството на аксаковския бизнесмен Борислав Енев, от днес ще изтърпява най-тежката процесуална мярка за принуда - задържане под стража, определи Варненският окръжен съд.

26-годишният мъж беше привлечен като обвиняем за убийството на своя родственик още в петък миналата седмица, след като първите следствени действия установиха, че Енев е бил убит с изстрел в тила.

Днес наблюдаващият прокурор изтъкна, че има множество гласни, писмени и други доказателства, които обосновават предположението, че Димо е причинил смъртта на Енев. Сред тях са разпечатки от мобилни оператори, от които е установено, че бизнесменът е разговарял със своя племенник около 14.00 часа на 7 ноември и това е бил последният му разговор по телефона.

Според обвинението смъртта на Борислав Енев е настъпила между 14.03 и 14.31 часа. Разследващите констатирали, че ключ за дома на Енев имали единствено Димо и убитият бизнесмен. Според други свидетелски показания, седмица преди убийството Димо е показвал закупено от него огнестрелно оръжие. Оръжието на убийството обаче все още не е открито.

Адвокатът на младия мъж оспори събраните от разследващите доказателства, като посочи, че засега не са готови резултатите от натривките по ръцете и вещите на Димо. Такива процесуално-следствени действия са извършени и спрямо други лица. Според защитата няма дори косвени доказателства за съпричастието на Димо Ст. към убийството.

Нещо повече: само 7 минути след 14.31 часа на 7 ноември обвиняемият е бил засечен от камери на магазин „Метро“ във Варна и записите са на разположение на водещите разследването. Защитата припомни на съда, че убитият Енев на практика няма нито един дял във фирмата на Димо, за която се твърди, че е придобита от бизнесмена, и по този начин нямало и мотив за убийството. 

Съдът се запозна с аргументите на страните и прие, че са налице всички изисквания на закона за определяне на най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемия Димо Ст. Събраните още през първите дни доказателства и материали поне на този етап обосновават предположението, че младият мъж е съпричастен към тежкото обвинение, за което е привлечен като обвиняем.

За това престъпление законът предвижда наказание от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или такава без право на замяна. Тежестта на обвинението и на наказанието мотивира съда и за втория извод: че има реална опасност, ако е на свобода, Димо Ст. да се опита да се укрие от наказателно преследване.
Ако обжалва днешното определение на ВОС, обвиняемият ще се яви пред Апелативен съд – Варна, на 20 ноември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА