11 Декември, 2020 14:38 2 669 10

Хванаха наши ало барони при спецакция в Букурещ

  • ало барони-
  • ало измамници-
  • акция

По данни на DIICOT задържаните са от върха на телефонната мафия, или "въртачи"

Хванаха наши ало барони при спецакция в Букурещ - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Четирима български граждани са били арестувани в Букурещ в четвъртък при спецоперация на Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма (DIICOT) и прокуратурата, съобщи пресслужбата на дирекцията.

Четиримата са от върхушката на мафията за телефонни измами и до ареста им се е стигнало в изпълнение на Европейски заповеди за арест, издадени от Специализираната прокуратура в София срещу трима от тях. По метода „Помощ на полицията“ измамниците са успели да измъкнат от свои жертви близо 500 хиляди евро, пише "Монитор".

От DIICOT посочват, че методът, използван в Румъния е български патент.

Алоджиите пристигали в Румъния заради по-либералния режим при продажбата на предплатени телефонни карти – в северната ни съседка не се изисква регистрация на картата. След това прилагали познатата от криминалните сводки у нас схема – звъняли на потенциални жертви в България, представяли се за полицаи и предупреждавали, че може да звъннат бандити.

После звънели като бандити, отправяли заплахи, а след това пак като полицаи вкарвали жертвите да се включат в операцията със собствени пари като примамка и доказателство за заковаване на престъпниците. По този начин тримата, срещу които има заповеди за арест са прибрали ок. 500 хиляди евро.

По данни на DIICOT задържаните са от върха на телефонната мафия, ало барони или „въртачи“. Те си избирали жертвите на случаен принцип със звънене на стационарни телефони в определени населени места. Второто ниво на групата са представлявали вербовчиците, които са набирали и контролирали куриерите – мулетата, прибиращи и доставящи плячката.

За осъществяване на дейността си телефонните престъпници са наемали стаи в хотели и пансиони, които не изискват регистрация с документ за самоличност.

СИМ картите са купувани от различни павилиони, бензиностанции и супермаркети, а за обаждания са използвани изключително телефони втора ръка, купувани от битаци и панаири, за да не могат да бъдат идентифицирани по IMEI номера.

Част от мобилните телефони са били укривани в тайници край пътищата преди границата с България, а други са били унищожавани след известно време в експлоатация. При обиските на задържаните са открити 84 СИМ карти и 10 телефона.

Предстои трима от българите да бъдат изправени от прокуратурата пред Апелативния съд в Букурещ за да бъдат разгледани исканията за тяхното предаване на България. В акцията са участвали и полицаи от SIAS – елитното специално подразделение за специални акции и операции на румънската полиция, част от отряда за борба с организираната престъпност.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мария супер си!

    31 0 Отговор
    Като видя да ги пишеш български граждани и мед ми пада на сърцето!

    Коментиран от #5, #9

  • 2 Браво

    30 1 Отговор
    Сега голяма част от сумата ще бъде внесена на подходящите лица които се занимават с циганското дело! И тези граждани ще се разминат с условна!
  • 3 Нямам срам

    26 1 Отговор
    Тия български граждани да не са по тъмен цвят на кожата
  • 4 hmhmhm

    20 0 Отговор
    ако не беше сърцатата журналистка от Нова , нищо нямаше да хванат. Поне ѝ споменете името на момичето - тя ги откри!
  • 5 Алоджиите

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Мария супер си!":

    Предлагам 24 Май , да бъде преименуван на - " Марийкин Ден" ! Тя направо преоткри българската писменост и култура!

    Коментиран от #6

  • 6 Алоджиите

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Алоджиите":

    Прустановявам да чета в. Факти, заради прости и неграмотни Джурналисти !

    Коментиран от #8

  • 7 Това са

    8 0 Отговор
    От черните БГ патладжани, гнусни същества.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ЕКСПЕРТА

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мария супер си!":

    ТИЯ СА ВЯТОВСКИТЕ ЦИГАНИ ИЗБЕГАЛИ У БУКУРЕЩ
  • 10 КЮНЦИТЕ

    4 0 Отговор
    НА БОЙКО ЕЛЕКТОРАТА ИЗБЕГА У РУМЪНСКО , БОЙКО СА ЧЕ ГИ ВЪРНЕ ЧЕ ТЕ СА МУ ИНВЕСТИЦИЯТА !