Last news in Fakti

9 Март, 2021 20:54 2 321 15

Отказаха предсрочно освобождаване на мъж, убил тъща си с джанта

  • джанта-
  • тъща-
  • убийство-
  • розино

Апелативният съд в Пловдив не смята, че осъденият Раиф Али се е поправил за времето си в затвора

Отказаха предсрочно освобождаване на мъж, убил тъща си с джанта - 1
Снимка: БГНЕС

Раиф Али, убил зверски тъща си, удряйки я с джанта по главата в Розино, поиска да излезе предсрочно от затвора, предаде TrafficNews. През 2010 година той получи присъда от 18 години зад решетките за престъплението. Окръжният съд в Стара Загора е уважил искането на мъжа, но днес магистратите от Апелативен съд – Пловдив са го отхвърлили.

Убийството беше извършено в село Розино на 25 октомври 2009 г., където Раиф живеел с дъщерята на жертвата в дома на майка ѝ. Там Неджибе и майка ѝ Зерифе Мустафа се грижели за трите деца на семейството. Раиф и Зарифе се карали непрекъснато, а мъжът, който имал проблеми с алкохола, често биел не само тъщата, но жената и децата си. След поредния побой той бил отстранен от къщата им и заживял под наем в покрайнините на Розино, като съпругата му продължила да контактува с него и да го посещава заедно с децата им. Раиф също ходел в къщата им и раздавал правосъдие на пияна глава.

На 25 октомври 2009 пияният Раиф Али нападнал тъщата си, защото мислел, че тя стои в основата на изгонването му от дома. Когато го видели, съпругата и децата избягали от страх, а Раиф крещял, че "иде за смърт". Той взел метална джанта и залостил 79-годишната тъща, започвайки да ѝ нанася удари по главата и тялото, докато тя издъхнала. След това захвърлил джантата и започнала да вика за помощ, като пред дошлите полицаи твърдял, че е намерил старицата в това състояние, а впоследствие си признал, че я убил.

С определение Старозагорският окръжен съд е уважил предложението на началника на затвора в Стара Загора Раиф Али да бъде предсрочно условно освободен от изтърпяване на остатъка от около три години и девет месеца от наложено му от Окръжен съд – Пловдив през 2010 г. наказание от 18 години лишаване от свобода.

Прокуратурата е останала недоволна от определението и го атакувала като незаконосъобразно пред Апелативен съд – Пловдив. Прокуратурата смята, че от приложените доклади от затвора не може да се обоснове категоричен извод, че корекционния процес с осъдения е завършил.

Видно е, че Раиф Али неотдавна – през 2018 г., е допуснал на няколко пъти нарушения на реда и дисциплината, за което са му били налагани съответните наказания, поради това прокуратурата счита, че корекционната работа спрямо него следва да продължи, за изпълнение заложените цели и задачи в плана на присъдата и с оглед постигането на целите на наказанието.

Апелативните магистрати смятат, че протестът на прокуратурата е основателен. Съдът не споделя доводите на Окръжен съд – Стара Загора, тъй като намира, че осъденият не е показал, че се е поправил и превъзпитал.

В докладите от затвора няма мотивиран отговор дали е постигнато изменение в ценностните нагласи на Раиф Али според индивидуалния план на присъдата, която трябва да е взела под внимание конкретното извършено правонарушение. Анализът на данните от докладите сочи, че няма яснота за резултатите от корекционния процес при лишения от свобода, тъй като не са фокусирани първоначални регистрираните проблемни зони, сред които е зловредната употреба на алкохол.

Данните за поведението на осъдения до известна степен са негативни във връзка с грубите дисциплинарни нарушения, допуснати при извеждането на Раиф Али извън контролираната среда, за да работи на външен обект, където е допуснал грубо отношение към длъжностни лица и други нарушения.

Апелативен съд – Пловдив счита, че липсва една от кумулативните предпоставки за предсрочно условно освобождаване, тъй като осъденият Раиф Али не е дал всички изискуеми доказателства за своето поправяне.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Женен

    18 0 Отговор
    Тоя съд още повече ми падна в очите!
  • 2 Раят

    25 0 Отговор
    Дете пита баща си:
    - Тате, как се е казвала тъщата на Адам?
    - Сине, той е нямал тъща, там е било Раят!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    4 6 Отговор
    "Той взел метална джанта" - нямал е късмет маNGото.
    Ако беше взел пластмасова джанта,
    можеше бързо да се счупи и да няма убийство...
  • 5 А МОЖЕ ЛИ ДА ПОПИТАМ

    6 2 Отговор
    УВАЖАЕМИЯ СЪД ДЖАНТАТА КАКВА Е БИЛА АЛУМИНИЕВА ИЛИ ЖЕЛЯЗHA БЛАГОДАРЯ!

    Коментиран от #14

  • 6 ТЕМИДА

    14 3 Отговор
    НЕЗАБАВНО ДА БЪДЕ ОПРАВДАН ПО ТОВА ОБВИНЕНИЕ И ДА БЪДЕ ОСЪДЕН, ЗА ИЗКРИВЕНАТА ДЖАНТА!
  • 7 Вируса

    11 5 Отговор
    Една позната история с автор на извършено престъпление АМУДЖА. Един проблемен етнос и район в България, където ежедневно ни заливат с информация за извършени тежки престъпления.

    Коментиран от #8

  • 8 Охлюв

    6 14 Отговор

    До коментар #7 от "Вируса":

    Добре ги познаваш значи Амуджите,а аз също добре познавам Бай Ганьовците, Al birini,vur öbürüne

    Коментиран от #13

  • 9 Гостилничаря

    9 0 Отговор
    А джантата здрава ли е...!?
  • 10 Бай Пешо карбуратора

    5 2 Отговор
    Ако я е млатил с алуминиева джанта е престъпление!!! Стоманената може да се изправи, а лятната върви да я заваряваш - не е същата после
  • 11 Johansson

    5 4 Отговор
    Какво лошо е направил човека? Ако е откраднал джантата разбирам, ама това не е за 18 годити пъндиз.
  • 12 12345

    3 1 Отговор
    Джанта...потресен съм
  • 13 Criminal

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Охлюв":

    Айде бе, това в шекера ли ти го казаха или в изгрев..........далеч си от турките, патладжанче..........
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    0 0 Отговор
    Такива боклуци трябва да работят яко,а не ние да ги храниме