Last news in Fakti

8 Август, 2021 23:15 9 039 25

Пловдивски затворник осъди държавата за рекордно обезщетение

  • затворник-
  • съд-
  • държава

Престъпникът е жител на затвора в Пловдив от 2015 година до април 2020 година

Пловдивски затворник осъди държавата за рекордно обезщетение - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Затворник от Пловдив осъди държавата за причинените му емоционални вреди след 590 дни зад решетките. Магистратите са присъдили 16 хиляди лева обезщетение спрямо мъжа. За първи път подобна сума се присъжда от пловдивските магистрати на лишен от свобода.

Престъпникът е жител на затвора в Пловдив от 2015 година до април 2020 година. След излизането си от зандана, той е подал жалба срещу ГД „Изтърпяване на наказанията” за причинените му психически и емоционални вреди по време на престоя си зад решетките. Претендираната сума е била 20 хиляди лева.

В жалба до Административен съд, мъжът е посочил, че преживял истински кошмар в затвора. Той е посочил, че е нямал лично пространство, тъй като в килиите е било претъпкано с хора и е липсвало пространство. Освен това, заради пренаселеността не е имало достатъчно въздух, а прозорците били малки и неотваряеми. Липсвала светлина и топлина. Хигиенните условия също били нечовешки – липсвала топла вода, санитарните възли били мръсни, казанчетата не работели и нямало шумоизолация. В самите бани често липсвала вода, а под 5-6 душа били принудени да се къпят по 30 затворници. В жалбата си мъжът добавил още, че заради условията зад решетките е получил респиратирни и дихателни заболявания, тъй като липсвало отопление, нямал завивки и одеяла. Той получил и обриви, тъй като в килиите имало бълхи и дървеници, а спалното бельо не се сменяло и перяло.

Не на последно място затворникът се оплакал от липсата на адекватно лечение. Той бил с поставена диагноза „Леко умствено изоставане“. След извършения първоначален преглед, спрямо него не са извършвани никакви психологически интервенции и това бездействие от страна на затворническата администрация е довело до влошаване на психологическото му състояние. Това пък от своя страна довело до наличие на гастрит, за което отговорните лица в затвора не са взели адекватни мерки.

След жалбата на мъжа, в Административен съд било образувано дело. Представени били множество документи от пловдивския затвор, едни от които договори за дезинфекция и за поддръжка.

В съдебна зала е станало ясно, че спрямо мъжът е взимано отношение относно лечението му. Нещо повече – той е участвал в групови сеанси и в социални програми. Що се касае за хигиената, пред съда е бил предоставен правилникът за вътрешен ред, според който почистването е задължение на лишените от свобода. Предоставен бил и график за пране на спалното бельо, за почистване на общите части и санитарните възли.

В съдебна зала е бил разпитан друг лишен от свобода, съкилийкник на мъжа.

Първият разказал, че многократно съседът му по легло е търсил медицинска и психологична помощ. Такава му е била отказвана. Отказвано му е било и смяна на спалното бельо. Що се отнася до хигиената, затворникът добавил, че и към момента на разпита му, стаите били пълни с насекоми.

В крайна сметка магистратите се съгласиха с жалбата на затворника относно липсата на лично пространство, наличието на инсектициди и липса на адекватна помощ. Според тях са били нарушени основните човешки права на лишения от свобода.

Така Административен съд осъди ГД „Изтърпяване на наказанията” за причинените вреди на пловдивчанина.

„Обезщетението, което е най-справедливо в този случай да се присъди, е в размер на 15 672.00 лева, от които 2 328.00 се присъждат заради липсата на достатъчно нетна площ за обитаване на затворническите помещения, която се констатира в рамките на общо 582 дни, и 13 344 лева за липсата на медицинско обслужване и наличие на инсекти в килиите за времето на престой на лишения от свобода от 07.05.2015 г. до 20.07.2015 г., когато е пребивавал в Ареста – Пловдив и от 21.07.2015 до 11.02.2019 г. и от 09.08.2019 г. до 26.05.2020 г., когато е пребивавал в Затвора – Пловдив.

Според този съд, именно посоченият размер най-точно и съответно ще овъзмезди претърпените психически увреждания от ищеца и този размер именно съответства на конкретната преценка, направена от състава на база установените по делото факти и съобразно обществения критерий за справедливост”, се казва в решението на съда.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Човека Коза

    61 14 Отговор
    Горкият паразит. Ще бъде обещетен с парите на честния данъкоплатец, който работи и плаща данъци, за да им е добре на ромеите и пр. паразити.

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Човека Коза

    52 11 Отговор
    582 дни / 16 000 лв. Че аз по-добре да вляза в затвора да ме ядът бълхите, отколкото да ходя на работа... Паразити...
  • 4 Данъкоплатец

    52 11 Отговор

    До коментар #2 от "Човека Коза":

    Защо пак аз трябва да плащам?
    Стига!
    Да плащат калинките от шайката на Борисов и Гешев!

    Коментиран от #7, #14

  • 5 ИСТИНАТА

    10 2 Отговор
    Ще има ли редовно правителство в България?
    Ще стане ясно в сряда!
    При гласуването в Парламента!

    Само да припомним на партийните ръководства и на депутатите
    чл.67 от Конституцията на РБ, в която са се заклели:

    Чл. 67.
    (1) Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ.
    Обвързването със задължителен мандат е недействително.
    (2) Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите
    в съответствие със своята съвест и убеждения.

    Казано с думи прости,
    депутатите са длъжни да гласуват
    в съответствие със своята съвест и убеждения,
    а не според междупартийните договорки!

    В противен случай, депутатите са престъпници,
    по смисъла но чл. 67 от конституцията на РБ!
  • 6 Жоро

    34 12 Отговор

    До коментар #2 от "Човека Коза":

    Честния данакоплатец не гласува, хвърля си фасовете, паркира неправилно и мрънка срещу протестиращите, че му пречат да ходи на работа за 800 лв месечна заплата. Тъй, че си го е заслужил, браво на потърпевшия !

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Човека Коза

    9 5 Отговор

    До коментар #6 от "Жоро":

    Не мога да ти бия минус. Правото си е право.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Паразитът 1

    26 3 Отговор
    Умствено изостанал ама се сетил да ги осъди за да измуфти пари. Той искал затвора да е пансион! Защо не го осъдиха да си ги изработи тези пари??? А най смешното в това "правосъдие" е невероятно точните до лев суми, за различни "щети". Не ми стана ясно как ги "изчислиха". Сега отварят прецедент всеки сульо в затвора да ги съди за недостатъчна "нетна площ".
  • 11 Бюро по труда

    29 3 Отговор
    В затворите трябва да ги карат да работят и да си изкарват за храна, спане, и услуги. Иначе какъв е смисълът да ги вкарват вътре на пансион и криминална специализация. Нали трудът облагородявал!
  • 12 Жалък да си в тая държава

    26 4 Отговор
    Бавен в главата, ама гушна парата! Като са го хванали ако му бяха счупили краката, и да го захвърлят в някоя канавка, нямаше да го храним 5 години, и да му дадем джобни сега! А Свети Петър щеше да му постели за прекрасния начин на живот!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пепи

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Данъкоплатец":

    Прочети Чл. 7 от конституцията и ще си отговориш сам.

    Коментиран от #16

  • 15 Шамара

    16 0 Отговор
    Браво на съдийте сега ще плащаме на всеки излязъл паразит по 16-сет бона! Направо супер, забравил е да се оплаче , че не са му осигурявали нещо за плющене !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гаргамел

    2 0 Отговор
    Лекото умствено изоставане се нарича дебилност/ според един от предишните варианти на МКБ/...Големият въпрос,обаче е ,че хайдукът е имал изгладнял / и доста кадърен/ адвокат...Глураците,разбира се , ще плащат !!!
  • 20 АбсурдистаНлаР

    4 1 Отговор
    Тези в занданите живеят по добре от нас. Ядат пият и сл музика със старшините. Интернет телефончето , всеки ден топла храна , прясно приготвена.. Излизат навън ,слънчице , зимата парно в килията. И това готвим за норм. човек който излежава присъда, не говорим за тези с привилегиите а те са доста.
  • 21 Q2z

    2 0 Отговор
    Обжалване ,някой спи!
  • 22 БПФ

    3 0 Отговор
    Такива б0клуци трябва да бъдат заставяни да полагат принудителен труд, а не да се гоят като cвини в затворите, че и обезщетения да им плащаме. Докога такива ще паpaзитират на наш гръб? За хигиената си да се грижат сами. Това да не им е хотел, бе !!!
  • 23 мечо

    1 0 Отговор
    ми тува е затфор тува ни е курортъ

    Коментиран от #25

  • 24 5226

    0 0 Отговор
    Палестинците преживяват същото умножено по пет. При това онези от тях, които дори не са в затвора.
  • 25 МАХМУД

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "мечо":

    И в момента в Старозагорския е пъъъъълно с дървеници с има хора там просто за алкохол книжки и подоб ни..