28 Август, 2021 14:41 3 814 20

Отвлеклите момиче се разминаха със затвора

  • темида-
  • съд-
  • отвличане-
  • момиче

За извършеното престъпление НК предвижда наказание "лишаване от свобода“ от срок от 7 до 15 години

Отвлеклите момиче се разминаха със затвора - 1
Снимка: БГНЕС

Варненският окръжен съд призна за виновни 19-годишния Викторио И. и 18-годишния Цветелин Г. за отвличането на непълнолетно момиче във Варна. При извършване на престъплението по-големият младеж бил въоръжен с газов пистолет, съобщиха от пресслужбата на съда.

Съдът конституира пострадалата като частен обвинител и граждански ищец. Тя претендира обезщетение в размер на 40 000 лева за нанесени неимуществени вреди.

Присъдата беше произнесена в деня на разпоредителното заседание, след като защитата на подсъдимите поиска съкратено съдебно следствие. Младежите признаха всички факти и обстоятелства изложени в обвинителния акт.

През 2020г. година Викторио И. имал връзка с непълнолетно момиче. След като отношенията им се влошили, по инициатива на девойката, през юни миналата година отношенията им приключили. Момчето не било съгласно с решението и продължило да настоява да общува с бившата си приятелка. Често и́ се обаждал по телефона, изпращал съобщения в социалните мрежи и отправял заплахи спрямо момичето. Наложило се потърпевшата да смени телефонния си номер и профилите, които използвала в интернет. Тъй като Викторио продължил да търси контакт с непълнолетната, тя подала сигнал в районното управление. През юли 2021 г. спрямо него било отправено полицейско предупреждение да престане със заканите за физическа саморазправа с момичето. Въпреки това, той продължил да изпраща съобщения на майката на пострадалата и често стоял в близост до нейния жилищен блок в ж.к. "Вл. Варненчик“. Тъй като се страхувало от посегателства, момичето се снабдило с електрошок.

На 18 декември 2020 година, около обяд, двамата подсъдими обикаляли квартала с автомобил. След като забелязал бившата си приятелка да се прибира сама, 19-годишният решил, че моментът бил удобен да я принуди да разговаря с него. Споделил плана си с Цветелин и решил да действа. Заплашил с газов пистолет потърпевшата и насила я качил в лекия автомобил. Накарал спътника си да ги откара до местност "Ментишето“, където искал да поговорят с момичето. То се съпротивлявало и настоявало да бъде освободено. По време на движение, използвало електрошока спрямо Цветелин Г., но той продължил да управлява автомобила. Изведнъж 19-годишният подсъдим извадил газовия си пистолет и произвел изстрел срещу потърпевшата. Целта му била да накара момичето да спре да се съпротивлява. След като и това не дало резултат, стигайки до "Ментишето“, двамата подсъдими позволили на момичето да слезе от автомобила и я оставили там.

За извършеното престъпление НК предвижда наказание "лишаване от свобода“ от срок от 7 до 15 години.

В пледоариите си адвокатите на двамата подсъдими подчертаха, че се касае за ученици, скоро навършили пълнолетие. Те изтъкнаха чистото съдебно минало на двамата, направените самопризнания и оказаното съдействие при разследването, както и изразеното съжаление за извършеното. Поради наличието на многобройни смекчаващи обстоятелства, защитата поиска определяне на наказание под минималния размер, предвиден от закона.

Окръжен съд – Варна наложи на Викторио И. наказание 3 години "лишаване от свобода“, а на Цветелин Г. - 2 г. и 6 месеца. Изтърпяването и на двете наказания се отлага с 5 години изпитателен срок. Съдът постанови автомобилът, собственост на Викторио, с който е извършено отвличането да бъде конфискуван в полза на Държавата.

Подсъдимите са осъдени да платят солидарно 10 000 лева обезщетение на пострадалата за претърпените от нея неимуществени вреди в резултат на деянието, ведно със законната лихва от датата на извършване на престъплението до окончателното изплащане на сумата. Предявеният иск за разликата до 40 000 лева срещу двамата беше отхвърлен като неоснователен.

Присъдата може да се обжалва или протестира в 15 дневен срок, считано от днес.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    43 1 Отговор
    Явно съдът е счел за СМЕКЧАВАЩО ВИНАТА ОБСТОЯТЕЛСТВО, че " През юли 2021 г. спрямо него било отправено полицейско предупреждение да престане със заканите за физическа саморазправа с момичето."‼️

    Коментиран от #16

  • 2 Асен Черваров

    18 1 Отговор
    с прякор Чупи от град Пещера

    Аз такива палавници знам как да ги превъзпитам
  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    25 1 Отговор
    Дали така би постъпила Ванухи, ако беше нейната дъщеря🤔
  • 4 В САЩ

    33 4 Отговор
    отвличането е федерално престъпление и се разследва от ФБР.
    При нас явно е като пътно нарушение

    Коментиран от #6

  • 5 Механик

    46 0 Отговор
    Няма да коментирам това, колко подробно, но изключително непохватно и неграмотно ни е разказана тая "история" с лилав отенък.
    Само искам да обърна внимание на присъдата (условна) и това, че преди години осъдиха и вкара в затвора, един който с газов пистолет се опита да сплаши Ахмед Доган.
    Тогава формулировката бе, че макари газов пистолет, той от близко МОЖЕЛ да убие жертвата. Дори няма да говорим, че тоягава нападателя, дори не може да гръмне, а тук имаме ОТВЛИЧАНЕ, ЗАПЛАХА С ОРЪЖИЕ, СТРЕЛБА.
    Явно НАШИЯТ съд си разтяга законите като дамски прашки.
  • 6 Механик

    22 0 Отговор

    До коментар #4 от "В САЩ":

    А стига с тоя САЩ бе! Видяхме ги какви са им законите, когато застреляха протестираща жена, която при това е воювала по по света, в защита на "американските интереси". Видяхме ви закона, когато от един нарко-пласьор без една минута трудов стаж, направихте знаменитост, и се кефехте, как тъмнокожите събарят паметника на Колумб и Линкълн.
    Щото са ви много яки законите, за това мине-немине ден, чета как някой е изпозастрелял 20-30 човека, нали!
    Я се стегнете малко и се вижте в какъв кенеф живеете. Че сутринта пищахте, че имало още намколко си милиона хора, които ще останат без храна и жилище!
    Аман от натегачи!
  • 7 Тези пари

    17 0 Отговор
    Тези пари ромите никога не ги внасят и държавата не може да си ги вземе.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ПЕНКО

    1 6 Отговор
    БИТКАТА ЗА ЛЮБИМОТО МОМИЧЕ НИКОГА НЕ СПИРА , А ПРИЯТЕЛЯТ Е ПРИАТЕЛ ВИНАГИ !!!!!!!!!!!

    Коментиран от #18

  • 11 Раданч Татлъту

    12 0 Отговор
    Културни особености при апахите,мдааа.🐵👍

    Коментиран от #15

  • 12 кокиче

    4 0 Отговор
    автомобила конфискуван в полза на ДЪРЖАВАТА/ДТЕД/ПЪЛНА ИЗМАМА
  • 13 Днес цуни гуни лап лап,

    8 1 Отговор
    Утре електрошок ти вади,20 бона ти иска.
  • 14 гост

    7 3 Отговор
    Този не трябва да излезе от затвора поне 15г., защото това е планувано и документирано престъпление, и то от полицията. Това е толкова зле, ама толкова зле, какъв е този съд? Що за решение и що за защита?Какво ще го спре да я следи и притеснява, това момиче бодигард ли да си наеме? Съдията ще й плати ли охраната, защото той я излага на опастност.
  • 15 Дедо

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Раданч Татлъту":

    А не, тези са ирокези.
  • 16 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Сам в България предупреждение от полицията може да се счете за смекчаващо вината обстоятелство.
  • 17 БПФ

    5 1 Отговор
    И как така лица, извършили престъпление, наказуемо МИНИМУМ със 7 години затвор, реално са пуснати да си ходят по живо по здраво ??? Разбирате ли защо на тая територия има такава дива престъпност? Разбирате ли докъде води "независимостта на съдебната система"? Законодателната власт - Народното събрание, избрано от нас - приема наказание 7-15 години - някакъв мрсен садия пуска престъпниците да си ходят !!!

    Спешно е необходим закон: ако мрсен садия даде присъда под предвидения в закона минимум, да бъде третиран като съучастник във всяко последващо престъпление на помилвания от него индивид и да получава точно същата присъда като него, плюс това да бъде лишаван от съдийски права !!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 мамун

    0 0 Отговор
    Европейска правова държава
    тим южняшки манталитет