Last news in Fakti

2 Септември, 2021 14:19 2 222 10

Прокуратурата оспори пускането на Кристиан Николов под "домашен арест"

  • милен цветков-
  • дело-
  • кристиан николов 

Николов причини катастрофата, в която загина журналиста Милен Цветков

Прокуратурата оспори пускането на Кристиан Николов под "домашен арест" - 1
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе протест срещу определението на Софийски градски съд от 01.09.2021 г., с което е изменена мярката за неотклонение на подсъдимия Кр. Н. от „задържане под стража“ в „домашен арест“. Извършеното от него престъпление е квалифицирано по чл. 342, ал. 3, б. „в“, пр.2, вр. ал.1, пр. 3 от НК - умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие с причиняване на смърт.

СГП не споделя изводите на съда относно това, че продължителността на задържането на подсъдимия за период от около една година и четири месеца е довела до намаляване опасността той да извърши ново престъпление и за липса на реална опасност той да се укрие.

Прокуратурата счита, че срокът на задържането на Кр. Н. до настоящия момент не е прекомерен, с оглед тежестта на извършеното от него престъпление и необходимите за изясняване на обективната истина действия по разследването.

От събраните доказателства се установява съпричастността на подсъдимия към тежкия пътен инцидент, съзнателната употреба на наркотични вещества от него и предприемането на управление на автомобил след употребата на различни видове наркотици. Налице е наличието на пряка и непосредствена връзка между произшествието и смъртта на пострадалия, създаването на реална опасност за здравето и живота на голям брой други участници в движението.

В хода на делото са събрани доказателства и за други противозаконни деяния, извършвани от подсъдимия, свързани с придобиване и употреба на наркотични вещества и изградени трайни навици за същото. С оглед на това Софийска градска прокуратура счита, че доказателствата по делото сочат за съществуването на реална опасност Кр. Н. да извърши престъпление.

Налице е и другата предпоставка за налагане на мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо подсъдимия, свързана с опасността той да се укрие. Същият трайно е живял в чужбина и разполага с възможности да организира укриването си с цел избягване на реализирането на наказателна отговорност.

Софийска градска прокуратура счита, че единствената мярка за неотклонение спрямо подсъдимият Кр. Н. продължава да бъде „задържане под стража“. Изменението ѝ в „домашен арест“ е неправилно и незаконосъобразно и като такова следва да бъде изменено.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 0 Отговор
    Сериозно!?
  • 2 ХА ХА ХА

    12 1 Отговор
    ТИЯ ФАТМАЦИ СА ПО СИЛНИ ОТ ЗАКОНА И КОНСТИТУЦШЯТА !!! ЗАЩО ДА Я СПАЗВАТ .....?????
  • 3 ОСТАВКА ПЕНГВИН !

    4 2 Отговор
    До кога ще се осираш !!
  • 4 МПХ

    25 2 Отговор
    Този и такива като него не трябва да виждат повече дневна светлина.
    Това ще е още една простотия ако и този го пуснат. Как може да убиеш някой и да имаш наглостта да искаш "домашен арест" или да бъде осъден на пробация? Има закони и ако почнат да се спазват може да се оправим, но докато ето такива престъпници ни избиват и крадът няма как да се оправим. Онези в парламента също трябва да влезнат в затвора и повече да не ни се мяркат пред очите.
  • 5 gggw

    13 0 Отговор
    какво има да изясняват тая истина? на всички е ясно. Дупетатите да приемат нов НК, вместо да викат всеки ден министри и да си правят безплатни предизборни кампании от НС
  • 6 Механик

    17 0 Отговор
    Аз друго не мога да разбера!!
    Защо изобщо трябва да се стига до там, че едните да предлагат да го пуснат, а другите да са против.
    Ми тоя е с доказано престъпление. Карал друсан, предизвикал ПТП и убил човек. Има трайни навици за придобиване и употребяване на наркотици и ред други неща, които са ДОКАЗАНИ и по смисъла на БГ закона се наказват със срок в затвора.
    Та, защо тоя нее в затвора, както задължава закона? Защо година и половина се мотаят по дела? Кое не е ясно по случая, та има нужда от време, за да се ДОИЗЯСНИ?
  • 7 ГЕШТАПО

    9 0 Отговор
    НИЕ ОТ КАСКЕТУРАТА ГИ ХВАЩАМЕ А ОНИЯ КОРУМПИРАНИТЕ СЪДИИ ГИ ПУСКАТ. ТОЯ ПУСНАТ ЛИ ГО НА МИГА Е БЕГАЛ В ЧУЖБИНА- ИМА Е МАФИОТСКАТА МАЯ И ПАРИТЕ ЗА ДА СЕ ИЗПАРИ НА МИГА.ПУСНАТ ЛИ ГО ПИШИ ГО БЕГАЛ КАТО ОНЯ ДЕТО УБИ ДВЕ МОМЧЕТА ОКОЛО ДИСКОТЕКАТА С НОЖ. ДЪРЖАВАТА Е ПРОПИТА С КОРУМПЕТО ОТ ДОЛЕ ДО ГОРЕ. ДАНТЕЛА.
  • 8 КОКО

    11 0 Отговор
    Какво Не му е ясно на това дело!
    Всички факти са налице!
    Ако беше го извършил някой НЕ Богопомазан, щяха да го приключат по бързата процедура!
  • 9 Съдията

    2 0 Отговор
    съдията ...
  • 10 Много прости хора има в БГ

    0 3 Отговор
    Пускат го, защото мярката за неотклонение не е присъда.
    И има нещо, което се нарича презумпция за невинност.
    На последно място - ако прокуратурата беше повдигнала обвинение за убийство по непредпазливост, наказанието пак щеше да е от 5 до 15 години затвор, тоест пак щеше да има ефективна присъда.
    Но гласуващите за ГЕРБ трудно ще осмислят написаното.