30 Септември, 2021 11:36 1 953 1

Участници в група за държане на хероин с цел трафик отиват на съд

  • хероин-
  • трафик-
  • съд

Към момента двама от участниците в групата – З.М. и Д.А., са в неизвестност и са обявени са за издирване

Участници в група за държане на хероин с цел трафик отиват на съд - 1
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу три лица за участие в 5-членна организирана престъпна група за държане на наркотици (хероин) с цел продажбата му на участници в международна мрежа за наркотрафик към Западна Европа и САЩ.

Членовете на групата бяха задържани на 01.02.2021 г. В хода на действията по разследването бяха намерени и иззети 19,658 кг хероин на стойност 1 769 186,70 лв., 40 000 евро, документи, телефони и сим-карти.

Доказателствата по досъдебното производство сочат, че групата е организирана през януари 2020 г. от нейния ръководител З.М. - сръбски гражданин, за когото има данни, че е високопоставен член на международна престъпна организация (отговарящ за трафика на хероин от Турция към Западна Европа). Той лично привлякъл всеки от участниците в групата, които познавал от години и се ползвали с доверието му. Определил и функциите на всеки от тях.

З.М. организирал цялата дейност, договарял доставките на големи количества хероин в България, като за целта често пътувал до Турция заедно с друг сърбин в групата – Д.А. Обвиняемият Д.С., който е с българско гражданство, имал задачата да съхранява в жилището си и да разфасова хероина съобразно изискванията на клиентите. Българинът Г.Х. осигурявал купувачи, сред които сръбски наркотрафиканти. В страната той е осъждан неколкократно, в т.ч. за участие в организирана престъпна група за държане на наркотични вещества с цел разпространение. Шофьорът на такси А.Н. отговарял за превоза на хероина.

Разследването на Специализираната прокуратура започва на 07.01. 2021 г. в изпълнение на Молба за правна помощ от Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ след сигнал на ДЕА, че сръбски наркотрафиканти договарят доставка на голямо количество хероин от България за Западна Европа за САЩ.

Към момента двама от участниците в групата – З.М. и Д.А., са в неизвестност и са обявени са за издирване. Материалите по отношение на тях са отделени в друго досъдебно производство. Предадените на съд трима обвинени за участие в групата са с мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по делото.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А откъде

    6 0 Отговор
    Знаят милицаите, че хероина е за трафик? Може за собствена употреба да са си го държали хората... Презапасили са се били...