Last news in Fakti

1 Октомври, 2021 21:55 4 690 40

До 2 г. затвор за фалшиви COVID сертификати

  • covid сертификати-
  • затвор

Проследяването на „продавача" обаче може да е невъзможно, смятат експертите

До 2 г. затвор за фалшиви COVID сертификати - 1
Снимка: БГНЕС

Между 150 и 300 лева за фалшив COVID сертификат за ваксинация. Толкова се предлага на лекари, за да издадат невалиден документ. Търговия със сертификати има и в интернет, съобщи Нова тв. Адвокати предупредиха, че законът предвижда лишаване от свобода, ако престъплението бъде доказано.

С експерти по киберсигурност екип на NOVA провери има ли пазар за сертификати и в т.нар „тъмен интернет”. Обявите се оказват стотици. „Ако човек иска да злоупотреби, той може да го направи. Ще видите хора, които го продават, купувате си го и това е. Процедурата е абсолютно същата, каквато и легитимната, с изключение на самото ваксиниране”, каза Константин Веселинов.

Почти сигурно е, че зад обявите стоят български хакери, казват специалистите. „Ако ще продава български сертификати, предполага се, че ще има връзка тук. Иначе откъде ще имат номерата на сертификатите и спецификациите за тях?, коментира Веселинов.

Проследяването на „продавача" обаче може да е невъзможно, смятат експертите, тъй като най-вероятно той не действа на територията на България. Лекари у нас разказват, че в кабинетите им често влизат пациенти, готови да платят за сертификат, без да искат ваксина. „Почти не знам колега, който да не е бил атакуван и то ежечасно и ежедневно от такива искания. Вече се появиха и лица, които обикалят от лекар на лекар и сравняват цени. Намерили са някаква цена и търсят по-евтина”, казва д-р Георги Миндов.

Цените, за които е чувал от пациентите започват от 100 и стигат до над 300 лева. „Повечето хора имат някакво обяснение защо не се ваксинират. Никой не е казал „аз съм антиваксър”. Казват, че имат някакво заболяване, преболедували са, имат антитела – изтъква се някаква причина”, добавя Миндов.

Здравните власти вече проверяват сигнали за лекари, имунизирали много хора от различни краища на страната. „Имаше съобщение съвсем скоро от една РЗИ, че виждат човек, който прави голям брой ваксинации. Когато проверихме списъка му се оказа, че има хора от Благоевград, Несебър, Елхово и къде ли не. Не е невъзможно по някаква причина да са били там, но е малко странно”, заяви доц. Ангел Кунчев.

И все пак - дали наистина е поставена ваксина, нямало как да се докаже медицински, защото при някои хора препаратите не изграждат антитела в организма, допълва Кунчев. „Всеки един такъв случай ще се оправдае в съда, че той е точно от тези”, смята той.

Адвокати също признават, че доказването на измамата ще е трудно, тъй като сертификатите се издават от единен портал. „На практика лекарят просто въвежда една информация в системата и тя автоматично издава сертификат, т.е. в случая е налице снабдяване с лъжливо свидетелство за здравословното състояние”, посочва Силвия Петкова.

За това законът предвижда затвор до 2 години, но не и отнемане на лекарски права. Затвор грози и получилите документа. Хората с фалшиви сертификати обаче могат да бъдат съдени и за всеки отделен път, когато използват документа. „Например при преминаване на граница с цел да не бъдат поставени под някакви ограничителни мерки като карантина се предвижда отново същото наказание – до две години или пробация”, казва Силвия Петкова.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    60 7 Отговор
    Ваксаните ще изкарат ли 2 годин?

    Коментиран от #19, #21

  • 2 Грух

    12 45 Отговор
    Абе,това верно не е държава а кочина ,в която всеки си прави каквото иска.Няма ли общ регистър на ваксинираните и номера на ваксината ? От къде накъде лекар ще издава сертификат?На какво основание?
  • 3 В ТРОЯН 2019

    26 4 Отговор
    ЦИ---ГАНИН УБИ БЪЛГАРИН С БАЛТИЯ СЪСЕЧЕ ГО И ЧОВЕКЪТ УМРЯ НА МЯСТО И ПОЛУЧИ 22 ГОДИНИ ЗАТВОР,ЩЕ Е НА СВОБОДА НА 7-ТА ГОДИНА

    Коментиран от #5, #35

  • 4 ЕВРО НЮЗ

    102 6 Отговор
    Какво е наказанието за медиен тероризъм.????? Какво е наказанието за инжектиране на препарати с фалшивата реклама че те предпазват от КОВИД -19. ??
  • 5 12 12 12 години

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "В ТРОЯН 2019":

    Не 22 години
  • 6 Томов

    54 7 Отговор
    Сертификата на Faксинираните важи до живот, а на преболедувалите - шест месеца?????? ИДИОТИ

    Коментиран от #9

  • 7 Desislav

    46 3 Отговор
    Някой може ли да сподели реална обява искам и аз да си купя

    Коментиран от #20

  • 8 Коко

    16 9 Отговор
    Тези които са ваксинирани, след две години почват да заминават за топлите страни на почивка
  • 9 ⚜️Просветен⚜️

    5 15 Отговор

    До коментар #6 от "Томов":

    На ваксинираните важи една година , Идеот !!!

    Коментиран от #17

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    43 5 Отговор
    Българи, хора, пазете се от докторите ако искате да живеете!!!
  • 11 Някой

    55 2 Отговор
    Абе, то за убийство по-малко се дава в България.
    Голямо престъпление, ще знаете. Нали наистина ваксинираните са защитени? Що се шашкат тогава, че някой бил неваксиниран. То си е за него.
    Явно не здравето на хората е целта на ваксинирането...
  • 12 Шопо

    40 3 Отговор
    Ваксини няма! Експериментират върху хората!
  • 13 Ако ме

    3 2 Отговор
    Неваксинирате давам 1000 лева - тел . за връзка - 007
  • 14 Smooth Jazz

    42 4 Отговор
    За пропагандиране на ваксинация - до 2 години затвор. За пропагандиране на ваксинация с Астра Зенека - до 5 години. За Модерна и Джонсън 5 години + бой. За Пфайзер - 5 години, много бой...... тези три неща.

    Коментиран от #15

  • 15 Smooth Jazz

    15 0 Отговор

    До коментар #14 от "Smooth Jazz":

    ..третото нещо не го пиша, защото ще ми изтрият коментара...
  • 16 NikNay

    37 1 Отговор
    Държавата създава предпоставки на дискриминираща основа за закононарушения разделяйки народа на ваксинирани с привилегии и не ваксинирани с ограничения ....

    Коментиран от #22

  • 17 БАЙ Х@Й‼

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "⚜️Просветен⚜️":

    Ама вирОса знае ли това ? Щото май не ги чака цяла година ‼️
  • 18 Изместване

    9 0 Отговор
    На фокуса-голкова ли е съществено това-някакви много строги наказания за нещо което скоро ще го няма /вируса/ защото Европа се ваксинира на 70 проц още преди месец и скоро ще се върнем към нормалното?
  • 19 Ако не са на 80+ ще изкарат и 2,че

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    и 22 години с огромна вероятност. Може и 52,ако са късметлии и в момента са на около 30.
  • 20 Хайл

    27 2 Отговор

    До коментар #7 от "Desislav":

    Всеки е чувал но никой не е видял фашлиф сертификат...ХОРА СПРЕТЕ ДА ЧЕТЕТЕ И СЛУШАТЕ НОВИНИ ОТ НОВА И БТВ,това са АНТИЧОВЕШКИ ТЕЛЕВИЗИИ...ВЪОРЪЖЕНИЕ Е ВАКСИНАТА ЗА ТАЗИ ИЗМАМА НАРЕЧЕНА КОРОНАВИРУС
  • 21 Хайл

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Почнаха да оредяват,тези които се задържат ще им бият нова и нова ваксина докато попа мине пред тях
  • 22 Миризлив пор

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "NikNay":

    Само не видях тук сертификата какви предимства дава? Други са държавите, които го искат навсякъде.

    Коментиран от #23

  • 23 NikNay

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Миризлив пор":

    По принцип няма такава държава която да изисква сертификат на всякъде ....
  • 24 😷😷😷

    18 1 Отговор
    Страхуват народа по всички линии! Питайте ги,защо го правят и вече няма да могат да ви отговорят!

    Коментиран от #25

  • 25 Хайл

    12 0 Отговор

    До коментар #24 от "😷😷😷":

    Могат,могат-става въпрос за адски много ПАРИ...още няма измислена такава цифра с толкова нули
  • 26 КрадЕЦ

    5 0 Отговор
    На сертификати и ги подарявам на нуждаещи се бедни и богати ,като Робин Худ
  • 27 Calibra

    17 0 Отговор
    Ташкън да са му на Бил Гейс ваксините, НИКОГА няма да се ваксинирам, да отидат да ме хванат, дали съм се боцнал, или не. Айде ташкън да ви е, къде не съм дал 150 лв. НЯМА НЯМА НЯМА да се ваксинирам, хелал да ви е :D

    Коментиран от #29

  • 28 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН | КОВИД РОБСТВО

    20 0 Отговор
    "И все пак - дали наистина е поставена ваксина, нямало как да се докаже МЕДИЦИНСКИ..." - тогава как ще ги хванете? Или има "нещо" НЕобявено в инжекциите за следене, или само плашите гаргите.
  • 29 Хайл

    15 0 Отговор

    До коментар #27 от "Calibra":

    И аз НЯМА ДА СЕ "ВАКСИНИРАМ",ДАВАМ "МОЯТА ВАКСИНА" На желаещите да си я бият...където искат
  • 30 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН | КОВИД ГЕНОЦИД

    20 0 Отговор
    "...дали наистина е поставена ваксина, нямало как да се докаже медицински, защото при някои хора препаратите НЕ изграждат антитела в организма, допълва Кунчев." - тогава защо инжектираните не се проверяват за антитела, а директно им се връчва един сертификат и се пускат на свобода да сеят зараза? Или не това е целта на инжекциите?

    Коментиран от #31

  • 31 Хайл

    13 1 Отговор

    До коментар #30 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН | КОВИД ГЕНОЦИД":

    Вкарват им някаква НЕОПРЕДЕЛЕНА СУБСТАНЦИЯ ЗА ДА МОГАТ ДА ЗАРАЗЯВАТ СВОБОДНО с НЯКАКЪВ МУТИРАЛ ВИРУС НА НЯКАКВА ИЗМИСЛЕНА БОЛЕСТ
  • 32 Жалко

    13 0 Отговор
    Хората се извратиха! на черното казват бяло,вярват на откровени лъжи и манипулации, живеят извън релността,зациклили пред телевизора или инстаграм.
  • 33 Интензивното

    10 0 Отговор
    Няма как да ви разкрият,ако доктора е ваш роднина,който вместо ваксина ви постави витамини а ваксината изхвърли в мивката.Така ваксинирани също политици,бизнесмени и много други свободни хора
  • 34 saecsae

    8 0 Отговор
    Да ме хванат за брадата :) ако искам ще си слага, ако искам няма
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Просветен илюминат

    1 1 Отговор
    А до колко за лъжите,че вирус мори хората без доказателство за съществуването му и неправенне на аутопсии,след коетосе твърди,че хоратане заразяват и умират от вирус фантом?
    Защо няма потърсена правова отговорност да се представи от МЗ доказателство с което те имат правото,да въвеждат подобни мерки,съответно и глоби след като нямат нищо за въпросният вирус?
    А нормално ли е от години да се действа по един и същи начин в традиционната медицина и вместо хората да са по-здрави и живеят повече години,те да са повече болни и умират млади?
    За това ли те плащат и спазват правилата?
    От кого всъщност се издържа целият този цирк и се поддържа?
    От народа защото си плаща и от него зависи да се спре тази лудост като не си плаща
    Винаги има алтернатива и всичко се свежда до отговорност.
    Дори и за ваксините,които така настървено искат да ви слагат а ежедневно убеждаване колко са добри не носят отговорност.
    Живота здравето и благополучието не е отговорност на никой друг освен на самите вас.
    Променят се хората и не искат да носят никой на гърба си,а да мислят за себе си,да не се ядосват за други проблеми и да вършат работа за няколко човека,а да взема заплата за един.
    Крайно време е да разберете,че докато пренебрегвате себе си и се ядосвате заради другите и искате да им угаждате вие ще сте болни и там където сте,защото ма съзнателно ниво искате много неща,но на подсъзнателно вие действате и вършите точно обратното като мазохисти.
    Подсъзнанието е господаря и н

    Коментиран от #37

  • 37 Просветен илюминат

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Просветен илюминат":

    Подсъзнанието е господаря и движи случващото се във вашият живот.
    От детството в семейството вие изграждате подсъзнателните си убеждения като ви набиват в главите,не ходи там опасно е,облечи се защото ще настинеш и ще се разболееш,не прави това така,няма пари ,тези неща са за хора с връзки и пари няма да успееш и т.н.
    От години в каква среда живеете?
    Различни партии,всяка ви облъчва преди избори и обещания за добър живот,а в какво се изразява този живот?
    Цените постоянно растат,постоянно се измислят нови неща от които вие имате повече задължения да плащате защото системата иска да засили повече контрола върху вас и вие искате от всичко това да бъдете здрави като се оставяте да бъдете управлявани и контролирани.
    Е няма как да стане това,или се спирате да робувате и да плащате на тарикатите или ще видите скоро,че с писане не става,а само с действия .
    Аз не случайно над 25г съм спрял да издържам системата и да се грижа за здравето си,трудно е,не се оплаквам,но се справям и продължавам смело напред.
    Страхуваме се не защото е трудно,а е трудно защото се страхуваме.

    Коментиран от #38

  • 38 Просветен илюминат

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Просветен илюминат":

    Осъзнайте се,че всичко срещу което недоволствате и протестирате вие всъщност това искате на подсъзнателно ниво,защото вътрешното ви състояние е такова и възприемайки света и другите като лошо нещо вие искате да затвърдите собствените си убеждения и възприятие на жертва и тъй като вашите убеждения и вие като творци на реалността в която живеете пораждат доказателствата,че сте прави вие всъщност ще го правите докато не се разболеете и стигнете отново до осъзнаването,че проблема е във вас и пагубната интерпретация и действия довели ви до болестите.
    За това здрав дух здраво тяло.
    Ваксини и лекарства не са ви нужни.
  • 39 tato

    2 0 Отговор
    Те толкова дадоха на този който уби Милен Цветков
  • 40 съпротивата

    4 0 Отговор
    сертификатите обезсмислиха документите за самоличност мошенниците от СЗО ни доведоха до абсурдна ситуация без лична карта и паспорт можеш да жиееш но без сертификат за ковид можеш да умреш от глад това е новия световен ред бил гейтс е заявил официално неваксинираните ще останат без кеш в италия франция и сащ нямаш ли сертификат те уволняват от работа по взаимно съгласие без да си съгласен народе сега е момента да излезем всички на улицата преди да е станало късно и да се борим за живота си и срещу новия световен ред