Last news in Fakti

2 Октомври, 2021 21:58 11 790 56

Пуснали Брендо, защото станал украинец

  • евелин банев-брендо-
  • украйна-
  • арест-
  • присъда-
  • съд

Българинът бе задържан в Киев в началото на септември

Пуснали Брендо, защото станал украинец - 1
Снимка: БГНЕС

Евелин Банев-Брендо е освободен от Апелативния съд в Киев, защото е станал украинец и според местните закони не може да бъде екстрадиран. Това е решението на съдия Иван Рибак, който отмени временния арест на Банев на 21 септември, пише България днес.

Българинът бе задържан в Киев в началото на септември. След ареста му към украинските власти полетяха молби от Румъния и България за предаването на известния арестант.

Двете държави издирваха от години Банев с червена бюлетина на Интерпол заради влезли в сила присъди. У нас го чакат 6 г. като част от престъпна група за пране на пари, а в северната ни съседка - 10 г. и половина за наркотрафик. Освен това Брендо има на сметката си и 20 г. затвор в Италия по аферата "Кокаинови крале" за трафик на дрога от Южна Америка към Европа.

Оказва се, че Евелин Банев е открил как да надхитри Темида в трите държави, където го чакат общо над 36 г. решетки. Това се е случило с едно просто действие - Брендо е станал украински гражданин. По време на следствените действия униформените от Департамента за стратегически разследвания на Националната полиция на Украйна са открили на адреса, на който се подвизава Банев, негов украински паспорт. Документът е издаден на 16 декември 2015 г. от служител на Държавната миграционна служба в Житомирска област.

Магистратите цитират принципа на единно гражданство, заложен в чл. 2 от Закона на Украйна за гражданството. Той гласи, че ако чужденец е придобил гражданство на Украйна, той става само гражданин на Украйна. Освен това в решението да освободят Банев магистратите се позовават на Европейската конвенция за екстрадиция, според която процедурата по екстрадиция се урежда изключително от правото на замолената страна - в случая Украйна.

Така се стига до член 29 от конституцията на Украйна, който гласи, че никой не може да бъде задържан освен въз основа на мотивирано съдебно решение и само на основанията и по начина, предписани от закона. Процесуалният закон на Украйна допуска временен арест на лице, издирвано за престъпление извън Украйна, до получаване на искането за екстрадиция. На тази база на 8 септември за Банев е постановено временно задържане за 20 дни от Святошинския окръжен съд на Киев.

Апелативните магистрати уточняват, че след ареста на Евелин Банев срещу него е било образувано наказателно производство. В рамките на разследването е извършена съдебно-портретна експертиза. Тя е изследвала личната карта на Брендо с открития паспорт. Специалистите са се произнесли категорично, че на снимките на двата документа е едно и също лице - именно Брендо.

По този начин отново се стига до принципа на единно гражданство, според който чужденец, придобил украинско гражданство, в правоотношения с Украйна се признава само като гражданин на Украйна. Но съгласно чл. 25 от конституцията на Украйна гражданин на Украйна не може да бъде екстрадиран извън страната в друга държава. А член 10 от Наказателния кодекс на Украйна урежда въпроса за наказателната отговорност на лица, които се намират на територията на Украйна. По неговата сила украинци не могат да бъдат екстрадирани в чужда държава за престъпления, извършени извън Украйна и за изпълнението на присъди, постановени от чуждестранни съдилища.

В такива случаи чл. 589 от ГПК на Украйна предвижда отказ за екстрадиция на лице, което е гражданин на Украйна. Освен това чл. 582 от ГПК задължава задържаното лице незабавно да се освободи. На това основание съдия Рибак и колегите му отменят решението на разследващия съдия Бабич от първоинстанционния съд и указват Евелин Банев незабавно да бъде освободен от ареста. Решението, което е от 21 септември, е окончателно и не подлежи на обжалване. Така Брендо се оказва свободен като птичка, макар да го чакат 36 г. в килия.

Според запознати той добре е разучил законите и още при минаването си в нелегалност е намерил начин, по който ще му се размине.

Като подарък за предстоящия му рожден ден идва решението за Евелин Банев на Апелативния съд в Киев. Идната седмица той ще отбележи своята 57-годишнина. Благодарение на украинските закони Брендо ще може да празнува на свобода. Наскоро той поиска да излежи всичките си присъди в български затвор. Съдът го поряза, тъй като не се намира в страна - членка на ЕС, и не е решен въпросът за предаването му. На фона на решението на киевския съд молбата на Брендо се оказва абсолютно ненужна или по-скоро намигване към Темида.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    150 1 Отговор
    Този бандит е важен в международния трафик на наркотици, има протекция от високо и все му се разминава.

    Коментиран от #20, #52

  • 2 точка

    143 0 Отговор
    корупцията си каза думата, разлика между българия и украйна почти няма,само в това,че тоя брендо там е на свобода!
  • 3 Стоян Александров

    131 7 Отговор
    Това е АБСОЛЮТЕН ЦИРК. Чакаме сега какво ще кажат ЕС и САЩ. ХА СЕГА ДА ГИ ВИДИМ.

    Коментиран от #13

  • 4 Елтън Джон

    97 1 Отговор
    Да украйна не позволява двойно гражданство като и испания междувпрочем.въпроса е как е получил украински гражданство при положение че не се е отказал официално от българското.нещо не се връзва
  • 5 Бойко Разбойко

    79 5 Отговор
    Сега мога да издигна Брендо за президент.
  • 6 истина е

    91 8 Отговор
    Брендовщината е обхванала цялата ни държава благодарение на боко !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тиквата

    60 1 Отговор
    Добре де , как се придобива украинско гражданство ?!

    Коментиран от #38, #41

  • 9 Xохоли

    109 0 Отговор
    Е затова Уcpайна няма място в ЕС, защото тогава, ще загубим първото място по корупция и пунтанмаристика мдаа
  • 10 Толбухин

    66 0 Отговор
    Ха че то украйна каква държава е - там всички са брендовци, нашия може споко да си гила там навсякъде и да хвърля шапката.

    Коментиран от #34

  • 11 Мхм

    27 5 Отговор
    Брендо - президент?
  • 12 розово

    60 1 Отговор
    Ако не беше украински гражданин можеше да стане български президент с подкрепата на Цветан Цветанов.
  • 13 Хахаха

    54 2 Отговор

    До коментар #3 от "Стоян Александров":

    Ти не се ли гътна и отиде на съд пред Всевишният ?
    А иначе, Брендо НЕ Е глупак, както го изкарваха тук медиите.
    Забележете ... няма обвинение от украинската прокуратура за отглеждане на марихуана, а откриха огромна лаборатория.
    Брендо е от калибъра на Пабло Ескобар, но много, много по-умен
  • 14 Пако

    53 3 Отговор
    КОГАТО ЦРУ ТИ ДАДЕ КАНАЛ РЕАЛНО ТИ СИ НЕУЛОВИМ И НЕУЯЗВИМ. ТЕ СА МУ ГО ДАЛИ И ЕДИН ДЕН ТЕ ЩЕ РЕШАТ КОГА ДА ДАДАТ КУРБАН. ВСЕ ПАК ТОЙ СНАСЯ ПОЛОВИНАТА ЗА ГОСПОДАРИТЕ СИ.
  • 15 ИВАН

    32 4 Отговор
    В демокрацията само брендовци се въдят, да ама всички не можем да бъдем брендовци ... лицемерието на социализма с неговите наши и ваши се оказа чиста вода ненапита в сравнение с капитализма, където хората са или хищници, или тревопасни и всеки за всеки е звяр
  • 16 ЕВАЛАТА НА ЛОЗАНЧО ,ЧЕ ПУСНА..УКРАИНЕЦА

    26 3 Отговор
    И ТО САМО ОТ ДОБРА ВОЛЯ А НЕ ....СРЕЩУ... ПАРИ !✊😂
    АБЕ КЪДЕ Е... РИСТЮ БОЙКИКЕВ...?
  • 17 Baj Xuj

    18 6 Отговор
    Ще го фанат за Шнура.
  • 18 Стоян Александров

    41 5 Отговор
    Едно е вече ясно : Брендо след като свърши още мръсна работа ще си го убият и ще му вземат всичките пари. Ще остане само мръсотията която е натворил на хората. Брендо е вече мъртвец. Тези ги убиват на 100%. Създаден от Световното правителство и също от тях ще бъде ЗАЛИЧЕН
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 просто е

    26 1 Отговор
    Просто му намерете адреса причакайте го и го застреляйте и в Украйна да е все има адрес
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ей мишок

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "евалата":

    тоест ти също
  • 24 АЗ ЩЕ ОБЕРА

    18 0 Отговор
    БАНКА В БЪЛГАРИЯ И СЕ ОТКАЗВАМ ОТ БГ Гражданство да не могат да ме съдят Еничарите -ХАХАХА УХААА
  • 25 ПИПИ

    35 2 Отговор
    ЕДИН БОКЛУК, КОЙТО СИ ПЛАЩА ДОСТАТЪЧНО НА ПРАВИЛНИТЕ ХОРА, ЗА НЕГО ЗАКОНИТЕ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Surko

    38 4 Отговор
    На този протекциите са му от САЩ щом Цветанов и Флоров не можаха да му посегнат в силните си години,а само козерувахаи изпълняваха постановка.
  • 28 Стоян Александров

    16 1 Отговор
    Алоооо Фактите защи триете коментарите ? Дайте обяснение. Демократично ли е това ?

    Коментиран от #29

  • 29 Стоян Александров

    12 0 Отговор

    До коментар #28 от "Стоян Александров":

    Къде е свободата на словото и на изразяване на личността ? Дайте отговори.
  • 30 ПСТ

    28 3 Отговор
    Бизнеса с дрога е приоритет на ЦРУ/държава в държавата/ и на генералите от Азия и Латинска Америка.Те огромен ресурс,те създават,те унищожават.

    Коментиран от #36

  • 31 Горкия Дебелак

    42 5 Отговор
    Явно това момче от Тополовград, е продало душата си на Дявола много отдавна.Станал е агент на американската DEA, която уж се бори с наркотрафика в цял свят, а всъщност го контролира и направлява в правилната посока.Та нали САЩ от доста време управляват Украйна. Кой друг да да чадъроса Брендо?
  • 32 разума

    35 1 Отговор
    И това ми било държава кандидатстваща за ЕС. Брюксел я защитава и поощрява. Срам......срам.......срам...........
  • 33 Украйна майна

    17 0 Отговор
    Брендовци бандеровци.
  • 34 Прокълнати пари

    21 0 Отговор

    До коментар #10 от "Толбухин":

    Толбухин, както си гила свободно и украинските басмачи, ще му светят маслото.Пети отдел на КГБ, обучаваше килъри във Виница до 2005 година.Казваха им Вълци и вършеха мръсна работа по цял свят.Не са им разпоредили още, но щом се вдигна толкова шум покрай българския бабаит, сигурно е вече мишена, защото им пречи.
  • 35 Антимилиционер

    13 3 Отговор
    Какъв украинец е този софийски елянин? Хахаха

    Коментиран от #53

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Уса

    11 4 Отговор
    В сащ марихуаната не е дрога и се продава свободно повече от година
  • 38 И аз се чудя

    20 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тиквата":

    След като е бил подсъдим и издирван,не ги ли проучват,като им дават гражданство.
  • 39 Киро от блока

    20 3 Отговор
    Брендо - Бойко ,всичко е за трепане ,, няма кой в тази престъпна и терористична държава
  • 40 Халал им

    16 2 Отговор
    Да трови тъпите укри, те и без това са на ниво първобитен строй.
  • 41 Виталия

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тиквата":

    5 неща се изпълняват. Съмнявам се да е изкарал изпит по украински език. По-скпро тоя симпатяга е направил бебе. Роденото дете получава веднага гражданство, а "чужденеца" след като се откаже от своето. Имаме си бургаски украинец
  • 42 Сатъра на Хана

    25 6 Отговор
    УКРАЙНА СЕ ПРЕВЪРНА В ОТПАДНАТА ЯМА НА ЕВРОПА ..... И САМО РУСИЯ МОЖЕ ДА Я ИЗЧИСТИ
  • 43 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор
    за мильони няма закони
  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 3 Отговор
    БРЕНДО може би ще служи към УКРАЙНСКИТЕ СПЕЦ ЧАСТИ ако не го похарчат или не е поръчан

    Коментиран от #46

  • 45 Искам Брендо

    8 1 Отговор
    да се кандидатира за президент...

    Коментиран от #47

  • 46 Виталия

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ако знаят, че е на Джуна надали? Поличил е паспорт на 16.12.2015 точно 06 месеца след смъртта й (08.06.2015)
  • 47 Виталия

    12 0 Отговор

    До коментар #45 от "Искам Брендо":

    ОК, но не става. Щом има украинско, значи вече няма българско
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Росен

    2 1 Отговор
    Дайте името на миердата от Ст. Загора. Трябва ми..
  • 50 Росен

    1 0 Отговор
    За дрифтаджията става дума.
  • 51 Дармаа

    4 0 Отговор
    ЕвалА !!!
    Император !!!
  • 52 Да затова нашите

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    Си го взеха от италианците, за да го уредят да не лежи там. Че в Италия можеше и да не излезе никога. Бе трябва да питаме Цецо апартамента( слушалката). Той май уреждаше екстрадирането от Италия.
  • 53 Антиполицай

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Антимилиционер":

    Брендо е селянин,но от Тополовград .Има разлика.

    Коментиран от #54

  • 54 Виталия Ражнатович

    0 3 Отговор

    До коментар #53 от "Антиполицай":

    Селянин е на 36 у шестък. Маркус Волф Германия беше баща му
  • 55 АЙДЕЕЕ

    0 0 Отговор
    ПРАТЕТЕ СТАТИЯТА НА ПУТИН ДА МУ ПРАТИ НОВИЧОК !
  • 56 ФАКТИ

    1 0 Отговор
    Ей това е най големите бандити днес са в Украйна!