Last news in Fakti

8 Октомври, 2021 16:43 2 753 37

Прокуратурата търси обяснения от Кацаров заради болните от COVID деца

  • covid-
  • болни деца-
  • прокуратура-
  • обяснения-
  • стойчо кацаров

Искането е във връзка със значителното увеличаване заболеваемостта във възрастовата група 0-19 години

Прокуратурата търси обяснения от Кацаров заради болните от COVID деца - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Във връзка със значителното увеличаване заболеваемостта от Ковид-19 във възрастовата група 0-19 години, Върховна административна прокуратура (ВАП) изиска информация от служебния министър на здравеопазването има ли разписани правила за прием на деца с коронавирусна инфекция в болници и регламентирано ли е прилагането на щадящи тестове в детски колективи.

В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата за опазване на законността и в защита на обществения интерес (чл. 127, т. 5, т. 6 от Конституцията, както и чл. 145, ал. 1, т. 1 - 6 от ЗСВ), ВАП предлага на служебния здравен министър да прецени предприемане на действия, свързани с организацията и ефективността на контрола на изпълнението и неизпълнението на заповеди за вече въведени противоепидемични мерки, в рамките на правомощията му, с цел ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция и правилно, адекватно и своевременно лечение на заболелите.

Въз основа на необходимост от получаване на точна и актуална информация, която да послужи при преценка на законосъобразност на актове или действие/бездействие по реда на надзора за законност, ВАП поиска от служебния здравен министър и информация налице ли е заповед за контрол на ваксинационния процес - какво гласи тя и дали се изпълнява, респективно за констатирани нарушения и мерки за отстраняването им, както и за „издаване“ на сертификати, без да е извършена ваксинация. Има ли регламентация в случай на „пробив на ваксината“, дали това се изследва и по какъв ред.

Служебният министър на здравеопазването следва да изпрати информация и има ли акт за проверка на лица с ваксинационен сертификат (дали имат реално поставени ваксини) и как се регламентира това.

Следва да се изясни и издаван ли е регламент за контрол по отношение на лабораториите, които правят тестове за коронавирус. Служебният здравен министър следва да изпрати и информация дали се урежда извършване на анализ на причините на високата смъртност на заболели с коронавирусна инфекция у нас и търсят ли се възможности за промяна на тази тенденция, а така също и дали са регламентирани медицински практики за лечение и прием в болници.

Министерство на здравеопазването следва да изпрати информация до ВАП в кратък срок.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Търси

    33 8 Отговор
    под вола теле !

    Коментиран от #12, #31

  • 2 гадно

    40 14 Отговор
    Ха-ха каскетите се правят на загрижени май им дадоха заповед да действат нищо, че при тиквата бяха с широко затворени очи.

    Коментиран от #9

  • 3 Пенсионер

    14 34 Отговор
    Веднага мога да кажа, че дори да има предписания за щадящи тестове те не се прилагат. Лични лекари лекуват с лекарства за ковид без тест и слагат други диагнози. Внуците ми са болни, посещават различни училища. Училищата са пламнали. Отсъстват много деца, но не се правят тестове
    Защитете децата и близките им като затворите за дистанционно училищата

    Коментиран от #30

  • 4 Пламен

    10 22 Отговор
    Оставка
  • 5 Съдебна отговорност

    13 44 Отговор
    Трябва да се търси и от президента, който миналата година призоваваше хората да не спазват епидемичните мерки, защото вирус няма !

    Коментиран от #14, #17

  • 6 ха ха ха

    28 7 Отговор
    Каскетурата да върне парите на Били ГЕЙ и да си гледа престъпленията!
  • 7 Румен

    19 11 Отговор
    Педитата обвиняват служебния министър.Хахаха,личи ви че плювате пи диблесните хора. Ей големи дебили сте от Герб и Дпс
  • 8 Д-р Хаус

    27 6 Отговор
    Каскета изпълнява поръченията на вожда си и това е част от предизборната стратегия на Тиквата. За епидемията от Ковид му е виновен Радев. Вече плъзнаха по медиите неговите бивши Ковид изтривалки да ни обясняват, че нежеланието на хората да си бият ваксини пак се дължи на Радев... Много ми е интересно Тиквата как би ги убедил, някой пак ще се прави на глашатай по улиците или ще стане задължително...
  • 9 Алфа Вълкът

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    ДС е уж затова, като всички спят народа мре и умира от глад и политиците работят за мафията да се задейства. Работата е, че мафията работи за ДС!
  • 10 Българка

    34 7 Отговор
    Много ми е интересно защо прокуратурата не потърси обяснения от Ангелов за умиращите пред болниците и без достъп до медицинска помощ, а в същото време той и Балтов разглеждаха от джипката маркировките по магистралите? Защо не повдигнаха на Ангелов обвинение?
  • 11 777777

    23 5 Отговор
    БРЕ,БРЕ,БРЕ! ТАКАВА ГРИЖА ЗА ЗДРАВЕТО НИ ДО СЕГА, ПОВЕЧЕ ОТ 50 Г. НЕ СЪМ ВИЖДАЛ! А ЗА ДЕЦАТА Е ЯСНО-ЗАРАЗЯВАТ ГИ ФЪКСИНИРАНИТЕ ИМ РОДИТЕЛИ И ТОВА ВЕЧЕ Е УСТАНОВЕНО В САЩ!!! ОСОБЕНО ОПАСЕН Е КОНТАКТА НА ФЪКСИНИРАН С БЕБЕТА! И ДРУГО Е ЯСНО-ВЛЕЗЕШ ЛИ В БОЛНИЦИТЕ ИМ, ИЗЛИЗАНЕТО Е ПОЧТИ ВИНАГИ С КРАКАТА НАПРЕД!

    Коментиран от #24

  • 12 Двоен аршин

    25 6 Отговор

    До коментар #1 от "Търси":

    А от кметицата - за мръсния въздух в столицата, който трови 2 мил. души всеки ден години наред - кога?
  • 13 Кюлчета и пачки с Евро по 500

    19 5 Отговор
    Кога.
  • 14 44444444

    19 5 Отговор

    До коментар #5 от "Съдебна отговорност":

    АМА МИНАЛАТА ГОДИНА НЯМАШЕ И ТОЛКОВА ФЪКСИНИРАНИ! КОИТО ЗАРАЗЯВАТ БЕЗПРОБЛЕМНО ОКОЛНИТЕ С ОТРОВИТЕ, КОИТО ИЗЛЪЧВАТ ОТ СЕБЕ СИ!
  • 15 Иван Грозни

    11 7 Отговор
    При Боково време прокуратура имаше само във ведомостите за заплати. Сега си търсят работа не където трябва да докажат че има смисъл от тях. Много плоско по гербаджийски.
  • 16 777777777

    17 5 Отговор
    КАЦАРОФФФ, ТЕРЗАЕ МЕ ЕДНА МИСЪЛ: ЗАЩО ВЪЛНИТЕ НА ВИРУСА СЕ УВЕЛИЧАВАТ ПРАВО ПРОПОРЦИОНАЛНО НА БРОЯ ВАКСИНИРАНИ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА?! НЕ ТРЯБВАШЕ ЛИ ДА Е ОБРАТНОТО?!!!!!
  • 17 о нима

    13 7 Отговор

    До коментар #5 от "Съдебна отговорност":

    Президента никога не е казвал това ! А на вас крадците от опг ГРОБ ви остава само да лъжете но и това няма да ви спаси ...
  • 18 въпрос на време

    15 6 Отговор
    Президента да помисли за извънредно положение,но не заради ковид ,а за прибиране на топло на герберастката върхушка и менторите й,за да се успокои малко България!
  • 19 обам байдахо

    8 4 Отговор
    Прокуратурата да пита създателите на вируса. Никой не знае от къде ще го светне някой полуделите щамовете.
  • 20 Пипи

    8 9 Отговор
    Кацаров е слаба ракия в действията си, като министър. Лесно е да се оправдаваш с Боко, но до едно ниво. Като се надцениш и изтървеш нещата и антиваксърите с голите си гърди не могат да те защитят. Най добре е да бяга и да отива там от където дойде, че работата загрубява.
  • 21 ЕВРО НЮЗ

    12 6 Отговор
    Прокуратурата първо да провери така наречените препарати ( ВАКСИНИ ) каква работа вършат, след това да търсят под вола теле...

    Коментиран от #23

  • 22 тулупов

    7 6 Отговор
    Гешев да отиде в Ухан и да държи сметка на Пекин. За какви глупости се хващат.

    Коментиран от #27

  • 23 Реалист

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "ЕВРО НЮЗ":

    Съвета ти отива повече на побликуван от ЧУКЧА НЮЗ.
  • 24 Ама ако

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "777777":

    родителите са болни от Ковид - не могат да си заразят децата ... нали?
    Питам, щото съм болна от Ковид, а пък съм бременна и скоро ще раждам.
  • 25 Кацата оставка

    8 11 Отговор
    Кацата стига е крил. Измряха толкова деца. Всички те ще са негов грях. Да обяви ротационно обучение в училищата. Масово са болни. Той крие и умират дечицата. Радев е пълен провал.
  • 26 А бе

    4 12 Отговор
    не съм от никоя партия и не съм бил никога, но ГЕРБ се справяше много по добре от тия , може би най добре от всички правителства до сега ,най сполучливо е тяхното, но като всичко в България, това ще бъде отчетено в далечното бъдеще! Инак всичко останало случващо се в България е като през годините преди 1944 година , злоба , завист ,прости и некадърни хора се мъчат да вземат властта, защото така искат робовладелците им !

    Коментиран от #36

  • 27 По точно

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "тулупов":

    от Путин, че май и той е в основната на пандемията.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ГЕШЕВ ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ НА БСП

    1 5 Отговор
    И КАЦАРОВ Е ПОД НАБЛЮДЕНИЕ
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Jacques Yves Moineau

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Търси":

    Каскета отвръща на удара.
  • 32 Просветен илюминат

    0 1 Отговор
    Страх от агресия

    Нека вземем за пример това, което изпитвахме глобално през последните 2 години, а именно „страх от агресия срещу нашата територия”. Това означава, че онези от нас, които не предвидиха идването на т.нар. пандемия и все още се страхуват, че може да се разболеем, са все още в конфликтно-активна фаза. Повечето хора буквално се страхуват, че може да се разболеят от този т.нар. вирус ­– агресор и може да не оцелеят.

    Когато имаме „страх от агресия”, конфликтно-активна фаза не означава, че ще се разболеем по същото време. Обаче частта в мозъка и органа, които са специфично свързани с това мозъчно реле, ще пострадат на микроскопично ниво, което минава незабелязано.

    В този случай, на физическо ниво, наблюдаваме развитие на микроскопични улцерации (язвички, бел.пр.) в бронхите, а вероятно и в бронхиолите (по-дребните клончета на бронхите), които пренасят въздух към и от белите дробове.

    Коментиран от #33

  • 33 Просветен илюминат

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Просветен илюминат":

    Механизмът

    Механизмът се управлява от специфична част на мозъка, наречена Церебрален Кортекс (мозъчна кора, бел.пр.), която е засегната в момента на шока, и докато конфликтът е активен нямаме никакви видими сиптоми с изключение на продължаващия страх, който преживяваме на различни нива.

    Обаче по време на тази и всички останали конфликтно-активни фази преживяваме смущения в съня, а именно събуждане в 3 часа през нощта и трудности при заспиването след това. Имаме слаб апетит и студени крайници, а също и повишено кръвно налягане. Отгоре на всичко, постоянно мислим за конфликта и търсим решение.

    Това, което се случва, когато се разреши конфликта, е най-трудната част за повечето от вас да разберете, но в същото време тя би следвало да ви успокои в различна степен, така че, когато възстановителният механизъм започне, да не влизате в паника, която ще удължи здравословното предизвикателство, което е в ход.

    Коментиран от #34

  • 34 Просветен илюминат

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Просветен илюминат":

    В случаят с броните, възстановителният механизъм включва заболяване на долните дихателни пътища и придружаващи симптоми, които са наречени грип!
  • 35 Просветен илюминат

    0 1 Отговор
    „Ако биологичен шок причинява заболяване и никой не разбира какво се случва, може ли това да е оркестрирано до такава степен, че цели маси от хора да могат да се разболеят?”
  • 36 Смотан гербераст

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "А бе":

    Абе не си, точно бокобоклуков си ити. Не се прави на принципен. Гербопитек.
  • 37 Минаващ

    2 0 Отговор
    Трудно е да се вземе решение. За децата е добре да са на училище. Но там се заразяват масово и пренасят вируса по-нататък-учители, родители, непознати в превозните средства. Оказва се, че и ваксините не защитават, но поне боледуването е по-леко, доколкото може да се вярва на статистиката и на специалистите, защото и там лъжите са много! Личните лекари не поемат своята част от отговорността, крият се, не отговарят на телефона или препращат пациентите си веднага в болници. Най-зле са хората с хронични заболявания. Те пък се страхуват да отидат до болницата. А това, че имаме много смъртни случаи - и преди сме ги имали, по известни причини. Лошо здравеопазване от дълго време и резултатите са налице!