2 Ноември, 2021 19:46 3 582 9

Задържаха двама, откраднали 2 млн. чрез компютърни измами

  • хакер-
  • измама

Работата по случая продължава

Задържаха двама, откраднали 2 млн. чрез компютърни измами - 1
Снимка: БГНЕС

Двама души са задържани при специализираната полицейска операция на служители на ГД „Борба с организираната престъпност“, проведена на 26 октомври, съобщи БНТ.

От претърсени три адреса са иззети компютърни конфигурации, мобилни телефони и документи. Намерено е и неголямо количество канабис. Разпитани са множество свидетели, извършени са и разпознавания.

Установено е, че участниците в престъпния сговор са използвали зловреден софтуер, с който заразявали стотици компютри в страната.

Според първоначалните данни, те разпращали стотици хиляди фишинг съобщения от името на частни съдебни изпълнители, несъществуващи телекомуникационни компании, както и промоционални предложения от верига магазини за техника, фалшиви уведомления от НАП, КПКОНПИ, Агенцията по вписванията, банки, призовки от Пътна полиция и др.

Към фишинг мейлите бил прикачен файл с компютърен вирус, неразпознаваем от много антивирусни програми. Заразените компютри били свързани с ползван от задържаните сървър (деактивиран и иззет от разследващите). Така киберпрестъпниците си осигурявали достъп до всички данни в заразените компютри - лични и фирмени документи, пароли за достъп до онлайн банкиране, профили в пощи и социални мрежи.

Средствата от сметките на пострадалите били прехвърляни по сметки на финансови мулета в страната, които ги изтегляли в брой и предавали на ръка на обвиняемите. За целта били използвани подменени СИМ карти на титулярите. Разследва се хипотезата, че за смяната на СИМ картите са били подпомагани от служител на телекомуникационна компания, който ги е снабдявал с данните на реалния им притежател.

Според събраните до момента доказателства за малко повече от 2 години участниците в престъпния сговор са нанесли щети на три търговски дружества в размер на 1 млн. лева. Над 1 млн. лв. се очаква да достигнат доказаните вреди на десетките измамени физически лица.

Двамата задържани са привлечени от Специализираната прокуратура към наказателна отговорност за участие в престъпен сговор, създаден с цел финансови облаги от компютърни измами (престъпления по чл. 321, ал. 6 и чл.212а, ал.1 от НК).

На 29 октомври Специализираният наказателен съд определи за обвиняемите най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Работата по случая продължава, като всички физически или юридически лица, станали жертва по описаната схема, могат да подадат сигнал или предоставят допълнителна информация на ГДБОП.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руски еничарин

    6 8 Отговор
    В тубата "Схемата-ВЪЗРАЖДАНЕ 2" - истината за Костя Копейкин от първо лице - от 21:30 минута

    Коментиран от #3, #9

  • 2 Тоалетна хартия

    15 4 Отговор
    ДС да ги назначи на работа....Тия могат да внесат в България милиарди!!!! ЕС не ни трябва, Колумбия и т.н.имат дрога, ние имаме хакери!!!!!Да крадеш от Запада-най-големите убийци и крадци, не е престъпление!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хаки БГ

    14 4 Отговор
    Тия дмамката не са си платили такса скринчето на баце, а иначе– евала пичове.

    Коментиран от #8

  • 5 Джо Сатриани

    6 1 Отговор
    Държавата веднага трябва да ги назначи на работа и да работят за БЪЛГАРИЯ !
  • 6 Смях и Сеир

    4 1 Отговор
    Бойко пак е пуснал хората си да вършеят май ?
  • 7 Ташунка Витко

    2 1 Отговор
    Не са от нашите! Ние сме от железуту, до ало-ало! Толкова нагоре не е за нашите люде!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.