Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 11:40 4 848 21

Чужди фирми ни мамят с обяви за коли втора ръка

  • измама-
  • обяви-
  • коли-
  • втора употреба-

За да получат колата, купувачите трябвало да платят половината или цялата сума или транспортни разходи предварително

Чужди фирми ни мамят с обяви за коли втора ръка - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Нова измама с обяви на коли втора ръка се появи в интернет. За схемата сигнализираха десетки българи, останали с празни ръце след като поръчали кола от мними онлайн търговци. Все повече стават и жалбите на потърпевши до институциите. Как работи схемата?

Най-често потърпевшите са привличани от обяви за коли втора ръка на атрактивни цени, доставяни от основните пазари - Германия, Италия, Испания и Нидерландия. За да получат колата, купувачите трябвало да платят половината или цялата сума или транспортни разходи предварително. В деня на доставка обаче – колата не пристига, а връзката с търговеца вече е невъзможна, информира Нова телевизия.

На атрактивната оферта в испански сайт за продажба на автомобили втора ръка попада жена, която ще наричаме Невена.

„Става въпрос за коли, които са в ЕС. Имаше такива, които са с испанска, холандска регистрация, като самата фирма беше от Испания” разказа тя.

Невена се спира на оферта за автомобил с пробег от 60 000 км, произведен преди 4 години. Цената за тези параметри била доста примамлива, което в началото я усъмнява.

„Обясниха, че колите са иззети от банката и затова са толкова евтини. Освен това колите се пускали на търг, но сега има опция да се продават на момента, защото търговете са прекратени заради COVID-19”, разказа още жената.

Въпреки това проучва търговеца, обявен в сайта.

„Видяхме, че тази фирма е регистрирана от 7-8 години. След това помолих мой приятел, който е в Испания, да се им се обади. Разговарял е с тях и всичко, което те са му казали беше същото като това, което бяха написали и на мен в комуникацията им по имейл”, поясни жената.

Затова и без съмнение решава да поръча. Според правилата в сайта, тъй като цената е под 10 000 евро, трябва да изпрати цялата сума за автомобила предварително. А преди това получава всички необходими документи за сделката.

„Те ми изпращат договор, проформата на фактура. Там е описано всичко за срокове, гаранции и т.н. Беше ми изпратен дори номер на автовоз, фирма за доставка. Просто всичко изглеждаше много реално и истинско”, каза още Невена.

След няколко дни в уречените дата и час за доставка, описани в договора, получава съобщение от фирмата, че има проблем и колата няма да бъде доставена в срок.

„Получих имейл, в който обясниха, че автовозът се е счупил, което не ме усъмни, защото те веднага се свързаха с мен, но и на следващата дата – автовозът не дойде и от там нататък вече комуникацията спря”, обясни жената.

Така, Невена, разбира, че е станала жертва на измама. И след като е превела 6640 евро за колата и още 430 евро за трансфер – остава с празни ръце.

През последните дни сигнали от жертви на схемата достигат и до Европейския потребителски център. Обявите се публикуват в големи платформи с обяви за продажба на коли или в сайтове-фантоми, става ясно от жалбите на потърпевшите.

Документите, които мнимите търговци изпращат на купувачите, на пръв поглед изглеждат изрядни. Често обаче измамата се крие в детайлите, разкриват експертите. И вместо с фирма, договорите се сключват с физически лица.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Светнат

    17 0 Отговор
    Факт е, че подобни фирми използват инструменти на google и на мане също ми излизат непрекъснато супер изгодни обяви за коли. Измамниците си имат сайтове, на тях има снимки на 40-50 коли, всичките изглеждат реални, даже има снимки на коли с технически проблеми и супер смешни цени като за скраб. Общо взето достатъчно достоверно за да се вържат поне 50% от потенциални купувачи на коли втора ръка.
  • 2 Някой

    40 3 Отговор
    Колко трябва да си хахав да платиш за нещо което евентуално ще ти доставят някога.

    Коментиран от #4

  • 3 докато има

    28 2 Отговор
    шарани, ще има и риболовци, след дъжд качулка, кола на 4 години, с 30000хил. км пробег, за 8000хил. евро, винаги трябва да ти свети червената лампа, че има заложен капан от опитни трапери, дано успее да си върне парите жената, но надали, принципа е око да види ръка да пипне, онлайн е много удобно, но това е все едно да ближеш сладолед през стъкло, всичко вече стана онлайн виртуално, дори днес четох, че СИ и БАЙ ДАНЕ, се видяли онлай и провели конструктивен диалог, ех как ми липсват старите времена когато всичко беше истинско и неподправено.
  • 4 Газобрък

    46 3 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Той един плати три милиярда за едни самолети, ама ще видим.

    Коментиран от #10

  • 5 гост

    7 0 Отговор
    да постоянно изкача неква реклама докато четях статията,, мерц а клас а 180, 2018 за 11х. евро
  • 6 Стела

    15 3 Отговор
    Винаги съм купувала автомобил от България и с регистрация.
    До момента,проблеми не съм имала
  • 7 Перо

    23 2 Отговор
    Простотията и мързела вървят ръка за ръка! Трябва да си много прост да купуваш кола онлайн, без никакъв преглед. На снимката вижда ли се и пробва ли се двигател,окачване,трансмисия,дефекти,години,километраж? Хората,преди покупка я вкарват в сервис за основен преглед,а тя като че ли си купува чорапи!
  • 8 гадно

    14 1 Отговор
    Нещо като тиквените магистрали ин хаус търговия плащаш и ду.ха.ш супата.
  • 9 напушен

    16 1 Отговор
    Ако няма шарани - няма рибари.
  • 10 Не си разбрал

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Газобрък":

    нещо - за самолетите плати 2,2 млрд., 3 млрд. плати за руския транзитен газопровод от Турция до Сърбия, за да могат газпром да заобиколят Украйна.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Турбодизел

    7 5 Отговор
    Това идва от страстта на разни гнилозъби, селски бекове да карат коли които не са им по джоба. Всеги гледа нещо евтино да си напазари и после да е първи тежкар на село, знаеш как е. Понеже колите поскъпнаха през последните 2 години с около 20% и ще поскъпват още затова се търси нещо "на цена". Е да де, ама цена нема. От там се завъждат и "играчите" с мазните погледчета, скъсаните дънки и 2-3 яблофона дето си ги мотат из ръцете. Говорят "на едро" играят го оборотни, и селските бекове "кълват" на тоя мурафет. После "олеле, няма ги паритИ". :-) Хак да ви е. Глупаци.

    Коментиран от #19

  • 13 Сс3мпа

    12 3 Отговор
    Тези измами ги имаше в Германия преди 10 години. Обаждаш се и ти казват прати капаро веднага. Кой е този идиот, които се връзва на такава тъпа схема?

    Коментиран от #16

  • 14 Павел пенев

    11 1 Отговор
    Тези измамници по нищо не се различават от измамниците в централата на ЕС. Те са едни и същи демократи,борци за правата на човека и върховенство на закона. Дрън,дрън ярина.
  • 15 Подобен

    4 1 Отговор
    опит направих и аз. Харесах си една кола от същия сай и изпратих запитване. Веднага получих отговор и обяснения и хвалби за автомобила. Не бързах да плащам. Порових се в "мрежата" и намерих обява за същата кола на двойна цена и с повече снимки. Колата беше пострадала от градушка и станала като гофрирана ламарина. Тези снимки на първия сайт бяха спестени. Зададох допълнителен въпрос защо не ми пращат всички снимки и защо цената в друга обява е двойна. Вече никой не ми отговори повече.
    Допълнително се усъмних от рекламите, в които хора вече купили от тях бяха много доволни. За България бяха посочили човек закупил Форд фокус. Катознам колко любители има у нас за този автомобил, при наличие на други по атрактивни марки, разбрах че работата им не е чиста. Така приключи моето желание за кола закупена без да я видя на живо.
  • 16 Аз пратих...

    4 9 Отговор

    До коментар #13 от "Сс3мпа":

    Около 600€ по банка капаро ,точно когато беше потопа там.Даже продавача беше чист ариец...Джамал.Останалите пари пратих по автовоза.Еми карам си я колата и съм мн доволен.Врътката е,че беше фирма..а не часно лице...или просто извадих късмет.Иначе от Италия съм превъртял 50..60 коли купувани само по снимки..Жена и кола са на късмет ...
  • 17 Гост

    5 1 Отговор
    Таз Невена трябва да е яко куха гайда, за да си мисли , че ще и продадат кола на 4 години и 60к км за 6500 евро.
  • 18 яко ни лъжат

    3 1 Отговор
    ЧЕСТИТО НА ИЗМАМЕНИТЕ КАМИЛИ. ПЛАЩАНЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО НА 30% НАПРИМЕР Е СУПЕР СЪМНИТЕЛНО.
  • 19 БОЙПО ПРАШКОВ

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Турбодизел":

    Ти да не си по-хубав ?
  • 20 Дедо

    4 0 Отговор
    Прасе в чувал не се купува.
  • 21 ААА СМЯХ

    2 0 Отговор
    Ами като има рибари, трябва да има и риби...които не са чели приказката РЪКА ДА ПИПНЕ, ОКО ДА ВИДИ... какво обвинявате само измамниците