Last news in Fakti

23 Декември, 2021 05:29 1 318 2

Акцията в БДЖ: Разследват злоупотреба при обществена поръчка

  • бдж-
  • прокуратура-
  • акция-
  • сделка-
  • договор

Образувано е досъдебно производство за съзнателно сключване на неизгодна сделка

Акцията в БДЖ: Разследват злоупотреба при обществена поръчка - 1
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура разследва сигнал за злоупотреби при изпълнението на обществена поръчка в БДЖ. Както ФАКТИ вече писа, следователи и прокурори влязоха вчера по обед в сградата на държавното предприятие.

Прокуратурата е получила изискани от тях и предоставени им от представители на БДЖ документи по образувано от нея наказателно производство, предаде БНР.

Досъдебното производство е образувано на 16 декември за съзнателно сключване на неизгодна сделка - договор, от което е произлязла значителна вреда за предприятието, престъпление по член 220, алинея първа от Наказателния кодекс.

Това се случва въз основа на постъпил сигнал от бившия служебен министър на транспорта Христо Алексиев, който през октомври внесе в прокуратурата одитен доклад - след проверка на процедура по Закона за обществените поръчки с предмет извършване на техническа поддръжка за петгодишен период на дизелови мотрисни влакове от серия 10 и електрически мотрисни влакове от серии 30 и 31, собственост на БДЖ „Пътнически превози“.

Иво Илиев, заместник-градски прокурор на София, заяви, че разследването ще бъде тежко и продължително:

„Има доста констатации за нередности в цялата тази процедура - както от подготовката на самата обществена поръчка, в основната процедура по нея, така и със сключването на договора и неговото изпълнение.

Трябва да проверим дали всъщност този договор, който е сключен 2019 година с фирмата изпълнител, се изпълнява -дали всъщност тези ремонти, които още тогава – 2019-а, е трябвало да бъдат направени на мотрисите, са изпълнени или се касае за фиктивни ремонти, каквито съмнения имаме.

Отделно от това има данни, че в договора са залегнали ремонти на определени мотриси, които са индивидуализирани, но съмненията са, че ремонтът е извършван на съвсем други влакове. Тоест, не е ясно защо и кое налага промяна на договора и условията“.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тъй говореха фашисти

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А след тях и комунисти.