Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 07:45 10 942 21

Бивша наша тенисистка била връзка на Брендо в швейцарска банка?

  • бивша тенисистка-
  • връзка-
  • брендо-
  • швейцарска банка

Нейните адвокати пледират, че решенията са взимани на по-високо ниво

Бивша наша тенисистка била връзка на Брендо в швейцарска банка? - 1
Снимка: БГНЕС

Нови разкрития за българската следа в големия банков скандал в Швейцария за пране на близо 140 милиона франка. Пред съда застана една от подсъдимите - родена в България служителка на Credit Suisse, която разказа за отношенията си с Евелин Банев и двама негови съдружници, също обвинени от швейцарската прокуратура.
Българката, бивша служителка на банката, е посочена от швейцарската прокуратура само с инициала Е. Тя лично приемала куфарчетата с пари, първоначално доставяни от самия Евелин Банев - Брендо и партньора му Константин Дишлиев. Името на жената е ясно от години, заяви пред телевизия Bulgaria ON AIR журналистът Йово Николов. Става дума за известната в близкото минало тенисистка Елена Пампулова.

"Тя е била контактната фигура. Нейните адвокати пледират, че решенията са взимани на по-високо ниво. Става дума за огромна сума пари - ние говорим за 135 милиона швейцарски франка", заяви журналистът от "Капитал".

Пред съда българката заявила, че при назначаването ѝ в банката не е имала никаква квалификация като финансист. Тя разказва за познанството си с Банев и Дишлиев, разстрелян през 2005 година в София.

"Те ме бяха виждали по състезания и винаги ме познаваха като спортист. Щях да изглеждам абсурдно, ако им се представях като истински банкер", заявява в съда Пампулова.

"Това е прецедент, защото за първи път има такова обвинение срещу банка - за пране на пари от кокаин. И цялата организация на Евелин Банев е действала в продължение на 5-6 години", уточни Йово Николов.

Пампулова напуска банката през 2010 г., но преди това два пъти води в България служители на Credit Suisse. И то когато в медиите гърмят новините за разстрела на Константин Дишлиев. Както и три години по-късно, когато е убита майка му, готова да свидетелства срещу Брендо. Банката обаче не се отказва от клиентите си.
"Това е лицемерието на банковите институции. Специален екип на банката идва и пита как така техен клиент е застрелян пред ресторант в София. Правят проверка на парите, инвестирани в строителство. Но тогава решават, че тя като не е тяхна клиентка, това не ги интересува", уточни журналистът.

Самият Евелин Банев няма обвинение по мегаделото в Швейцария. "Малко известен факт е, че Банев беше съдружник на Папи Амигоса, който беше осъден в България за пране на 100 млн. лв.", припомни Йово Николов.

Изпълнителният директор на втората по големина банка в Швейцария отказа да коментира случая.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    30 0 Отговор
    В сака с ракетите какво ли е пренасяла по света!?
  • 2 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    22 1 Отговор
    "Парите не миришат!" / Веспасиан/
  • 3 Оракула

    16 7 Отговор
    Защо и крият името на тази играчка,да не би да е нещо свещено животно?

    Коментиран от #16

  • 4 Помнещ

    37 2 Отговор
    Абе там банките през Втората световна война пазеха парите на Хитлер, та на Брендо няма да ги вземат. Всичко е празни приказки и лицемерие. Докато има агнета ще има и вълци.
  • 5 Знае

    8 0 Отговор
    се за тенисиската !
  • 6 Тошо

    20 0 Отговор
    ИМА 2 КАТЕГОРИИ НЕЩАСТНИЦИ-НЕЩАСТНИК С ПАРИ И НЕЩАСТНИК БЕЗ ПАРИ. НАШИЯ ЮНАК Е ОТ ПЪРВАТА КАТЕГОРИЯ.

    Коментиран от #20

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Даааа

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "За протокола":

    АБСОЛЮТНО ВЯРНО! ! ! ! !
  • 9 Факт

    14 1 Отговор
    А парите от Божков къде се изпраха!?
  • 10 Павел пенев

    6 1 Отговор
    Вижте дали и Йово Николов не е за съд.
  • 11 Хей

    21 0 Отговор
    Питайте кой пусна Брендо да избяга от България с толкова присъди в Италия и Чехия? Намерете го и оттам тръгнете.

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 локомотива

    16 0 Отговор
    не папи а пепи-амигоса,този навремето изпързаля Иван-доктора,много алчен тип.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Само по

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Оракула":

    заглавието ли формираш коментарите си? В статията е цитирано името.
  • 17 Не Чехия,

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хей":

    а Румъния. (В Чехия досие от Панкрац има един друг, познат с прякорите Рапона,тиквата, Праните гащи, Заешкото сърце...)
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 По темата

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "За протокола":

    Прав си за това,което каза,но тука темата е друга.Та става дума за подсъдима бивша служителка на Креди сюиз,която даже и нямала необходима квалификация,както казва(икономическо образование вероятно).Прибирала куфари,както казва и после на брояча вероятно,както не казва.Първоначално си помислих:жалко за кариерата на тая жена,щот да си на такава работа,тва е хммм голям комад,който разте с възрастта,с годините,със стажа.Но...женицата даже и съответстващо образование нямала(е,разбира се,че не е необразована,понеже в БГ-то почти всички са вишисти,но това не е повлияло много на кариерата й,понеже за да изкласи нагоре биха изискали и някое търговско висше училище).Та ето,в такава посока и по-натам кво казва-Че ходила дваж в БГ да показва от где се пълнят куфарите-ченч бюрата с обяснението на дребен подвеждащ шрифт(помниш циганиите тогава).Види се тука последната дупка на кавала.Дай да видим какво ще стане по-натам.
  • 20 В сада

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тошо":

    А бе,те не са го извикали "нашият юнак".Не четеш ли?Пред съда застава подсъдимата Е,дет поемала куфарите,демек това й било работата в банката-да изпалнява решения "решенията са взимани на по-високо ниво"Не виждам ва влиза в категориите нещастници упоменати от тебе.Изфърчала от банката.Вредила се другаде на работа.Кинтите-кинти,после пенсията(хубава пенсия).Виж,за "нашият юнак"?Прав си!Колко ли народ зад себе си храни?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.